Александър Манолев е новият шеф на агенцията по метрология

Александър Манолев

Заместник-министърът на туризма и бивш търговски директор на "Булгартабак" Александър Манолев е назначен за председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Решението е взето от правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда.

Мотиви за рокадата не са посочени, уточнено е само, че промяната се прави по предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски, чието ведомство отговаря за ДАМТН.

Досегашният председател на агенцията Стефан Цанков е освободен.

40-годишният Манолев е син на доскорошния кмет на петричкото село Кулата Димитър Манолев и има над 15-годишна професионална кариера в големи компании у нас.

През 2004 и 2005 е бил директор "Интеграция и развитие” в застрахователното дружество "Булстрад Виена Иншуранс Груп”. След това става изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Булстрад Здравно Осигуряване" АД.

От декември 2006 г. до декември 2009 г. Манолев работи като ръководител дирекция в "Мобилтел" ЕАД. След това става председател на Съвета на директорите и търговски директор на "Булгартабак Холдинг" АД.

Александър Манолев е завършил специализирано училище в областта на търговията и туризма в Петрич. Висшето си образование по икономика придобива във Великобритания в University College London. В същия университет е специализирал и "Бизнес, комуникации и връзки с медиите”. Сред другите му специализации са "Управление на Структурни проекти на ЕС” (Будапеща) и "Инвестиции в развиващи се пазари" (Лондон).

В края на ноември 2015 г. Алексаднър Манолев беше назначен за заместник-министър на туризма от правителството на Бойко Борисов на мястото на Надя Маринова. Тя беше освободена сред публикувани в мрежата нейни снимки в бар в нетрезво състояние. Тогава стана ясно, че докато Маринова е била зам.-министър, е била и в борда на Центъра за градска мобилност, без да има право на това по закон. Въпреки това, публично не беше оповестено Столична община да е поискала Маринова да върне получените възнаграждения от ЦГМ, не стана ясно и как е успявала да съвместява двата поста.

В същото време Манолев, след като стана зам.-министър на туризма е предприел стъпки за да прекрати участието си в редица частни фирми, които е управлявал или е бил собственик, показва Търговският регистър.

Не е ясно с какво работата в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е привлякла Димитър Манолев.

Неотдавна агенцията беше определена за институцията, която ще бъде отговорна за безопасността на язовирите, които периодично преливат при по-обилен дъжд или след снеготопенето.

В работата на ДАМТН влиза още осигуряване на условия за предотвратяване на нечестна конкуренция и извършване на ефективен надзор на пазара на потребителски и индустриални продукти.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?