Александър Томов започва подписка за втори мандат на Румен Радев

Президентът не знаел за инициативата

Александър Томов започва подписка за втори мандат на Румен Радев

Движение "Заедно за промяна" започва подписка за издигането на президента Румен Радев за втори мандат. От формацията, чийто лидер е Александър Томов, призовават всички опозиционните парламентарни и извънпарламентарни сили да подкрепят държавния глава .

"Президентът открито и смело застана миналата година на страната на протестите, той не раздели нацията, както го обвиняват неговите критици, а стана знаме и обединяваща сила на всички, които са недоволни от корупцията, ниските доходи и слабото управление на страната. Румен Радев стана естествен лидер на промяната, за която жадува по-голяма част от българския народ", се посочва в подписката.

Засега документът е подписан от ръководството на "Заедно за промяна", както и от други 60 представители на движението.

Пред Mediapool от президентството посочиха, че Радев не е знаел за инициативата.

"Не е водена комуникация с държавния глава и той не е информиран за намерението на Движение "Заедно за промяна" да инициира такава подписка. Очевидно организацията споделя високата оценка на милиони български граждани за работата и дейността на президентската институция", казаха от прессекретариата на държавния глава.

На пресконференция в БТА Александър Томов също обяви, че не са искали разрешение от президента Радев за подписката.

Той посочи, че първият етап на инициативата ще бъде до края на март. Целта била да се търси "обединяващо звено на всички, които искат политическа промяна".

По думите на Томов от всички президенти на България само двама са заемали категорична позиция, когато се е налагала промяна и това са д-р Желю Желев и Румен Радев.

Според него ако формациите се обединят около Радев, ДПС няма да може да играе решаваща роля в изборите за президент.

По-рано този месец от движение "Заедно за промяна" обявиха, че ще ще участват на предстоящите парламентарни избори като коалиция от политически партии и граждански организации.

На евроизборите през 2019 година коалиция "Движение Заедно" получи 3731 гласа (0.19%). Тогава водач на листата беше Томов.

Споделяне

Още от България