Алекс Алексиев: Бомбата е сглобена в България

Председателят на "Интернет общество”: Ако отворите сайта на МВР ще видите само похвали и самопохвали

Алекс Алексиев: Бомбата е сглобена в България

За мен е много по-важно дали има местни съучастници, тъй като трудно може да си представя, че биха могли да внесат бомба в България сглобена. Това ще рече, че по всяка вероятност тя е сглобена в България, коментира в неделя пред БНР живеещият в САЩ експерт Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Ако това е така, въпросът се поставя откъде е взет взривът - тротил, доколкото разбирам, кой и къде е помогнал да се сглоби това и какви местни организации или групи, или съучастници са помогнали това да се направи. Това е най-важният въпрос, защото за нас в момента, за България е най-важно да се види дали в страната има действащи групи, които са готови да извършат терористични актове срещу граждани, добави Алексиев.

Според него такъв атентат трудно може да се предотврати, но от друга гледна точка трябва да се види, е до каква степен в страната съществуват радикални организации и настроения, които биха се поддали на подобни актове и по принцип на екстремистки разбирания.

Да не се забрави, каза Алексиев, че имаме доста голяма група от емигранти от арабския свят, а най-вече сирийци, но също и палестинци, част от които са с радикални възгледи. "Така че бих казал, че българските разузнавателни служби горе-долу, поне от това, което аз знам, добре си вършат работата, но това не значи, че подобни работи не могат да станат отново в България, както и стана”, заяви експертът.

Председателят на на "Интернет общество" и експерт в областта на киберпрестъпления Вени Марковски обърна внимание на факта, че на официалния сайт на българското Министерство на вътрешните работи въобще няма и съобщение за това, че е имало терористичен акт.

Според Марковски атентатът е пропуск на сигурността в България. „В Европа такива пропуски имаше, но имаше и съответно реакция. Всички знаем вече, е имало подобен случай в Кипър, който е бил предотвратен, така че пропускът е изцяло за нашата страна за съжаление и това се дължи  единствено и само на една причина, а тя е, че българските служби, МВР, премиер, министри и така нататък, всички казват "абе, дай боже да не ни се случи"...”, заяви Марковски пред БНР

"А още по-трагично от цялата история е, че ако отворите главната страница на сайта на Министерството на вътрешните работи ще видите само едни похвали и самопохвали, за това колко са повишили сигурността на българските граждани. Това е казано точно в дните 16, 17 и 18 юли, малко преди деня в който се извърши атентатът. Тъжно ми е да го казвам, но очевидно сме си заслужили такава съдба, след като нищо не сме направили, и след като сме избрали хора, на които единствената им цел е да обяснят, в кавички, колко са добри”, коментира Марковски.

Споделяне

Още от България