Александровска болница отбеляза 50 години от първата бъбречна трансплантация

Александровска болница отбеляза 50 години от първата бъбречна трансплантация

Университетската болница “Александровска“ отбеляза 50 години от първата бъбречна трансплантация в България, осъществена успешно от неин екип през 1969 година.

Оттогава досега в лечебното заведение са трансплантирани 1500 души, като в 35% от трансплантациите са от жив и 65% от трупен донор. Към момента в листата на чакащи за бъбречна трансплантация у нас са близо 1100 души, но истинският им брой е много по-голям. На диализно лечение в България се водят 4000 души и още толкова се лекуват в различна степен на бъбречна увреда.

В момента в Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница се наблюдават 670 бъбречнотрансплантирани пациенти.

Най-дългата преживяемост на присаден бъбрек у нас е 32 години.

Изключително значимо постижение е раждането на деца от 21 бъбречнотрансплантирани жени, някои от тях имат по 2 раждания.

Над 65% от бъбречнотрансплантираните пациенти работят и упражняват различни професии, други са учащи, студенти или вече пенсионери.

50 години след старта на бъбречните трансплантации в България са постигнати значителни успехи, благодарение на съвместните усилия на нефролози, имунолози, уролози, съдови хирурзи, анестезиолози и реаниматори, отчитат ангажираните с трансплантационната дейност.

Имуносупресивното лечение се осигурява безплатно и се предписва по линия на НЗОК. Използват се всички имуносупресори, както в напредналите европейски страни, в различни комбинации. Амбулаторното наблюдение, клиничните, микробиологични и вирусологични изследвания, както и лечението на усложненията след бъбречна трансплантция са безплатни за пациентите. Големият проблем остава липсата на достатъчно донори.

Трансплантацията остава най-добрият терапевтичен метод, познат досега, и е с най-добър финансов ефект при лечението на хроничното бъбречно заболяване в последен стадий. Поради големия брой чакащи бъбречна трансплантация в България, за следващите години е необходимо държавните институции, НПО, медиите и обществото като цяло да обединят усилия в подкрепа на донорството и развитието на бъбречната трансплантология в България, чрез въвеждането на програми и законови промени.

Александровска болница е водещ национален университетски и лечебен център и трансплантационната дейност се е развивала приоритетно в лечебното заведение.

От голямо значение е фактът, че част от структурите на болницата са с уникални функции за страната.

Такива са Клиниката по нефрология и трансплантация за подготовка на двойки за жива родствена трансплантация, регистър, наблюдение и лечение на бъбречнотрансплантираните; Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки; Лабораторията по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология и др.

В едно с клиниките по Урология, Диализно лечение и Анестезиология и интензивно лечение, болницата се превърна и в най-добрия бъбречен център в България.

Специалистите, участващи в бъбречнотрансплантационната дейност, са ръководители на катедри към Медицинския университет – София, на научни дружества и асоциации и са национални консултанти по отделните клинични дисциплини. 

По време на юбилейно тържество в НДК проф. Петър Панчев получи Почетен знак за цялостен принос в трансплантологията, а за основоположници на трансплантационната дейност в България бяха наградени проф. Христо Куманов, д-р Колю Николов и доц. Георги Тенев.

Споделяне

Още по темата

Още от България