Алексей Навални е в съзнание и дава показания

Според Помпейо е много вероятно Москва да стои зад отравянето, Путин обещал разследване

Алексей Навални е в съзнание и дава показания

Руският опозиционер Алексей Навални е дошъл в съзнание и разказва с подробности за случилото се преди да загуби съзнание в самолета. Охраната му в берлинската клиника "Шарите" е засилена заради риск от ново нападение, съобщава "Шпигел". Берлинската полиция иска да предотврати нов опит за убийство на руския опозиционер.

Министерството на отбраната на Германия съобщи, че пробите, взети от Навални, са изпратени за анализ в Организацията за забрана на химическите оръжия. Според "Ди Цайт" Навални е бил отровен с нов вид "Новичок". Опозиционерът е оцелял, благодарение на решението на пилота на самолета да кацне извънредно в Омск.

Русия отрича да има връзка с отравянето на опозиционера.

Има "значителна вероятност" евентуалното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални да е било поръчано от високопоставени представители на руските власти, каза на свой ред държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от "Ройтерс".

"Ще се уверим, че сме направили всичко възможно, за да намалим риска нещо подобно да се случи отново", коментира той.

Преди седмица американският президент Даналд Тръмп не зае твърда позиция по темата с аргумента, че още няма доказателства.

"Не знам какво точно се случи. Мисля, че е трагично, ужасно е, не бива да се случва. Още нямаме никакво доказателство, но ще наблюдавам", каза Тръмп

Министрите на външните работи на Г-7 излязоха по-рано тази седмица с комюнике, в което осъдиха "отравянето" на Навални.

Руският президент Владимир Путин е казал на италианския премиер Джузепе Конте, че ще създаде комисия за разследване на случая с Алексей Навални. Това заяви Конте в интервю за в. "Фолио", цитирано от Ройтерс.

"Президентът Путин ме увери (в неотдавнашен разговор), че Русия възнамерява да изясни какво е станало, и ми каза, че ще създаде разследваща комисия и че е готов да сътрудничи с германските власти", заяви италианският премиер.

"Сътрудничеството е най-добрият начин да не се позволи това драматично събитие да се отрази негативно на отношенията между ЕС и Русия", каза Конте.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?