Алексей Петров е организирал частно МВР

Алексей Петров е организирал частно МВР
Политически чадър над Алексей Петров преди две години е изпращал в кошчето всички разработки срещу него, заяви в петък бившият шеф на ГДБОП и настоящ директор на митниците Ваньо Танов пред БНР. Още тогава при явяването си пред парламентарната вътрешна комисия, Танов е дал факти, че Петров е свързан с организираната престъпност.

Отнася се за негова фирма, която извършва рекет, изнудване, събиране на дължими вземания и това ясно и категорично съм го казвал във вътрешната комисия и има достатъчно факти по този случай, посочи той.  

Според директора на митниците тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков съзнателно е осветил Алексей Петров като секретен сътрудник на службите, за да омаловажи дейността на ДАНС. Петров е бил осветен, за да може да бъде легитимиран в службите, убеден е ген. Танов.

Танов зави още, че едва преди ден е узнал за договор между агенцията и застрахователна компания "Лев Инс", в чието ръководство е Петров.

Това е странно, като се има предвид, че подобна информация бе разпространена преди повече от година от сайта "Опасните", който впоследствие бе разбит от ДАНС, а главният редактор бе пребит от неизвестни и до днес извършители.

Ваньо Танов е шеф на Агенция "Митници" от лятото на миналата година.

Учудва ме поведението на Румен Петков по операция "Октопод", коментира ген.Ваньо Танов.

Така и не стана ясно с какво е била полезна срещата му с братя Галеви, след която се разбра, че е осветен агентът Алексей Петров, посочи Танов.

По думите му за всички е ясно, че по времето, когато директор на ДАНС е бил Петко Сертов, службата е ръководена всъщност от Алексей Петров като негов съветник.

Преди напускането на Алексей Петров ДАНС беше пред разпад, смята Танов.

При разкриването на престъпна група в цял свят трябва да има внедрен агент. Но когато не си добросъвестен, такова изкуствено вкарване в група може да доведе до обратен ефект и всъщност да захранва групата с определена информация от службите, поясни той. Това е тънък лед. Винаги може да бъде установено дали такъв е случаят на Петров, но това е трудно доказуемо, добави Танов.

По думите му папките, които са открити в офисите на Алексей Петров, показват едва ли не за паралелно МВР. Информацията в тях е префасонирана, копирана и дано не съм лош пророк, че различни справки ще се размахват и ще се дискредитират хора, заяви Ваньо Танов.

Той обаче се съмнява, че тези документи може да дискредитират по някакъв начин премиера Бойко Борисов.

От своя страна бившият главен секретар при управлението на ОДС Николай Радулов разказа, че още през 1997 г. на ведомството е било известно, че Алексей Петров се е занимавал с рекет и силово застраховане, а после е заплашвал журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?