Алексей Петров окончателно остава в ареста

Алексей Петров окончателно остава в ареста

Софийският апелативен съд (САС) окончателно отхвърли искането бившия съветник в ДАНС и основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров да излезе от ареста.

След сериозно забавяне в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс съдията-докладчик по казуса Румяна Ченалова остави зад решетките Петров на 6 август, след като в 3 поредни заседания не намери време да се произнесе по искането му.

Това стана повод комисията за наблюдения на знаковите процеси във Висшия съдебен съвет да започне проверка на хода на делото.

Ченалова мотивира решението си преди две седмици, че от записания със специални разузнавателни средства (СРС) разговор между Петров и извънредния прокурорски свидетел Пламен Устинов, бивш служител на НСО, ставало ясно, че има заплаха.

Тогава Софийският градски съд (СГС) посочи, че внимателният прочит на стенограмата от СРС-тата показвал, че "начинът, по който употребени фразите, интонацията на произнасяне" и отношенията, които има между участниците в тях, сочат действия "изразяващи се във внушения на Пламен Устинов да каже или не определени обстоятелства".

От съобщението на САС не става ясно дали апелативните съдии споделят този аргумент на Ченалова, но очевидно приемат, че има опасност Петров да притиска Устинов, ако излезе на свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от България