Алексей Петров искал консервативен политически проект

Алексей Петров искал консервативен политически проект
Считаният за глава на "Октопода" Алексей Петров, който от два дни е пуснат от ареста и е под домашен арест, предлага да се изгради нов консервативен политически проект, под формата на експертен съвет.

Това оповести в четвъртък лидерът на РЗС Яне Янев, който вече втори ден е в ролята на говорител на бившия съветник в ДАНС.

Идеята била новият проект да е противовес на едноличния режим на сегашното управление на ГЕРБ и на милиционерския диктат на Цветан Цветанов, разясни Янев.

"Доколкото разбирам, Петров иска в тези екипи да се включат различни експерти, професионалисти, в това число и хора от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, стига да са с дясно консервативно мислене и да имат достатъчно солиден експертен капацитет", каза Янев.

По думите му екипният принцип е основното условие на Алексей Петров да влезе в политиката.

Яне Янев и заместникът му Атанас Семов в сряда бяха на гости при Алексей Петров. На срещата е присъствал и братът на Петров – Огнян, който е член на РЗС. Алексей Петров бил заявил, че има доверие само на Янев и хората от РЗС, затова се е свързал с тях.

Самият Алексей Петров се обяви за симпатизант на РЗС миналата есен, след като бе уволнен от ДАНС заедно с бившия си началник Петко Сертов. За самата партия РЗС пък имаше предположения, че е проект на бившето ръководство на ДАНС.

Яне Янев каза още, че е предложил на Алексей Петров да създаде специална структура в РЗС - експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред. Лидерът на партията каза, че няма да предлагат засега ръководна позиция на Петров.

Пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов отказа да коментира желанието на Петров да влезе в политиката.

Алексей Петров е един доста опасен човек

"Алексей Петров е един доста опасен човек", коментира в четвъртък посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

"Няма съмнение, че, по мое лично мнение, това е един опасен мъж. Нека да оставим обаче съдът да реши дали е виновен или не, но аз наистина се надявам, че той ще бъде следен внимателно и че няма да се упражнява някакъв натиск на свидетелите. Надявам се и че правителството съвсем сериозно ще разгледа мярката за домашен арест. Отново повтарям, той според мен е доста опасен човек", заяви Уорлик пред БНТ.

Дипломатът, който преди ден определи определи освобождаването на Алексей Петров от ареста като "доста изненадващо", коментира, че предисторията на Алексей Петров е показва, че е "опасен за българското общество". Той посочи още, че Петров "наистина е един негативен образ, който представлява България по отношение на усилията на България за справянето с организираната престъпност и корупцията".

"Това е не само моето мнение или мнението на моето правителство, но също така и на ЕС, и на хората по света", добави Уорлик.

Той поясни, че всички те са станали свидетели на много впечатляващи арести срещу известени фигури от криминалния свят, което е важна стъпка, но трябва да има и ефективна прокуратура и съдебен процес.

Посланикът посочи, че има проблеми, свързани със съдебната система в България, но преобладаващата част от съдиите са "много способни, честни, добре квалифицирани за работата, която вършат, и аз уважавам и ще уважа техните решения, както, предполагам, преобладаващата част от българите".

В същото време дипломатът посочи, че "да се позволи на някого да излезе от затвора и да бъде поставен под домашен арест е решение на съда, но също така е причина да има опасения относно степента на опасност, която представлява този човек с оглед предисторията му".

В отговор на въпрос за твърдението на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че в миналото партньорските евроатлантически служби не са искали да работят с ДАНС заради Алексей Петров и политиката на предишното правителство, Уорлик каза, че не коментира въпроси, свързани с разузнаването, "с изключение на това, че ние имаме едно много близко добро сътрудничество, което се е подобрило, и очаквам да продължи да се подобрява, и ние очакваме все по-близко сътрудничество с разузнавателните служби и с правоохранителните служби".

"Ние установяваме все по-близки отношения в последно време между партньорите, между приятелите и само това може и да се очаква", заяви Уорлик.

Дипломатът заяви още, че няма никакво намерение да се среща с Алексей Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?