Алекс Алексиев и Виктор Папазов обявиха независимите си кандидатури

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев и Виктор Папазов са първите двама независими кандидати за евродепутати. В четвъртък те обявиха, че се включват в надпреварата.

Алекс Алексиев (73 г.) е анализатор, коментатор, автор на книги. Той е председател на неправителствената организация Център за балкански и черноморски проучвания. Син е на поета, художника и издателя Райко Алексиев, убит през ноември 1944 г.

Пред "Фокус" мотивира намерението си да се бори за място в европарламента със сериозните въпроси, пред които България и Европа са изправени в геополитически контекст.

"За първи път от Втората световна война преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Голата агресия на Русия в Крим беше осъдена като флагрантно нарушение на международното право от целия свят. С изключение на България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на базата на БСП и ПП "Атака” показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Достатъчно е да кажем, че отговорни немски политици вече открито говорят, че приемането на България в ЕС е било грешка”, казва Алексиев пред агенцията.

"Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и ПП "Атака” са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната от прехода насам. "ГЕРБ продължава да защитава "Южен поток”, който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи те също защищават интересите на Москва. Остават реформаторите, в чиито редове се намира партия, която възхвалява човек, който управлява със забрана на "Туитър” и "Ютюб" (намек за Националната партия "Свобода и достойнство" с лидер Корман Исмаилов и за връзките на един от основателите ѝ Касим Дал с Партията на справедливостта на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган - бел. ред.), добави Алексиев, който е специалист по въпросите на ислямските държави.

Виктор Папазов е икономист и финансист, основател на Българската фондова борса. Девизът на кампанията му е "Искам Европа и за хората".

Той ще оповести официално кандидатурата си в неделя, ще представи и "своите 10 идеи за една друга Европа – Европа и за хората".

В сряда Папазов е подал жалба до Върховния административен съд срещу решение 29 на ЦИК, с което комисията е решила, че подписките за независимите кандидати трябва да съдържат освен името и ЕГН на поддръжника и номера на личната му карта.

Такова изискване за подписките на партиите обаче няма. Папазов напомня, че в чл. 367 от Изборния кодекс, който регулира този процес, се казва, че избирателят - български гражданин, който подкрепя независим кандидат, посочва само имената и единния си граждански номер.

"Не искам нищо друго, освен да играем по правилата. Една година говорим, че ще направим условия за политическо състезание, в което да участват и независими кандидати, сега трябва да видим това на практика", казва Папазов.

За да бъде издигнат независим кандидат, до 14 април в ЦИК трябва да се регистрира инициативен комитет от трима до седем души. При регистрацията си инициативният комитет трябва да внесе депозит от 100 лв. Самият независим кандидат пък трябва да е подкрепен от 2500 избиратели с подписи пред инициативния комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014