Алексей Петров не вижда нищо нередно, че се е срещал с Мирослав Найденов

Според главата на "Октопода" в МВР се използва техника за подслушване като описаната в сигнала до Станишев

Алексей Петров

Обвиняемият по делото "Октопод" и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров потвърди пред журналисти, че се е срещал с предишния министър на земеделието Мирослав Найденов, срещу когото се води разследване за корупция, принуда и служебна злоупотреба.

Преди два дни в сайта ПИК се появи информация, че Найденов се е виждал няколко пъти с Алексей Петров, като бе подчертано, че срещите им са били под контрола на службите и дори били записани със специални разузнавателни средства (СРС). Въпросните записи разкривали, че Найденов разказвал на Петров корупционни афери, свързани с правителството на ГЕРБ, уточняваше онлайн-изданието.

"От разговорите, които съм имал с Мирослав Найденов, някак си съм усещал притеснението на министъра, че върши някои неща под натиск", коментира в петък Петров, който се яви в Софийския градски съд (СГС) за поредно заседание по делото си.

Бившата барета добави, че според него всяко действие, което някой от бившите министри е предприемал, е ставало със знанието и дори по нареждане на експремиера Бойко Борисов.

"Мирослав Найденов, както казваше премиерът, беше един от най-добрите министри. Все пак аз бях един от най-лоялните граждани. Бях също в Тристранния съвет, представител на работодатели. Няма нищо лошо да се срещам с министри. Най-много съм се срещал с министър-председателя, с Цветанов преди ареста. С другите – след ареста. Срещал съм се и с Мирослав Найденов. Коментирали сме много неща за малкия и средния бизнес", каза още Петров.

По повод скандалните данни за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени, огласени преди ден от лидера на левицата Сергей Станишев, бившият съветник в ДАНС заяви, че "Цветанов в тези четири години не е извършил нито едно елементарно действие без разпореждането на Борисов, включително незаконните подслушвания".

"Когато става дума за скандала с подслушванията, министър Цветанов заяви, че ако някъде е разпоредил или е подписал да се подслушва незаконно или нередно, той щял да излезе от политиката. Аз ви уверявам, че някой ден това, което се случи със записи при мен с Устинов (Пламен Устинов, свидетел срещу Петров – бел. ред.), ще се окаже, че наистина има злоупотреба с власт и че не е подписал той, както не е подписала и Янева (Владимира Янева, председател на СГС – бел. ред.), но в същото време е злоупотребено с власт и това ще се установи. Начинът, по който е злоупотребено, не е много далече от това, което каза Станишев", обясни Алексей Петров.

Той не пропусна да се оплаче, че също е бил следен изкъсо и подслушван, като добави, че стриктно е контролирал служителите, които са го наблюдавали, като "някои от тях си позволих да пусна в медиите".

"Дали има условно разделен и частно обособен ГДБОП – естествено, че не, но че се злоупотребява покрай службите и се извършват и частни поръчки – 100%, и с държавен, и с частен ресурс... Може с технически средства – и държавни, и частни, да се случи това, което казва Сергей Станишев. Очевидно е, че в това, което е описано в този сигнал, става дума за технология, която функционира. Не очаквайте, че някой ще изпрати някъде документ и ще се подпише. Нелепо е да се казва – ако това се докаже. Как да се докаже? Може да се докаже след време, когато Цветанов не е на власт. Ще има няколко арестувани, които са го осъществявали. Те ще разкажат кой ги е изпратил", прогнозира Петров.

По думите му технологията, която е описана в анонимния сигнал до лидера на БСП, съществува и действително може да бъде използвана за подобни цели. Той коментира и назначението на служебния вътрешен министър Петя Първанова, определяйки я като неспособна да се справи със задълженията си докато бъде съставено следващото правителство.

"Ако има проблем и по време на изборите, и с ръста на престъпността по време на тези два месеца, проблемът е министърът на вътрешните работи. Това е госпожа, която много уважавам, но тя се е занимавала с една строго специфична дейност, свързана с международната дейност", аргументира се Петров.

Основният подсъдим по делото "Октопод" се изказа скептично и по адрес на главния секретар Калин Георгиев, който след оставката на Цветанов рязко увеличи публичните си изяви и прави осезаемо повече изявления пред медиите отпреди. Според Петров обаче Георгиев "няма как да бъде главен секретар и да не върши онова, което му каже Бойко Борисов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?