Александър Корнезов е българският кандидат за Общия съд на ЕС

Александър Корнезов

Правителството определи доц. д-р Александър Корнезов за кандидат на България за съдия в Общия съд, който е част от Съда на ЕС.

До влизането в сила на Лисабонския договор на 1 декември 2009 г. Общият съд се наричаше Първоинстанционен съд. Негови решения могат да се обжалват пред Съда на ЕС, но само по правни въпроси. Практически Общият съд се занимава най-много с дела в сферата на конкуренцията, държавните помощи, търговските марки и обществените поръчки.

"Номинацията е издигната от министрите на правосъдието Екатерина Захариева и на външните работи Даниел Митов с оглед изискванията, които се поставят пред кандидатите за заемането на тази длъжност, и високите оценки в докладите за дейността на Александър Корнезов като съдия в Съда на публичната служба на СЕС", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Доц. д-р Александър Корнезов е завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Международно право". Притежава образователна степен LL.M. in European Law от Колежа на Европа в Брюж, както и научна степен "доктор по право" със специалност "Международно частно право" от Института за правни науки към БАН.

Работил е като адвокат в брюкселска адвокатска кантора, която е сред водещите в областта на европейското право на конкуренцията и европейското антидъмпингово право. В продължение на девет години е бил реферандер в Съда на ЕС, а от април 2016 г. работи като съдия в Съда на публичната служба на ЕС.

Притежава богата научна и преподавателска дейност. Работи като хоноруван преподавател в юридическите факултети на СУ "Св. Климент Охридски" и УНСС, бил е гост лектор в университети в Полша, Белгия, Великобритания. От 2006 г. активно участва като лектор в редица конференции, научни форуми и програми за обучение. Автор е на десетки книги, монографии, студии и статии, свързани с правото на ЕС, защитата на основните права, гражданството и др.

Владее английски, френски, испански, португалски и немски езици, ползва руски.

Корнезов-младши е син на дългогодишния парламентарист от БСП Любен Корнезов.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?