Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Алексей Петров и "неговата група" остават в ареста

244 коментара
Алексей Петров и "неговата група" остават в ареста

Софийският градски съд остави в петък в ареста всички седем задържани по операцията "Октопод", за които прокуратурата поиска постоянно оставяне под стража. Съдебният състав счете, че обвиненията не са достатъчно прецизни, но са достатъчни за ранния етап на разследването.

СГС не взе предвид предоставената от прокуратурата справка на ДАНС за дейността на групата и се аргументира само със свидетелските показания, в които "няма съществени противоречия". Съдът обяви, че няма опасност задържаните да се укрият, но може да извършат друго престъпление.

Специално внимание в определението бе отделено на показанията, че групата е извършвала престъпленията с "дързост, упоритист и арогантност". Така задържани остават Алексей Петров, Антон Петров- Хамстера, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков, Пламен Стоянов, Йордан Стоянов.

По време на пледоариите всички адвокати на обвиняемите заявиха, че доказателства срещу техните подзащитни не са били представени. В един глас те заявиха, че проявяват "разбиране" към съда за огромния натиск, на който е подложен, но изразиха надежда, че на първо място ще бъдат поставени доказателствата.

Преди да чуе съдебното определение, бившият съветник в ДАНС Алексей Петров – Трактора обяви ареста си за политически и обвини за това вътрешния министър Цветан Цветанов, който, по думите му, подвел премиера Бойко Борисов.

В петък, на влизане в съдебната зала, където се гледа искането на прокуратурата за постоянното му задържане, Петров каза: "Само господин Цветанов с политическата си репресия има нещо общо, имате ли съмнения?“

“Аз 20 години съм работил за държавата, как ще се занимавам с такива неща“, добави той по повод отправените му обвинения за лидер на организирана престъпна група.

"Аз лично смятам, че министър-председателят е бил подведен", коментира той пред медиите.

Обвинението твърди, че от 1997 г. насам Петров е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група, която се е занимавала с пране на пари, придобити от данъчни престъпления, източване на ДДС, принуждаване към проституция, рекет и други тежки престъпления.

Петров е на "много високо ниво" в престъпната мрежа

Преди съдебното заседание в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира пред репортери, че са събрани достатъчно доказателства срещу задържаните в операция "Октопод”, която дава началото на "борбата срещу организираната престъпност, борбата с корупцията и борбата срещу срастването на организираната престъпност с държавния апарат”.

Още

Главата на "Октопода" - примерен офицер и икономически експерт

Изпълнявал съм много роли, но никога като ръководител на организирана престъпна група, заяви пред съда бившият съветник в ДАНС, акцентирайки върху факта, че е бил офицер под прикритие. Той бе осветен като такъв през пролетта на м.г. и след това веднага назначен на висш съветнически пост в ДАНС.

По думите му справката на ДАНС, на която се позовава прокуратурата, е плод на професионалните му различия с новото ръководство на агенцията, което въвеждало посттоталитарни методи.

Той напомни, че в последните 10 години е бил в постоянна комуникация с ръководителите на спецслужбите.

При правителството на Иван Костов (1997 – 2001 г.) поради определена оперативна необходимост трябваше да постигна определи статуси в цитираните търговски дружества и "Кремиковци", заяви Алексей Петров по повод връзката си с редица фирми, сред които "Лев Инс", "Лев корпорация" и пр. Не съм имал други дейности в тези дружества, декларира той.

Налагало ми се е външно с поведението си да създавам някакви съмнения, за тях обаче съм разговарял с г-н Иван Драшков, добави Алексей Петров, визирайки бившия шеф на НСС, след това зам.-председател на ДАНС, с когото той е в явен конфликт.

Той изтъкна, че за тази си работа е награждаван с почетен знак на МВР.

Алексей Петров, чийто медийни изяви в последната половин година бяха насочени към утвърждаване на публичния му образ на финансово-икономически експерт, продължи да затвърждава този си имидж, като заяви, че с подсъдимия Николай Велков са работили по антикризисни мерки за свалянето на лихвените проценти.

С Велков ме свърза обмудсманът Гиньо Ганев, уточни той. С подсъдимия Момчил Кръстев работим отскоро по проект за микрокредитиране на стопански обекти, каза още Алексей Петров и посочи, че с останалите обвиняеми не е имал никаква дейност.

Тормозът, който ми се наложи, е политическа репресия заради публично изразяваните ми несъгласия с икономически решения, свързани с управлението на страната, каза в заключение Петров.

Антон Петров - Хамстера отказа да говори пред съда. Марчело Джотолов пък изтъкна в своя защита, че говори свободно чужди езици, има две висши образования, притежава фирми и не му трябва да се занимава с престъпления.

Справка на ДАНС и СРС-та

Като доказателства бяха представени оперативна справка от ДАНС, данни от специални разузнавателни средства (СРС), събрани по други производства, показания на трима анонимни и няколко явни свидетели.

Към момента основният коз на защитата на Алексей Петров и на Антон Петров е решение на ВКС от 2001 г., според което при определяне на мярка за неотклонение се взимат предвид събраните само по реда на НПК доказателства, а оперативна справка на спецслужбата не е такова доказателство. Такава справка може да послужи като основание само за проверка.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Алексей Петров, и защитниците на Антон Петров - Виктор Михайлов и Ваня Траянова, призоваха съда да не взима предвид такива доказателства.

Освен това те считат, че свидетелските показания са базирани на слухове и от тях не става ясно нито кога, нито къде и по какъв начин са извършвани престъпленията. Явните свидетели пък имат икономически интереси срещу обвиняемите, посочи защитата.

Тезата на обвинението е, че престъпната група, оглавявана от Алексей Петров, е създадена през 1997 г. и е действала до 2010 г.

За да обори това, адвокат Траянова цитира интервю на премиера Бойко Борисов пред в. "Труд", в което той заявява, че докато е бил главен секретар на МВР (2001-2005 г. -бел.ред.) не е имало данни групата да е съществувала. Не знам дали прокуратурата вярва на министър-председателя, но аз му вярвам, заяви адвокат Траянова, предизвиквайки бурен смях в залата.

Не мога да си обясня как български офицер е най-опасният ръководител на криминалния бизнес в България, заяви защитничката му Ина Лулчева.

Тя изтъкна, че начинът на задържането на Алексей Петров и унизителното отношение към него дава да се разбере, че не се цели само справедлив процес.

Доказателствата

Относно обвинението за склоняване към проституция, прокуратурата заяви, че са проверени 26 адреса на различни места в София, където са предлагани платени сексуслуги. Според справка от ДАНС лицето Димитър Митов - Митко Полицая, който все още се издирва, е контролирал тези клубове като е отчитал средствата на Петров.

Според свидетелски показания, фирми, сред които таксиметрови компании, лизингови и застрахователни дружества, както и клубове за платени сексуслуги, били свързани с Алексей Петров.

Прокуратурата цитира свидетел, който е бил заплашван от Алексей Петров да предаде 52 % от компанията си на негов приближен. Всички приходи от таксиметрова фирма са били внасяни в "Лев Инс".

Потърпевши са заявили, че са били подложени на психически и физически тормоз, и държани в офиси на фирми, близки до Алексей Петров, с цел да подпишат записи на заповеди за десетки хиляди евро. Свидетелят Илияна Йорданова цитирала думи на един от обвиняемите - Марчело Джотолов, който ѝ казал: "Имаш майка, имаш баща, имаш семейство".  

Към Йорданова се обръщали с думите, че ако не подпише, "ще бъде продадена като проститутка в Амстердам".

Според показанията на анонимен свидетел Алексей Петров е имал крупни икономически интереси в комбината "Кремиковци", където притежавал и свой кабинет. Когато е бил поканен да напусне, е отправил заплахи към бившия изпълнителен директор Александър Томов.

Освен това, докато Алексей Петров е бил в "Кремиковци” общо за охраната на металургичния комбинат се плащало 700 хиляди лева, а след неговото напускане сумата драстично паднала на 300 хиляди лева, заяви прокурорът.

Според показанията на друг анонимен свидетел, Алексей Петров е заплашвал с физическа саморазправа длъжностно лице. Той отправил заплаха: "Аз съм един от най-могъщите хора в тази държава и мога да те убия ей сега”, заявил свидетелят.

Антон Петров – Хамстера е имал близки връзки с Алексей Петров, който "уреждал" хора, имащи проблеми с правоохранителните органи. Справка на ДАНС сочи, че Хамстера (който бе задържан и като част от групата за отвличания "Наглите" – бел.ред.) заемал високо място в престъпната група.

За други двама от обвиняемите - Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, т.нар. братя Дамбовци, прокуратурата е събрала данни, че имали проблемни отношения с убития кмет на Елин Пелин Янко Янков. Показания е дал и Пламен Тимев-Ганди, който разказал, че бил принуден да сключи договор за заем за половин милион евро.

Пламен Стоянов, който е собственик на фирмата "Екометал инженеринг" обясни пред съда, че е платил 75 милиона лева данъци и има 350 милиона лева банкови кредити, които трябва да обслужва. Той е сочен от прокуратурата за главно действащо лице при източването на комбината "Кремиковци" в началото на десетилетието.

Стоянов и неговите адвокатите заявиха, че не разбират за какво източване става дума след като по този случай вече това дело, а по него има други обвиняеми лица.

Другият арестуван Йордан Стоянов заяви, че няма нищо общо с фирмата на брат си, но се гордее с нея. Той се оплака, че искат да конфискуват тигрите и жирафите в домашния му зоопарк. Той обясни на журналистите, че издръжката на "котките му" струва по 1000 лева на месец, а за конюшната дава по 12 000 лева месечно

Йордан Стоянов добави, че екзотичните животни са събрани от различни зоопаркове, от където той ги е спасил от гладна смърт. Той попита дали като ги изземат ще ги държат в прокуратурата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

244 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Гуне
  #251

  През последните 10 години е липсвала политическа воля да ес работи срещу АлП, рече Цецо. През цели 4 от тези 10 години той и гуруто му ББ какви бяха? Маникюристки??? Или педикюристки?

 2. ?
  #250

  Откога този човечец е политическа фигура, да не би да признава, че той е конструктора на недоносчето РЗС?

 3. БългаринЪ
  #249

  Нищо не чухме, имаше ли ИЗВЪНРЕДНА КОМИСИЯ /ЧК/ в Банкье. Къде се подготвия плановете на заверата, кои беа мислителите, колко нощи не спаа .....

 4. Mickey
  #248

  Колко сте плоски само:)))))И кво е нареждането сега? Случая "Борилски" да бъде заметен под чергата?:))))))))А?Сега ще проверя и по другите "демократични" форуми за да се убедя добрата ви организация!И как организирано взехте да наричате "лоялниия гражданин" "бореца срещу мафията" с ТРАКТОРА и да раздавате присъди преди процеса(ако въобще има такъв)! Като по Вишински!:))))) А когато наричахме Алексей, ОБИКНОВЕНА МУТРА забогатял ОТ МУТРЕНСКИ БИЗНЕСИ с подкрепата на Държавата, вие го наричахте АНТИМАФИОТА А.Петров! Същите фатки когато наричахте мафиота Петко Лисичков, "бившия полицай" , та и името му сменихте! ОРГАНИЗИРАНО!

 5. на Алчо
  #247

  Спрете да се занимавате с тоя АлПет, интервюирайте съдиите, прокурорите, полицаите, стига сте давали трибуна на мафиоти да плещят каквото си искат.

 6. досев
  #246

  http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2529/

 7. И.Иванов, Швеция
  #245

  "Автор: на Алчо Получено на: 12 Февруари 2010 14:14 Спрете да се занимавате с тоя АлПет, интервюирайте съдиите, прокурорите, полицаите, стига сте давали трибуна на мафиоти да плещят каквото си искат."Ама не става, защото има Конституция:Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

 8. истината
  #244

  Бойко, Цветанов и Костов яко ги е страх от Петров. И сега му извиват ръцете за да си мълчи че тия тримата са 100% мафиоти.

 9. бос
  #243

  че е милиционерски милиционерски е. Схемата е изпитани в годините на изгрлаждащия се социализъм- ЛИЦЕТО СЕ НАРОЧВА ЗА НЯКАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, после се търсят доказателства, накрая даже от това да не изкочи заек лицето е достатъчно дискредитирано, че да струва е пукната пара.

 10. тнт1
  #242

  Хора, не се връщайте в никакъв случай в България. Новите (деца на комунисти, „завършили” на Запад) и старите комунистически кланове са превзели буквално цялата държава. Там няма парламент и партии. ”Партиите” са различни кланове на комунисти. Правителството се олицетворява от държавна сигурност. Новият „премиер” Бойко Борисов е бивш комунистически престъпник участвал във възродителния процес и бивша охрана на Тодор Живков. КОЙ Е ПРИЕЛ ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОМИЯР В ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ? НАГЛОСТТА

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.