След като прокуратурата поиска 10 г. затвор в скалъпен процес срещу него

Алексей Навални за режима на Путин: Това е хунта

Олег и Алексей Навлни

Руски прокурори поискаха в петък опозиционният активист Алексей Навални да бъде осъден на 10 години затвор по делото за кражба на над 30 милиона рубли /500 000 долара/ от две фирми.

Едната от засегнатите от предполагаемата кражба фирми е руски филиал на френския козметичен гигант Ив Роше. Освен Алексей Навални по случая е обвиняем и брат му Олег Навални. Днес прокурорите по делото поискаха за брата на Навални 8 години затвор.

Навални, който беше един от лидерите на антиправителствените протести през 2012 г., и брат му са под домашен арест. Миналата година Алексей Навални беше осъден на пет години затвор условно по друго дело за злоупотреби в областта на дърводобивния сектор.

Присъдата срещу двамата ще бъде произнесена на 15 януари от московския Замоскворецки съд.

По време на заседанието Навални каза по време на заседанието, че обвинението е "чисто бълнуване", а процесът - "илюзия за законност". "Не разбирам какво трябва да се опровергава. Всички свидетели казаха неща, противоположни на твърдението на следствието. Поне един човек да беше дошъл да даде показания срещу мен. Всички, включително служителите на "Ив Роше" бяха доволни и казаха, че компанията на брат ми е решила всичките им проблеми и отново биха сключили същия договор."

В Москва управлява хунта, която краде от всички, казал Навални след това в "последната си дума" пред съда. Казаното от него бе публикувано във вестник "Новая газета".

Последната дума на Навални

"Колко пъти в живота на човек, който не се занимава с нищо криминално или противозаконно, може да му се наложи да казва "последната си дума". Нула, нито веднаж. Е, ако не му провърви – веднаж. Аз за последната година и половина го правя 6-7, може би даже 10 пъти... Вече много пъти съм чувал тази фраза: "Подсъдимият Навални, предоставя ви се последна дума", казва Навални.

После той се обръща към съдията, следователите и прокурорите по делото и ги пита защо постоянно гледат в масата. "Разговарям с вас, а вие постоянно гледате в масата. Нямате какво да кажете... Елена Сергеевна (Коробченко, съдията по делото – бел. ред.), коя най-популярната ваша фраза, с която се обръщате към мен? Всички вие ми казвате една и съща фраза: Алексей Анатолиевич, нали разбирате. Да, аз разбирам всичко, но едно не разбирам: защо постоянно гледате в масата. Нямам никакви илюзии. Разбирам, че сега няма да скочите вие или представител на "Ив Роше" и да кажете: "Убедихте ме". Не, разбирам, че хората са устроени по друг начин. Никой няма да каже на семейството си: "Днес вкарах в затвора абсолютно невинен човек и ще трябва да живея с това". Разбирам, че ще казват: "Ама нали всичко разбирате..." и "А той защо постъпва така с Путин?", казва Навални.

"Думите ми са за тези, които вършат подлости и игнорират случващото се. Думите ми са за това да признаете, че не бива да се търпят лъжи за всичко. Казват ми, че няма интереси на руснаците в Туркменистан, но че за интересите на руснаците в Украйна трябва да се започне война. Казват ми, че в "Газпром" не се краде. Нося им документи, а те ми отвръщат – няма такива работи. Казвам им, че сме готови да се явим на избори и да ви победим, че ще основем партия. А те не ни допускат до избори и ни казват "Победихме ви".

Колкото повече хора разнасят лъжа, с толкова по-голяма лъжа ще се сблъскват. Лъженето стана същност на тази държава. Вчера Путин казва: "Нямаме дворци!" Та ние снимаме по 3 такива всеки месец!", възкликва в последното си слово руският опозиционер.

"Можем да се гордеем само с моментите, когато честно се гледаме в очите, когато вършим нещо достойно. Животът няма смисъл, ако търпиш лъжата. Никога няма да се съглася със системата, изградена в страната. Тя е построена така, че да граби от всички в тази зала. Това е истинска хунта. Хората имат законно право на въстание срещу хунтата, която всичко е захапала. Позволихме им да ни ограбят и да ни превърнат в скотове.

Какво ни дадоха, какво ви дадоха на вас, които сте забили поглед в масата? Има ли образование? Не. Здравеопазване? Не. Пътища? Не. Какви са заплатите на ето тези съдебни пристави?

Нас и вас ни грабят всеки ден. И аз няма да търпя това. Ще стоя, колкото е нужно, тук, в клетката.

Брат ми не е имал намерение да се занимава с политика. Няма нужда да прекалявате. Взимането на заложници няма да ме спре, но защо ѝ е на властта да ги убива? Призовавам абсолютно всички – може и да звучи наивно и да се подсмихвате - "Не живейте в лъжа", заявява Алексей Навални.

"Днес тук имаме по-скоро ден за литературно четене. Мислех да ви прочета на глас "Процеса" на Кафка, но прокурорите няма да схванат, а всички останали и без това си знаят за какво става дума", казва след него брат му Олег.

"Единствената причина, поради която седя на скамейката на подсъдимите, е политическата дейност на брат ми и борбата му с корупцията, добавя той.

"Новая газета" публикува и мнения за процеса на известни руски общественици и опозиционни лидери.

"Това е абсолютно канибалско решение, защото за всички, включително за прокурорите, е очевидно, че делото е фалшифицирано: "Ив Роше" няма претенции. Братя Навални трябва да бъдат освободени, те са невинни", заявява Людмира Алексеева, ръководител на Московската Хелзинкска група.

Десет години лишаване от свобода за ситуация, в която потърпевшата страна казва, че нищо не е изгубила, е доста странна мярка. Има усещане, че прокуратурата умишлено надува исканията си, за да направи присъдата по-милосърдна. Един вид, дадоха им по-малко, отколкото се искаше, казва Алексей Макаркин от Центъра за политически технологии:

"Това е опит за разправа, за сплашване. Дори за убийство не винаги дават 10 години. В Кремъл толкова ги е страх, че са си изгубили ума", казва съпредседателят на опозиционната партия РПР-Парнас Борис Немцов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят