Александър Вучич призова сърбите да не напускат Косово

Александър Вучич призова сърбите да не напускат Косово

Четири дни след убийството в Косовска Митровица на опозиционния политик Оливер Иванович президентът на Сърбия Вучич отиде на лобното му място и положи там венец. Той пристигна в Косово, за да разговаря с косовските сърби в северната и централната част на Косово.

Властите в Белград обявиха като цел на двудневната президентска визита в Косово Вучич да окаже подкрепа на косовските сърби. Той ги призова да не напускат земята, на която живеят от векове.

От манастира Банска в Северно Косово той обеща "сръбската държава да се бори по всички начини, за да им помогне".

“Моето послание към сърбите в Косово и Метохия се състои в това, че те трябва да се справят с трудностите и да останат по своите родни домове“, каза Вучич.

“Сръбската държава е помагала и ще продължи да помага още повече в бъдеще. Няма да изоставим нашите земи, където сме живели винаги“, добави сръбският президент. Вучич отбеляза, че сръбското правителство подкрепя 170 проекта в 42 църкви и манастири в Косово. “

“Продължаваме да помагаме на нашите сънародници в Косово и Метохия да увеличат техния брой и да запазят своето имущество и собственост там. Искам да благодаря на всички сърби в Косово и Метохия за тяхната смелост, упоритост и воля да пазят своята родина Сърбия и своите семейства“, подчерта той.

Същевременно Вучич отправи миролюбиво послание към косовските албанци: "Независимо, че нерядко възприемат сърбите - не ми се иска да кажа като врагове, а като противници - и че нерядко имаме различни интереси - Сърбия не само иска мир, но и ще дадем всичко от себе си, за да запазим този мир. Ще направим всичко, за да можем да решим многогодишните и многовековните си противоречия. За да осигурим траен мир и сигурност за всяко сръбско и всяко албанско семейство".

След манастира Вучич се отправи за Косовска Митровица, където положи венец на лобното място на Оливер Иванович, а след това отиде на среща с политическите лидери на косовските сърби.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят