Александър Антов бил убит с цел "разкъсване сили на МВР"

Бившият топ полицай Ботьо Ботев обвърза убийството на модния индустриалец с разстрела на висаджията Веселин Стоименов

Полицията извъшва оглед в района, където бе открит убитият Александър Антов. Сн. БГНЕС

Убийството на собственика на модна къща "Агресия” Александър Антов е с цел разкъсване сили на МВР. Тази хипотеза изрази бившият шеф на служба "Убийства" в Националната полиция Ботьо Ботев в неделя пред бТВ.

В петък късно вечерта бизнесменът беше намерен с две огнестрелни рани в главата на метри от дома си в столичния квартал Бистрица.

МВР продължава разследването и на този етап не изключват нито една от версиите за убийството.

Проверяват се хипотези за неуредени финансови отношения, така и за личен мотив.

След направения следствен оглед са иззети записите от камерите в района, разпитани са охранителите, които пазят къщите, както и близките на застреляния бизнесмен. Проблемът е, че мястото, на което е извършено убийството, е глухо и не попада в обхвата на камерите.


Това е вторият подобен инцидент в София за два дни. В четвъртък беше застрелян 53-годишният бизнесмен Веселин Стоименов, свързан с бившата силова групировка ВИС.

Справка в Търговския регистър показва, че през 2015-та година Александър Антов се е оттеглил от повечето си фирми в модния бизнес. На този етап официална информация по случая няма.

Според Ботьо Ботев убийството на Антов е с цел разкъсване сили на МВР

"Представете си, извършено е едно убийство, поръчково, предния ден (това на Веселин Стоименов). След това става второ. Знаете ли каква дисхармония се получава в работата на полицейските служби?”, поясни тезата си Ботев пред бТВ. По думите му специалистите в тази област са ограничени.

"Когато тръгнеш по един случай и се появи втори, трябва да разкъсаш силите”, допълни Ботев.

"Тези два случая не са прецедент, но въпросът е друг – как се оценяват личностите? Има една дисхармония в самобитността на пострадалите”, смята Ботев. Според него първата жертва – Веселин Стоименов, който е фактически ликвидатор на групировката ВИС-2 – е свързвана с групировки, макар да не е изявена личност в тези кръгове.


Жертвата на второто убийство – Александър Антов, уважаван мъж с преуспяващ бизнес в модната индустрия – е "един почтен човек”. "Обикновено, подобно убийство има по-мащабен повод, трябва да има дадена цел. А тази цел би могла да бъде унаследяване на бизнеса на Антов”, смята Ботев. По думите му трябва да се разследва и този версия.

На въпрос дали в страната отново са настъпили мутренските времена, Ботев каза, че е трудно да се определи. "Подобни случаи са ставали, стават и ще стават”, заключи той.

Модна къща "Агресия” е една от най-мощните и стабилни, успяващи структури в модния бизнес в България, каза проф. Любомир Стойков, български журналист, телевизионен водещ и университетски преподавател.

"Антов имаше няколко железни правила в бизнеса си. Порвото беше да залага на най-новите технологии в производството, второто – държеше на най-високо качество платове и трето – за него беше важно отношение към хората, много държеше на персонала си”, каза още Стойков, който се познава лично с Антов.


По думите му Александър Антов е бил много скромен човек, природно мъдър, който премисля думите си. Щедър, широко скроен, който е помагал на нуждаещите се.

Последната среща между Стойков и Антов е била преди около два месеца, малко след смъртта на жената на Антов – Мария.


"Не мога да кажа дали е имал врагове”, допълни Стойков. По думите му има огромно значение, че модната къща на Александър Антов е обличала елита на България – политици, знаменитости и телевизионни водещи.

Александър Антов е основал през 1992 г. фирма "Вотан", по-известна с търговската си марка "Агресия". Модната къща шие за световни марки, сред които "Ив Сен Лоран", "Лакост", "Пиер Карден" и др. Едва 5% от продукцията ѝ се продава в България.

Според ДАКСИ миналата година Антов се е оттеглил от повечето си фирми, включително от "Вотан" и "Ростар", като собственик в тях става "ЙАС трейдинг" на Петко Васков Митов, който е собственик в 15 компании и участва в управлението на над 20 дружества. Антов е управлявал само фирмата на дъщеря си "Маринели билд".


Убеден съм, че служителите от МВР ще положат максимални усилия да се направи цялостен анализ и да се стигне до разкриването на извършителите на двете тежки престъпления от последните дни, коментира зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов пред БНР във връзка с убийствата на Веселин Стоименов и Александър Антов.

Цветанов посочи, че е познавал шефът на модна къща "Агресия” Александър Антов и отбеляза, че едва ли има политик, който не го познава.

"Той беше изключително широко скроен, добър, човек, участвал в обществения живот с благотворителност и с помощ както към неговите служители, така и към хората, които е познавал”, заяви Цветанов.

Мая Антова, дъщеря на убития Александър Антов, публикува обръщение по повод смъртта на баща си във Фейсбук.


"Той беше човек, готов да помогне на всеки и да му подаде ръка. Тези, които го познаваха – знаеха, че той има две деца. Аз бях кръвта му, а модна къща "Агресия” – сърцето му”, пише в профила си Мая Антова.

Тя благодари за искрените съболезнования и казва, че сърцето на баща ѝ "ще продължава да тупти”.

Споделяне

Още по темата

Още от България