Делото "Октопод" заприлича на процес срещу бившия главен прокурор

Алексей Петров осъществявал топла връзка между Първанов и Филчев

Бивш главен прокурор на Англия се включва в защитата на обвиняемия

Сн. БГНЕС

По време на стремителното кариерно израстване на обвинения като бос на бандата за рекет и изнудване "Октопод" Алексей Петров, бивши и настоящи ръководители на службите, в които е работел, не са имали конкретни данни, че е замесен в някаква незаконна дейност, а само са чували слухове "в техните среди".

Това стана ясно от показанията, дадени пред Софийския градски съд (СГС) в сряда от настоящия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, от бившия му ръководител и сегашен зам.-председател на БОРКОР Петко Сертов, както и от ексдиректора на закритата през 2008 г. Национална служба за сигурност (НСС) и в момента общински съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

Никакви притеснителни сведения за бизнеса на Петров не са били известни и на бившия вътрешен министър от кабинета "Костов" Емануил Йорданов, по чието време подсъдимият е бил назначен за агент под прикритие в НСС по предложение на Атанасов. Четиримата бяха призовани в СГС на второто заседание по знаковото за управляващите дело, чийто край се очаква с огромен интерес и от ЕК.

Показанията им не бяха особено полезни за обвинението, тъй като никой от тях не заяви, че зад последователното назначаване на Петров в НСС и ДАНС стоят високопоставени държавни ръководители, както твърдяха дълго време разследващите, начело с МВР шефът Цветан Цветанов. Не бе потвърдена и тезата на прокуратурата, че Петров лично е изнесъл секретен доклад на Драшков от службата и след това е съдействал за неговото публикуване във в. "Галерия".

Баретата, Маргините и Брендо пили кафе в ДАНС заради заплаха към Румен Петков

По време на разпита Петко Сертов все пак хвърли светлина върху няколко посещения в ДАНС през 2008 г. на лица, подсъдими от години като престъпни босове  Тогава в службата последователно се изредиха да пият кафе Златомир Иванов – Баретата, братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, както и Евелин Банев – Брендо.

Уточнявайки, че Петров е присъствал на някои от тези срещи, но не в качеството си на оперативен работник, Сертов обясни, че до въпросните беседи се стигнало, след като депутат от 40-ото Народно събрание получил заплашително писмо в служебната си пощенска кутия. На въпрос на прокуратурата "за Румен Петков ли става дума", зам.-шефът на БОРКОР отговори утвърдително.

Той обясни още, че няма представа дали Алексей Петров е бил обект на оперативните разработки в ГДБОП "Бизнесмени", "Цигулари" и "Рамбо", като добави, че не е изисквал справка по този въпрос преди да назначи подсъдимия за свой съветник по сигурността. Причината била, че нямало такава практика в агенцията. Сертов заяви също, че не му е докладвано Петров да е имал някакви проблеми при проучването си за получаване на допуск до класифицирана информация.

Петров и силовите групировки – "говореше се в нашите среди, нищо повече"

Бившият заместник на Сертов в ДАНС Иван Драшков също не каза нищо уличаващо Петров в каквото и да е престъпление, обяснявайки, че преди назначаването му в НСС, в службата не е имало никаква сериозна информация срещу него. Въпреки това Драшков спомена, че е чувал да се говори за Петров като за близък до силовите групировки.

"Това е една информация, която се говореше в нашите среди, нищо повече", обобщи думите си зам.-шефът на ДАНС.

Според него една от причините Петров да бъде привлечен в НСС била, че като бивш служител на МВР не му достигали няколко години стаж, за да вземе преференциална пенсия и обезщетение от 20 заплати. Иначе бил полезен на службата, тъй като имал "съотносимост към проблемите в "Кремиковци", както и по потушаването на т. нар. бунт на таксиметровите шофьори през 2001 г.

"До мен не са достигали оперативни данни за незаконна дейност на Алексей Петров", заключи Драшков в отговор на въпрос на адвокат Ина Лулчева.

Босът на "Октопода" осъществявал топла връзка между Първанов и Филчев

"На мен ми е известно, че съществува връзка между Георги Първанов и бившия главен прокурор Никола Филчев и тази връзка се е осъществявала чрез Алексей Петров, но какво от това", заяви пред съда Атанас Атанасов. По време на разпита му, той бе многократно питан от наблюдаващия прокурор Светлозар Костов за впечатленията и оперативната информация за Петров, получени от Атанасов докато е заемал високия пост в НСС.

Най-много време обвинителят отдели на секретна справка, изготвена от НСС във връзка с трафик на наркотици, в който евентуално е бил замесен покойният висш прокурор Никола Колев. Прокурорът се интересуваше как тази справка е стигнала до пресата и е публикувана със заглавие "Атанасов "поръчал" прокурора Никола Колев", както и дали в публикуването на тази информация участие е взел и Алексей Петров.

"Очевидно, че ви засяга. Как бихте коментирали заглавието?", попита прокурорът свидетеля Атанас Атанасов. Вследствие на това той бе за пореден път бе репликиран от адвокатите на защитата, че въпросите му засягат единствено слухове и предположения, които нямат нищо общо с предмета на делото. Алексей Петров е подсъдим като ръководител на престъпна група за рекет и изнудвания.

По думите на Атанас Атанасов никой никога не му е казвал, че публикацията е поръчана от Алексей Петров и уточни, че тя е плод на "политическа атака от политически противници".

"Аз имах три или четири срещи с Алексей Петров и обстоятелството, че той беше от близкия кръг на Никола Филчев, ме правеше изключително подозрителен към този човек", каза бившият шеф на НСС.

Той припомни, че в периода от 2002-ра до 2007-ма година, под давлението на бившия главен прокурор Никола Филчев, срещу него са били образувани няколко несъстоятелни дела, което също е станало повод да отбтегнати контакти с Алексей Петров. "Не бих казал, че сме имали враждебни отношения, защото не сме имали никакви", допълни Атанасов.

Преди началото на съдебното заседание, прокурорът Светлозар Костов коментира пред медиите, че в рамките на разследването е попаднал на данни, уличаващи Филчев в неправомерни дела. Срещу него обаче не са били повдигнати обвинения, защото не са събрани достатъчно доказателства.

Самият Никола Филчев също се яви в Съдебната палата като свидетел, но отказа да коментира делото, запитвайки журналистите в типичния си стил: "Вие ходили ли сте на ски?"

За разлика от него бившият шеф на ДАНС Петко Сертов бе по-словоохотлив и коментира, че екссъветникът му Алексей Петров е бил полезен за службата с работата си. Сертов допълни, че не смята назначаването му в службата за грешка.

Шефът на адвокатската колегия в Англия и Уелс пристигна у нас

Междувременно стана ясно, че бившият главен прокурор на Англия и настоящ президент на адвокатската колегия на Англия и Уелс лорд Питър Голдсмит е пристигнал на посещение в България, тъй като се включва в защитата на Петров по делото "Октопод".

Сайтът "Гласове" дори цитира мнението на юриста, който в момента работи за международна кантора, според което до момента има много обезпокоителни неща по начина, по който е водено досъдебното производство, както и при формирането на обвинителния акт срещу Петров. Според лорд Голдсмит разследващите са неглижирали презумпцията за невинност по това дело, което е несъвместимо със статута на страната ни на член на ЕС.

Очаква се британският адвокат да се появи в СГС още в четвъртък, когато е насрочено третото заседание в процеса. Тогава ще бъде разпитан и бившият главен прокурор Никола Филчев.

Бизнесменът, преподавател в УНСС и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров е обвинен заедно с Антон Петров - Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов за сформиране и участие в групата, действала между 2004 и 2010 г.

Петров отговаря и персонално за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?