Александър ван дер Белен встъпи в длъжност като президент на Австрия

Александър ван дер Белен

Либералът екозащитник Александър ван дер Белен официално встъпи в сряда в длъжност като президент на Република Австрия близо два месеца след изборната си победа срещу кандидата на крайната десница Норберт Хофер, предаде Франс прес. Церемонията се състоя в парламента.

Убеден европеец, според когото вотът бе решаващ за бъдещето на Австрия в ЕС, 73-годишният Ван дер Белен - бивш лидер на австрийските Зелени, го спечели на 4 декември с 53,8 на сто от гласовете срещу 46,2 процента за 45-годишния Хофер, зам.-председател на парламента и кадър на Австрийската партия на свободата (АПС).

В Австрия президентът има главно протоколни задължения, но ако бе избран Хофер, начело на държава от ЕС за пръв път би застанал крайнодесен кандидат. Затова изборите бяха внимателно следени от европейските столици. Крайната десница в Австрия се надяваше да се възползва от международния контекст, благоприятен за евроскептичните и антиимигрантски формирования след победата на Брекзита във Великобритания и тази на Доналд Тръмп в САЩ.

Победата на Ван дер Белен донесе облекчение на управляващата във Виена от 2007 г. центристка коалиция между социалдемократите и консерваторите, защото ѝ спести необходимостта да съжителства с крайнодесен президент, който би могъл да подложи правителството на силен натиск.

В изпълнителната власт обаче има много разногласия и от началото на годината се говори за предсрочни избори. Междувременно АПС, основана от бивши нацисти през 1956 г., но вече по-умерена в изказа си, редовно оглавява анкетите и води пред социалдемократите и консерваторите. И президентът Ван дер Белен може би ще трябва да изиграе ролята на арбитър при назначаването на бъдещия канцлер, добавя АФП.

Споделяне

Още от Европа