Александър Урумов отрича да има нещо общо с паниката сред родителите в Сливен

Каракачанов защити служителя си, който открито се обявява срещу Стратегията за детето

Александър Урумов

Директорът на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов отрича да има нещо общо с масовата истeрия сред представители на ромската общност в страната, които за минути масово взеха изведоха децата си от училище от страх, че социалните ще им ги отнемат.

Според Урумов информацията за съпричастността му към случая е базирана на слухове. Информацията обаче не беше, че той лично е причил паниката в Сливен, а че участва в разпространяването на манипулативна информация за Стратегията за детето. В блога си той е обяснявал за "норвежките мрежи" и "нечестивците", който се опитва да хвърлят, за да имат права над децата на хората. Тази публикация обаче е изтрита, а следа за нея има в страницата на блога му във Фейсбук "1000 думи".

"Стига се до сюреалистични измерения на подобни слухове. Моето име не е било изричано, било е казано "служител на пресцентъра на Министерството на отбраната". Като началник на пресцентъра, разбира се, че нося отговорността. Телефонът ми не е сменян от повече от 10 години. Готов съм да предоставя всички мои комуникационни канали - Уотсап, Вайбър, двата ми профила във Фейсбук, за да бъде извършена проверка", каза Урумов пред Нова телевизия.

"Дълбокото ми убеждение е, че мястото на учениците е в училище. Познавам колегите си и съм убеден, че никой не участва. Но когато се каже А, редно е да се каже и Б, и Ю, и Я. Нека се направят проверките и ако се установи, че няма нищо такова, че никой от пресцентъра на Министерството на отбраната не е допринесъл за това нещо, не е ли редно да последва извинение", попита Урумов.

Той смята, че намесването на неговото име в случая е пряко свързано с категоричната му позиция срещу Истанбулската конвенция и всякакъв род джендър политики.

В сряда на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, разпространявали фалшиви новини за отнемането на деца, а не за пускането на слуха, довел до истерията в ромските махали в Сливенско, Карнобат, Сунгурларе, Асеновград.

"Говорих с вицепремиера Красимир Каракачанов и той ми обеща, че ще вземе мерки", каза тогава Дончев. "Смея да допълня, не е единственият човек на публична служба - мога така да се изразя, който има отношение към темата. Има и други, което за мене е абсолютно недопустимо", допълни той.

Красимир Каракачанов беше лаконичен и каза, че "ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки". По-късно в сряда той е разговарял с Урумов, който категорично отрекъл и по тази причина остава на поста си. Вицепремиерът заяви пред БНТ, че намесата на името на служител на Министерството на отбраната в паниката в града като "провокация".

За Каракачанов става въпрос за "интрижка"

"Проверих във "Фейсбук", на едно място се споменава като предположение името на шефа на пресцентъра на Министерство на отбраната (Александър Урумов - бел. ред.). Днес (в сряда - бел. ред.) го извиках, водихме близо един час разговор. Той ме увери, че не участва и не е участвал в подобни действия или провокации, още повече, че миналата седмица цялата той беше в командировка в чужбина. Така че няма основание да не му се доверя. Ако обаче се окаже, че това, което ми е казал, не е вярно, ще има необходимата санкция. Но ми се ще това, което той ми е казал, да отговаря на истината", разясни Каракачанов. От думите му обаче стана ясно, че проверката му не е насочена към разпространяването на манипулативни твърдения срещу стратегията за детето, срещу която самата партия ВМРО се обяви. Именно тази дейност на служителя на пресцентъра на военното министерство имаше предвид другият вицепремиер Дончев.

Според Каракачанов заместването на името на партията му е несъгласие с позициите ѝ или "интрижка", която цели да скара управляващата коалиция преди наближаващите избори.

Името на Александър Урумов беше замесено в случая, защото той нееднократно се е изказвал срещу Стратегията за детето и Истанбулската конвенция, която защитава правата на жените. Открито спекулира, че стратегията предвижда отнемане на деца и че е срещу традиционното семейство.

Прокуратурата разследва "лидери на местни общности и религиозни лидери"

По-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че до момента няма данни за участие на служител от пресцентъра на военното министерство в разпространяването на слуховете в Сливен, заради които родители от ромската махала изведоха на пожар децата си от училище. "Сигнал при нас в тази посока не е постъпвал", каза Цацаров и призова, ако някой, включително вицепремиерът Томислав Дончев, има такива данни, да се обърне към прокуратурата.

От изявлението на главния прокурор стана ясно още, че властите за момента разследват кой е разпространил невярната информация, довела до психоза в Сливен, но е и кой подклажда истерията с отнемането на деца, която тече от няколко месеца. Цацаров припомни, че има образувано досъдебно производство на територията на Сливен. Разпитани са "няколко заподозрени лица", които главният прокурор описа като "лидери на местни общности и на местни религиозни общности".

Обединени евангелски църкви: Не сме ние

Също в четвъртък от управителният съвет на Обединените евангелски църкви в България отхвърлиха твърденията, че "евангелски пастори са замесени в разпространяването на лъжливи слухове, довели до масово изтегляне на деца от училища".

"Категорично се противопоставяме в този скандал да се замесва името и репутацията на вероизповеданията, съставляващи Обединените евангелски църкви, и заявяваме, че наши служители нямат никаква съпричастност към него", посочват от организацията, цитирани от БТА.

"Особено в ромските квартали, ролята на пасторите за социализиране и приобщаване на децата и семействата към християнските ценности, е основополагаща. Следва да се отчете, че пасторите в тези райони работят при изключително трудни условия и понякога са единствените, които се справят при пълна липса на държавни институции. Ето защо, вместо да бъдат хулени и обезсърчавани, пасторите в ромските райони заслужават да бъдат подкрепяни и мотивирани", заявяват от Обединените евангелски църкви в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България