Александър Вучич e новият президент на Сърбия

Александър Вучич
Сръбският премиер Александър Вучич печели вчерашните президентски избори в страната. До втори тур няма да се стигне, защото 47-годишният Вучич получава 55 на сто от гласовете. Той обяви, че победата му е ясна заявка на сръбския народ за продължаване на курса към членство в ЕС, но и запазване на приятелските отношения с Русия и Китай:
 
”Важен ден, в който Сърбия показа в каква посока желае да върви. Важно беше победата да е чиста като сълза, за да не може никой да прави каквито и да било тълкувания. За мен са гласували около 430 хиляди души повече, отколкото за всички останали кандидати взети заедно”, заяви Вучич
 
Той каза още, че първото му посещение след встъпването в длъжност ще бъде именно в Пекин. Той ще заеме до голяма степен церемониалния президенстки пост в края на май, но се очаква да запази фактически властта, чрез контрола си върху управляващата Сръбска прогресивна партия. 
 
Резултатите от изборите са тежък удар за разпокъсаната и отслабваща опозиция, според която, управлението на Вучич става все по-авторитарно.
 
Вучич, бивш ултранационалист, който сега обявява подкрепа за членство на Сърбия в ЕС, имаше нужда да спечели повече от 50% от гласовете, за да не се налага да ходи на 16 април на балотаж, където би бил в доста по-неизгодна позиция срещу един единствен кандидат на опозицията.
 
Либералният му опонент Саша Янкович се нареди на второ място на вчерашния вот с 15%. Янкович, който е независим и безпартиен кандидат, изрази вчера удовлетворение от кампанията, която според него е съживила продемократичното движение в Сърбия, противопоставящо се на непрестанната корупция и нарастваща автокрация. 
 
”В Сърбия беше създадено ново, честно политическо движение и поради тази причина трябва да сме оптимисти“, каза Янкович, след като гласува.
 
На трето място на изборите се нареди Лука Максимович, студент по медии и масови комуникации, който се кандидатира на изборите като пародиен политик. 
 
В предизборната си кампания той се подиграваше на корупцията в сръбската политика, като обеща да краде, ако бъде избран.
 
Избирателната активност е около 55.5%. 
Споделяне

Още от Свят