Алекс Алексиев: Правителството направи много грешки по отношение на проблема с бежанците

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания, смята, че правителството е направило много грешки по отношение на проблема с бежанците.

"Повечето от тях не са бежанци, а нелегални имигранти, което е доста голяма разлика. За съжаление, по начало, в тази проблематика бяха направени много грешки от правителството. Не би трябвало да се допускат тези бежанци, преди да се разбере какви са, в центъра на София. Би трябвало да се държат близо до границата", коментира Алексиев в неделя пред БНР.

"Тези, които се окаже, че не са бежанци, а някакви други хора, би трябвало да се върнат в Турция. Според мен, тяхното насочване към България не е случайно, а е един вид активно мероприятие от страна на турските ислямисти към нас. И затова аз разбирам хората, които се тревожат от тази работа. Всеки, който е минавал покрай джамията в София, е видял стотици чернокожи, а в Сирия никога не са живели чернокожи. Какви са тези хора? От къде са дошли? В никакъв случай това не са бежанци от Сирия. По скоро това са хора, които са отишли там да правят джихад и след време се насочват към нас. Това е доста опасна работа. Самият Йовчев каза, че някои от тях имали огнестрелни рани. От къде идват тези огнестрелни рани в бежанци от Сирия? Ситуацията е сериозна и аз съм напълно съгласен с хората, които се безпокоят за това", каза Алексиев.

Според него на сирийците, идващи в България, не би трябвало да се дава какъвто и да било статут, преди да се разбере какви са.

"Това е така в целия свят. Аз не познавам страна, в която да има бежански лагер в центъра на столицата. Няма да го видите в Париж, няма да го видите в Лондон, нито в Мадрид. Никъде няма да го видите. Това е една много груба грешка на нашето правителство и тя може да се изправи. Би трябвало да се направи една буферна зона до турската граница, дали ще е на 20 – 30 километра и на тези бежанци да им се разгледат досиетата. Да видим от къде идват, какви са , що са и тези, които заслужават да им се даде статут. Ние като цивилизована страна сме длъжни да направим това. В никакъв случай не трябва да пускаме хора, които нямат добри намерения към нас", посъветва Алексиев.

Той повтори и мнението си, че България подхожда наивно към проблема с Турция, който според него е "съвсем ясен": "И това е, че Турция се е превърнала в една ислямистка държава. За нас това е една голяма опасност", предупреди Алексиев.


По повод спекулации в медиите, че бившият заместник - председател на Народното събрание Христо Бисеров е получавал пари от ислямски фондации, Алексиев каза: "Никак не бих се учудил, даже съм сигурен, че това е така, защото различни ислямски институции вкарват пари в България за поддържане на такива действия като на мюфтийството. Тревожното е това, че в България с това правителство, което имаме в момента, се правят опити да се прокарват закони, като например този за вероизповеданието, в които съвсем тенденциозно се фаворизират мюфтийските опити за връщане на имоти".

Споделяне

Още по темата

Още от България