Алексей Милер: ЕС подари на Турция газовото кранче

България загуби 3 млрд. евро, а ролята на Украйна като транзитна страна ще бъде сведена до нула

Алексей Милер: ЕС подари на Турция газовото кранче

Европейският съюз подари на Турция кранчето на газа за Европа. Това заяви в интервю за предаването "Новини в събота" по руската държавната телевизия ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

Това стана в отговор на въпрос "какво изгуби България и какво  спечели Турция от промяната в маршрута на "Южен поток", който според него "абсолютно е закрит проект".

"В момента през България транзитно се доставят 18 млрд. куб. м газ към Турция, Македония и Гърция. След реализирането на проекта за морски газопровод към Турция всички тези обеми ще минат през турска територия, а не през България. Тя ще изгуби статута си на транзитна държава. За България без съмнение ситуацията е сложна преди всичко защото не само ще пропусне ползи, но и ще понесе преки загуби. Там няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места", цитира думите му агенциая ТАСС.

"ЕС, Европейската комисия просто подариха на Турция газовото кранче. И мисля, че Турция може да се възползва от това в диалога си с Европа. Ние получихме нов стратегически партньор в газовия бизнес. Турция е изключително динамично развиващ се газов пазар - за 2014г. те се качват от трето на второ място по доставени обеми."

Милер допълва още, че през турска територия ще се пренасят над 50 млрд. кул. м руски газ, "което безспорно е повишаване на геополитическия статут на Турция в района, тя фактически става такъв разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа".

Ръководителят на "Газпром" споделя още, че "Южен поток" е спрян в деня, в който в Черно море е влязъл корабът на италианската компания "Сайпем" (Saipem) за полагане на тръбите от подводния участък.

Според него решението да бъде закрит "Южен поток" е взето в Турция по време на посещението на руската делегация, предвождана от президента Владимир Путин. "Как да работи този кораб, когато България не дава разрешение за строителство в териториалните ѝ води, в изключителната ѝ икономическа зона и на сушата? Този въпрос няма никакво отношение към Третия енергиен пакет, регламентиращ експлоатацията."

Милер изтъква, че липсата на разрешение за работа "е решение на българската страна", а не на Европейската комисия. "Няма защо да се обвинява Еврокомисията, Разрешение за строителството издава правителството на България", продължи да повтаря Милер известната теза на Москва, че споразуменията за газопровода са двустранни и всяка държава сама решава какво да се прави по "Южен поток" на нейна територия.

Той обаче допълва, че "просто откровеното блокиране" на проекта е "целенасочена политика на ЕС" и изрежда поредицата решения на Европарламента и "наказателното писмо от Европейската комисия (...) за участието ѝ в "Южен поток" с Русия". "Затова да се казва сега, че топката е в руската страна е все едно да прехвърляш проблема от болната глава на здравата."

След това той обобщава, че покрай проекта Русия натрупала знание и опит как работи европейската бюлокрация и казва: "Кой ще ни даде гаранции, че това няма да се повтори след месец, два, половин година?".

По думите на Милер, цитирани от РИА Новости ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток” и газопровод през Турция. Той поясни, че Русия ще доставя на Украйна нужното за вътрешното потребление количество газ, а Европа ще получава гориво по алтернативни маршрути.

Споделяне

Още от Свят