Александров поднесе оставка и намеци за още разкрития по мегаскандала

Александров поднесе оставка и намеци за още разкрития по мегаскандала

Както беше обявил, директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров в сряда официално подаде оставката си пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Обясни, че мотивите му са лични, но не изложи такива пред ВСС и обеща да направи това след седмица.

Преди повече от месец депутати от левицата настояха шефът на следствието да се оттегли, а главният прокурор Борис Велчев проведе с него разговор в този дух, след като Александров се оказа в центъра на мегаскандал за корупция, заплахи и изнудване заедно с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. И двамата твърдяха и продължават да твърдят, че са невинни по взаимно отправените обвинения, но и двамата бяха принудени да излязат в отпуск до приключване на прокурорската проверка. Прокуратурата не откри доказателства за образуване на дела, но още на 2 юни премиерът прие оставката на министър Овчаров.

В сряда Александров отрече да му е оказван натиск за оставка и допълни, че не вижда нищо нередно да остане на работа в следствието и да запази поста си като член на ВСС.

“Искам да докажа, че мога разследвам”, заяви той. Според него няма нито един мотив да не продължи своята магистратска кариера.

Запитан дали няма да възникне конфликт на интереси, ако той остане във ВСС и кадрува за прокурорите, които извършиха проверката срещу него, Александров помоли да не му задават “такива провокативни въпроси”.

Обясни още, че не съжалява за нищо и оставката му не е свързана с тази на Овчаров. “Четете Евангелието на Матея, десета глава, където се казва, че нищо няма да остане скрито”, заяви многозначително Александров.

Накрая цитира древногръцката поговорка “И Платон ми е мил, ама истината ми е по-мила”. Това най-вероятно бе обещание, че към мотивите за оставката ще бъдат оповестени публично още подробности около корупционния мегаскандал.

Неясните закани могат да бъдат тълкувани и като опит да го оставят на работа в НСлС и във ВСС, за да не се задълбочат политическите катаклизми. Скандалът, който разтърси върховете на властта, засяга лица, интереси и фирми, свързани основно с БСП и ДПС. Самият Александров не крие близостта си с лидера на ДПС Ахмед Доган, поради което колегите му са склонни да търсят и политически подтекст в думите му. 

Постъпи правилно

Мисля, че той постъпи правилно, само остава да видим мотивите, коментира главният прокурор Борис Велчев оставката на Александров.

“Смятам, че след всичко това, което се случи, г-н Александров трудно може да остане да ръководи НСлС, без това да се отрази на самата служба. Според мен оставката трябва да се приеме веднага, а не да се гласува”, каза още той.

Председателката на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова, която е и член на ВСС, се възмути, че няма информация около оставката на Александров и че медиите разполагали с повече сведения, отколкото висшите магистрати.

Преди месец шефът на “Булгартабак” разкри, че шефът на следствието му искал рушвети и пробутвал за назначение кадри на ДПС, а подчинени на Александров и на министър Овчаров твърдят за негово вмешателство в делото за “Топлофикация - София”, за лобитски натиск в полза на хазартна фирма и шантаж. Александров от своя страна обвини Овчаров, че го заплашвал, включително и физически.

В сряда шефът на следствието каза, че съзнателно запазил мълчание, докато трае прокурорската проверка и не се включил в цялото “шоу” по телевизиите с раздухването на скандала.

“Не съм закъснял с оставката си, преди това се водеше предварителна проверка. Имаше образувани досъдебни производство и аз нямах право по закон да правя каквито и да е изявления”, каза той.

В отговор на въпрос какво е чувството да заседава заедно с Ангел Александров и с Николай Ганчев, срещу който вече има стартирано дисициплинарно производство, главният прокурор заяви: “Сигурно има много причини човек да се чувства некомфортно във ВСС, но имаме и задължения да заседаваме в него”.

Членове на ВСС коментираха, че ще бъде решено дали да се стартира наказателно производство срещу Александров едва след като се прегледат материалите от проверката, която тече срещу него. Магистратът е проверяван за оказване на натиск срещу свои подчинени във НСлС.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?