Алексей Навални може и да не бъде допуснат до кметските избори в Москва

Алексей Навални

Московската избирателна комисия в най-скоро време ще реши дали да отмени регистрацията на кандидата за кмет на руската столица Алексей Навални по подозрение в нарушение на правилата за предизборна агитация, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

Днес беше извършен обиск на печатницата, която подготвя материалите на Навални. Жалбата срещу Навални е подадена от друг кандидат за кмет на Москва, Николай Левичев, представляващ "Справедлива Русия". Той е заявил, че Навални разпространява агитационни материали, които не са платени със средства от избирателния му фонд и не съдържат необходимите по закон изходни данни.

По-рано бяха повдигнати и обвинения срещу Навални, че е спонсориран от чужбина. Предизборният щаб на опозиционния кандидат отрече обвинението.

Валентин Горбунов, председател на Московската градска избирателна комисия (МГИК), обеща, че въз основа на проверката комисията в най-скоро време ще се произнесе. Въпросът  няма да се разглежда днес поради течащата проверка.

Самият Навални коментира в Туитър, че намерението на комисията е признак за опасенията на властта, че може да получи силна подкрепа. Навални казва, че участва в изборите, за да покаже, че опозицията срещу Путин има подкрепата на населението, макар че има вероятност да бъде пратен в затвора, ако съдът отхвърли обжалването по присъдата му за финансови престъпления.

На изборите той се изправя срещу назначения през 2010 г. от Кремъл кмет Сергей Собянин, който беше смятан за възможна кандидатура за премиер.

Според проучванията на общественото мнение Навални няма шанс да спечели, но опозицията засили кампанията си, особено срещите с избирателите на улиците, за да преобърне резултата.

По-рано Московският градски съд отказа да назначи поисканата от Навални експертиза на почерка, за да се установи дали не е подправен подписът на руския президент Владимир Путин на документа, с който разрешава на изпълняващия длъжността кмет Сергей Собянин да участва в изборите. Преди това Навални подаде молба с искане Собянин да не бъде допуснат до избори, тъй като столичната избирателна комисия не публикува необходимото по закон писмено съгласие на президента Путин за внасяне на кандидатурата му. В отговор председателят на МГИК показа заявлението на Собянин, върху което Путин е написал "Съгласен".

Юристите на Навални обаче не останаха доволни. Според тях заявлението не съответства на изискванията за оформяне на документите. Освен това  е написано от името на кмет, а не от името на гражданин, въпреки че Собянин се явява като независим кандидат.

Прокуратурата и представителят на избирателната комисия обаче се обявиха против искането за графоложка експертиза и съдът го отклони.

Според някои наблюдатели представеният от Горбунов документ е невалиден, независимо дали на него стои истинският подпис на Путин. Те посочват, че по закон съгласието на държавния глава

трябва да бъде получено едва след като МГИК определи датата за изборите. Предсрочните избори обаче бяха обявени на 7 юни, а показаното заявление е подписано от Путин 2 дни по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?