Александър Вучич към Цветан Василев: Не те ли е срам, Цветане

Александър Вучич

Сръбският премиер Александър Вучич се обърна задочно с остър тон към българския инвеститор в страната Цветан Василев заради неизплатени сметки за ток и газ на стъкларския завод в град Парачин, собственост на Василев, съобщи сръбският сайт "Блиц", цитиран от „Дневник” в неделя.

Вучич заяви, че няма да позволи държавата и гражданите да плащат сметките, докато магнатът трупа печалби и ги прави на глупаци.

Служителите в предприятието протестират от четвъртък заради очакваното спиране на тока в компанията, което според тях ще доведе до неизмерима екологична катастрофа. Те заплашват, че ще блокират магистралата Ниш - Белград - нещо, което властите искат да избегнат.

Засега на Василев е даден срок до края на месеца, за да погаси задължението в размер на 20 млн. евро. Българинът е в Сърбия повече от година, където очаква местните власти да решат дали да го екстрадират в България. Той е обвинен от прокуратурата за длъжностно престъпление заради фалита на Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е.

Изданието коментира, че ако парите не се намерят, Сърбия ще промени отношението си към Василев, определян доскоро от президента на страната като добър инвеститор.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?