Алекс Салмънд - победител въпреки загубения референдум

Алекс Салмънд, сн. ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд не успя да спечели независимост на референдума, на който самият той беше инициатор, но въпреки това излезе като победител.

Още преди да започне гласуването, трите главни партии в Уестминстър вече бяха дали в последния момент обещание да прехвърлят повече правомощия на парламента в Единбург - Холируд,ако шотландците отхвърлят независимостта.

В своята реч, в която призна поражението, Салмънд каза, че шотландците, независимо дали са гласували с "да" или "не", ще очакват обещаните действия за прехвърляне на повече правомощия да бъдат извършени "в кратък срок".

59-годишният Салмънд отдавна е смятан за един от най-умелите политици - умен, с блестящо стратегическо мислене, обаятелен и с чувство за хумор.

"Той без съмнение е най-умният политически клиент, който съм имал", каза президентът на социологическия институт "Югав" Питър Келнър.

Откакто е лидер на Шотландската националистическа партия (ШНП), той я превърна от второстепенна политическа формация в управляваща сила в Единбург, като я отърва от боричканията, които я отслабваха, и изгради подкрепа за по-постепенен подход към спечелване на независимост.

Но той също така е критикуван, че е твърде груб и е размирник.

За първи път той привлече вниманието в страната, когато като млад депутат прекъсна речта на тогавашния финансов министър Найджъл Лосън за представяне на бюджета през 1988 г. и трябваше да бъде изгонен от Камарата на общините.

Дълго време той беше един от най-отявлените критици на НАТО и остро критикуваше бомбардировките на Сърбия през 1999 г., които според него имаха "съмнителна законност" и бяха "непростима глупост".

Той също така е твърдо против ядрените оръжия и ако на референдума хората бяха гласували в подкрепа на независимостта, възнамеряваше да издейства бързото преместване на британския арсенал от базата край река Клайд в Западна Шотландия.

Но въпреки всичко това - благодарение на своите политически умения - той успя да увери мнозина шотландци и убедително да настоява, че НАТО би приветствала независима Шотландия с отворени обятия.

Салмънд, който е роден на връх Нова година през 1954 г. в град Линлитгоу недалеч от Единбург, е получил християнско възпитание, а двамата му родители са били държавни служители.

Баща му гласувал за консерваторите - нещо сравнително необичайно за Шотландия, която по начало клони повече към левицата, а майка му гласувала за лейбъристите.

По време на обучението си в университета "Сейнт Андрюз" той за първи път става член на Шотландската национална партия, която тогава до голяма степен е била партия на малцинството. След университета той става икономист и работи на различни места, включително за правителството и "Роял банк ъв Скотланд", където се специализира в петролната промишленост.

Подобно на мнозина от своите сънародници Салмънд е известен като запален играч на голф и обича конните състезания. Иначе той доста добре пази личния си живот. Съпругата му Мойра, за която се оженил, когато бил на 26 години, а тя на 43, се е появявала на обществени места с него само няколко пъти. Те нямат деца.

Той за първи път е избран в Уестминстър през 1987 г., а три години по-късно става лидер на ШНП. Избран е и в Холируд след учредяването му през 1999 г.

През 2000 г. напусна лидерския пост на ШНП, но се върна след слабото представяне на ШНП на изборите в Шотландия през 2004 г. После затвърди политическата си репутация, като изведе партията до нови висоти - през 2007 г. стана първи министър, а четири години по-късно водеше ШНП при съставянето на първото шотландско правителство на мнозинството.

Въпреки това, когато през 2012 г. той подписа с британския министър-председател Дейвид Камерън споразумение за произвеждане на референдум за независимост на Шотландия, малцина мислеха, че Салмънд може да го спечели, тъй като социологическите проучвания показваха, че шотландците неизменно предпочитат прехвърляне на правомощия пред пълна независимост.

Камерън отказа да позволи в бюлетината да присъства възможността за прехвърляне на правомощия, като смяташе, че шотландците ще отхвърлят независимостта и това впоследствие ще премахне всякакви по-нататъшни искания за допълнително прехвърляне на правомощия.

Но благодарение до голяма степен на агитаторските умения на Салмънд привържениците на запазването на съюза загубиха категоричната си преднина спрямо поддръжниците на независимостта в последните седмици преди референдума. Това принуди Уестминстър да направи в последния момент предложение за прехвърляне на правомощия, ако шотландците отхвърлят независимостта.

Сега те ще трябва да се придържат към това обещание, а в същото време Салмънд изгражда доста по-голямо народно движение, което подкрепя независимостта и ШНП. Когато най-накрая се пенсионира, той ще остави партията в положението на сила, с която останалите трябва да се съобразяват.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?