Алек Болдуин е насочил оръжие към камерата при репетиция, сочат документи за фаталния инцидент

Алек Болдуин след трагичния инцидент

Актьорът Алек Болдуин е упражнявал сцена, в която вади револвер от кобура си и го насочва към камерата, когато погрешка убива оператора и ранява режисьора. Това става ясно от документите по разследването на фаталния инцидент, разиграл се миналата седмица при заснемането на уестърна "Rust" в Ню Мексико. Тогава загина 42-годишната украинка Халина Хътчинс, която бе оператор на филма, а 48-годишният режисьор Джоел Соуза бе ранен.

Оръжието, което е извадил Болдуин, е ползвано като реквизит на снимачната площадка. В момента на стрелбата камерите не са работели и не са заснели трагедията.


Сн. Фейсбук Серж Светной

В показанията си под клетва Соуза е заявил пред разследващите, че е чул асистент-режисьора, подал пистолета, да казва, че той не е зареден. Соуза е стоял зад Хътчинс, когато и двамата са били простреляни. Операторът Рейд Ръсел пък е описал Болдуин като изключително внимателен при боравенето с оръжия.

Джоел Соуза твърди, че Алек е седял на пейка в църковна сграда и е упражнявал ваденето на пистолета. В показанията си режисьорът твърди също, че е гледал над рамото на Халина Хътчинс, когато чул звук, наподобяващ камшичен удар, а след това силен пукот.

Според полицейските документи Хътчинс е простреляна в областта на гърдите.


Халина Хътчинс, сн. Фейсбук Серж Светной

След това Джоел смътно си спомня, че Халина се оплакала от болка в корема и той я хванал през кръста. Тя започнала да се препъва назад и са ѝ помогнали да легне на земята.

Рейд Ръсел, който е стоял до Халина Хътчинс по време на стрелбата, си спомня как тя казала, че не си усеща краката.

Ръсел свидетелства, че Болдуин е бил много внимателен при използването на оръжие и цитира случай, при който известният актьор е искал да се увери, че дете, участващо в сцена, не е близо до него, преди да бъде извадено оръжието.

В петък разследващите казаха, че асистент -режисьорът Дейв Холс е подал на Болдуин пистолета, обявявайки "хладно оръжие", с което дава индикация, че то е безопасно за ползване, припомня Би Би Си.

Междувременно Серж Светной, който е отговарял за електрозахранването на филмовата продукция, написа в неделя във Фейсбук, че е държал Хътчинс в ръцете си, докато тя умирала и обвинявала за смъртта си "нехайството и непрофесионализма".

Жена на екипа, която е работила с Холс по друг проект, заяви в неделя, че през 2019 г. е изразила притеснение по отношение на безопасността в работата му.

Призиви за забрана на огнестрелните оръжия в киноиндустрията

Трагедията с убитата по време на снимки Халина Хътчинс предизвика призиви да се забрани използването на огнестрелни оръжия при заснемането на филмови продукции и да се разчита на възможностите, които предлагат компютърните технологии, предаде Асошиейтед прес.

Компютърно генерираните изображения предлагат почти неограничени възможности за киноиндустрията, но въпреки това в много продукции по време на снимките все още се използват огнестрелни оръжия - и то истински. А въпреки съществуващите правила и наредби могат да бъдат убити хора, както се случи миналата седмица, когато актьорът Алек Болдуин простреля смъртоносно Хътчинс, след като му е било дадено оръжие, за което му е било казано, че е безопасно.

Трагичният случай, който потресе киноиндустрията, накара някои хора в Холивуд, наред с редица скептични наблюдатели, да зададат въпроса: защо въобще се използват истински оръжия при снимането на филми, при положение че могат да бъдат създадени изстрели чрез компютри при постпродукция? Не е ли недопустим дори най-малкият риск?

"Всеки риск е твърде голям", каза изпълнителният продуцент на полицейския сериал "Новобранецът" Алекси Холи.

Той написа в съобщение до персонала, че в сериала повече няма да има истински оръжия. По думите му ще се употребяват дубликати на оръжия, използващи сачми, а не куршуми, като огънят, който се произвежда при стрелба, ще се добавя в постпродукция.

Режисьорът на криминалния сериал "Мер от Ийсттаун" Крейг Зобъл призова цялата киноиндустрия да последва този пример и каза, че стрелбата във филма е добавена след заснемането, въпреки че при предишни продукции той е използвал истински боеприпаси.

Операторът Бил Дил, обучавал Хътчинс в Американския филмов институт, изрази възмущение от "архаичната практика" за използване на истински огнестрелни оръжия, при положение че има компютърни графики.

"Няма извинение за използването на истински оръжия", заяви той.

През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции.

"Няма извинение за случването на подобно нещо в 21-ви век. Това не е началото на 1990-те, когато Брандън Лий беше убит по същия начин. Необходимо е да настъпи промяна, преди да бъдат погубени още талантливи животи", гласеше петицията.

Британският оператор Стивън Хол отбеляза, че специалните ефекти добавят разходи към бюджета на продукциите.

Освен финансовата страна се изтъкват и други аспекти, които правят използването на истински оръжия предпочитано от някои в киноиндустрията.

Според британския специалист по огнестрелните оръжия Сам Дормър при тяхното използване се предизвиква по-добра реакция от актьора.

Но все пак той каза, че макар и бавно, филмовата индустрия вероятно се отдалечава от използването на истински огнестрелни оръжия.

Терминът "реквизитно оръжие", използван в киноиндустрията, може да включва всевъзможни неща - от гумена играчка до истинско огнестрелно оръжие. В някои случаи при снимките се използват оръжия с халосни патрони, които съдържат барут, но не куршуми. Те обаче могат да наранят или дори да убият някого от близко разстояние, казва профсъюзът на актьорите в САЩ. Затова мнозина призовават да се забранят и оръжията с халосни патрони.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят