Александруполис не иска петролопровод без икономически компенсации

Александруполис не иска петролопровод без икономически компенсации

Съдбата на петролопровода Бургас-Александруполис се оказа под голям въпрос, коментира в свой материал от вторник вестник “Росийская газета”. Властите на гръцката провинция Еврос предупреждават, че могат да забранят прокарването на тръбата през тяхна територия, ако Русия не изпълни определи изисквания. Това е заявил пред изданието областният управител на Еврос Николаос  Забунидис. Много от жителите на Александруполис са категорично против строителството на нефтената тръба.

“Хората се страхуват, че този проект може да доведе до екологична катастрофа. Ако има изтичане на нефт, нашият регион ще изгуби туристите си. При разлив на нефт никой няма да купува и земеделската продукция. С други думи Александруполис ще банкрутира”, уточнява областният управител Забунидис.  “Ние се страхуваме най-вече от бунт, защото хиляди граждани могат да излязат на улицата и да попречат на прокарването на тръбата. Нито ние, нито руските нефтени работници ще могат да ги спрат”, твърди областният управител на Еврос.

Той каза още, че Русия не предприема нищо, за да убеди хората в екологичната безопасност на петролопровода Бургас-Александруполис. До този момент местните власти в Гърция не са получили от руските нефтени компании никакви технически документи, които да потвърждават надеждността и безопасността на тръбата. Посолството на Русия в Атина също не обръщало особено внимание на призивите на управителя на област Еврос да въведе комплексен подход към прокарването на нефтената тръба, в която да се вземе предвид и мнението на местното население.

Николаос  Забунидис неколкократно се е обръщал към руската дипломатическа мисия с молба в Александруполис да се открие руско консулство, но са му обяснили, че това в момента е невъзможно да се направи.  

Освен това властите в Александруполис са поискали от Москва да се ангажира, че руски туристи ще почиват в местните курорти. “Ние искаме работещите в нефтените руски компании да летуват в Александруполис. По този начин те ще покажат на всички останали, че проектът е напълно безопасен”, заявява областният управител Николаос Забунидис.

“И на последно място ние искаме да произвеждаме и изнасяме за руския пазар селскостопанска продукция и сирене”, коментира областният управител на Еврос. “Сам по себе си този проект за петролопровод на нас не ни е изгоден, защото лъвският пай от експлоатацията ще отива в руските компании. В Гърция ще влизат едва 35 млн. евро, които за нас са смешни пари”,подчертава Забунидис.

В края на публикацията руското издание припомня, че преди 10 години местните власти в Александруполис са успели да спрат проект за разработване на златно находище в Еврос от голяма австрийска компания. След протести на местното население в края на краищата гръцкото правителство е забранило да се добива злато в района.

Потърсен да коментира пубрикацията в руския вестник, областният управител на Бургас Любомир Пантелеев заяви пред „Mediapool: „Аз самият съм горещ привърженик на идеята, голяма част от печалбата от петролопровода да се инвестира обратно в Бургас”. Пантелеев уточни, че областта има много инфраструктурни проблеми и е редно да се намери форма за компенсации за живеещите по трасето на нефтената тръба. Като пример той посочи принципа, по който държавата компенсира община Карлово за депонирането на софийския боклук.

Любомир Пантелеев уточни, че възможностите за компенсации трябва да се обсъдят с представителите на местните власти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?