Александър Томов, Гюнер Тахир и Кръстьо Петков подписаха “Коалиция на розата”

Партията Българска социалдемокрация (БСД), партията Национално движение за права и свободи (НДПС) и Обединеният блок на труда (ОБТ) учредиха в неделя предизборна коалиция под името "Коалиция на розата". Споразумението е подписано от лидерите на трите организации - Александър Томов, Гюнер Тахир и  Кръстьо Петков.

Гюнер Тахир и Кръстьо Петков, който в този парламент е депутат от Коалиция за България, бяха в друга коалиция заедно с Национален съюз БЗНС на Яне Янев, който обаче преди месец се присъдени към ОДС.

Цел на новото обединение е да формира самостоятелна парламентарна група в 40-то Народно събрание и да участва в бъдещото коалиционно правителство на страната, пише в споразумението, цитирано от БТА.

Коалицията, която е отворена за други партии и организации, ще сформира обща парламентарна група, ако успее да вкара депутати в следващия парламент.

Коалицията ще се представлява от трима съпредседатели - Томов, Тахир и  Петков, които са нейни и подписват всички документи от името на формацията. Тя ще се яви на парламентарните избори през юни с кандидати във всички избирателни райони.

Трите формации са се договорили всяка от тях сама да определя механизмите за издигане на своите кандидати за народни представители. При напускане на която и да е от партиите, коалицията се запазва, пише в документа.

Партиите са се споразумели всеки народен представител, избран с бюлетината на коалицията, да поема лична морална отговорност и писмено задължение-декларация при напускане на парламентарната група да напусне и Народното събрание, за да не подменя вота на избирателите.

Коалицията ще участва с общи листи в изборите за Европейския парламент и чрез дейността си в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти.

“Коалиция на Розата" изповядва социалдемократически, републикански и патриотични ценности, тя се обявява за нова социална и икономическа политика и за нова, европейска политика в междуетническите отношения, се посочва в документа.

Още от България