Александър Томов съди за клевета бившия министър Петър Димитров

Александър Томов съди за клевета бившия министър Петър Димитров

Два граждански иска за клевета и за обида, всеки за 100 хил. лв., срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, е подал председателят на партията "Българска социалдемокрация" и бивш изпълнителен директор на дружеството "Кремиковци" Александър Томов. Това съобщи на пресконференция в четвъртък заместник-председателят на партията Ивайло Зартов. Самият Томов не участва в нея, тъй като бил в чужбина, но по думите на Зартов въпросът с клеветата не бил само негов личен, а уронвал престижа и на партията.

И двата иска са свързани с телевизионно участие на Димитров, но всеки от тях касае различни изказвания на бившия министър. Едната претенция за нанасяне на неимуществени вреди и свързана с думите на Димитров, че Томов е "отровителя на София", от което бившия шеф на металургичния комбинат и футболен деятел се почувствал обиден. Искът за клевета е заради твърдение на Димитров, че не повече от около 30 милиона евро от 325 милиона евро на облигационерите са влезли в "Кремиковци" и отговорникът за това се казва Александър Томов.

От партията посочиха, че като изпълнителен директор на металургичния завод Томов не е имал достъп до разпределението на средствата на облигационерите.

Томов подготвя и още две частни жалби срещу Петър Димитров, съобщи Зартов. От партията призоваха Димитров "да прояви мъжество и да си свали сам имунитета".

Зартов посочи, че от партията обмислят възможността да заведат групов иск от името на 15 хиляди партийни членове срещу субекти от ръководството на БСП за уронване на доброто име на партия "Българска социалдемокрация". Искът щял да бъде срещу лидера на червените Сергей Станишев и съветниците му, както и срещу Петър Димитров.

Димитров коментира информацията за заведените искове срещу него с думите: "Свикнал съм, да заповядат", предаде БТА. Той посочи, че ако става въпрос за граждански искове, това не са дела от прокуратурата и те нямат отношение към имунитета му. По думите му Томов е "вътре с двата крака".

Споделяне

Още от България