Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Алексей Петров остава в ареста, петима "октоподи" излизат

267 коментара
Алексей Петров остава в ареста, петима "октоподи" излизат

Има доказателства, че бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е бил организатор на престъпна група, обяви Софийският апелативен съд и уважи искането на прокуратурата за постоянното му задържане. С него в ареста остава Марчело Джотолов, но останалите петима задържани при операция "Октопод" - Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови -Дамбовците, Антон Петров - Хамстера и Николай Велков са освободени, тъй като няма доказателства за участието им в групата.

Алексей Петров, който поддържа тезата, че е жертва на "политическа репресия", изрази надежда в хода на процеса да отпаднат всички обвинения срещу него.

В решение, обявено късно в четвъртък, съдът обаче заяви, че има достатъчно данни, че Петров и Марчело Джотолов системно и постоянно са се занимавали с рекет и изнудване, като са използвали за това физически сила, психически натиск и дори са държали жертвите си в изолация. Сред свидетелите, чиито показания бяха представени, са бизнесменът Маргарит Тодоров, Кина Андреева, Велизар Велизаров и Веселин Данов.

Съдът не коментира многократно изтъкваните доводи и от Петров, и от защитниците му, че всичко, което е извършил, е в качеството му на секретен сътрудник на службите. В делото няма доказателства за това, посочиха магистратите.

За Джотолов съдът посочи, че е отскоро в групата, но е участвал с много голям интензитет. Срещу него също има много свидетелски показания, подкрепящи обвинението.

За Хамстера има данни, че е участвал в групата и поддържал контакти с членовете ѝ, но няма доказателства за извършено престъпление. Той е освободен от ареста срещу 20 хил. лв. парична гаранция.

Срещу 20 хил. лв. на свобода ще излезе и Николай Велков, за когото към момента съдът установи незначително участие в престъпната група.

За братята Дамобвци и Момчил Крастев обаче съдът не откри никакви доказателства по предявените им обвинения и те напускат ареста с най-леката мярка – подписка.

Съдът обяви, че при вземане на решението си е изключил всички справки и доклади на ДАНС, предоставени от прокуратурата, тъй като те не са доказателство по смисъла на НПК. Отпадат и показанията на свидетел, взети по друго производство.

Съдът е изключил и всички доказателства от разпити на компаньонки, масажистки и стриптийзьорки, както и на техни клиенти.

Петров и останалите шестима бяха арестувани на 10 февруари при операция "Октопод". Те са обвинени в организирана престъпна група с цел рекет, склоняване към проституция, пране на пари и данъчни престъпления.

Адвокатите на всички обвиняеми заявиха, че няма абсолютно никакви доказателства за това, че те са участвали в организирана престъпна група. Показанията на свидетелите бяха оспорени, тъй като те били заинтересовани лица. Защитата се позова многократно и на решения на Европейския съд за защита правата на човека.

Атаката идвала и от "някои банки"

При явяването си пред градския съд миналата седмица, Алексей Петров – Трактора заяви, че атаката срещу него е организирана от вътрешния министър Цветан Цветанов. В пледоарията си пред апелативния съд в четвъртък той добави лидера на ДСБ и шеф на комисията за ДАНС Иван Костов, както и "някои банки".

Петров не назова банките, но посочи, че засегнал сериозни интереси, защото работел за намаляване на лихвените проценти. Той направил конкретно предложение как да се случи това пред вицепремиера Симеон Дянков. Вместо отговор, обаче, получил арест.

От Министерството на финансите отговориха, че такова писмо от Алексей Петров или свързаната с него компания "Лев инс" не е постъпвало нито по формален, нито по неформален ред.

В изявления, направени първо пред медиите, а след това и пред съдебния състав, бившият съветник в ДАНС обвини властите, че срещу него се срещу него се вадят фалшиви и изфабрикувани доказателства.

Наскоро Цветанов съобщи, че в комплекса "Спартак", собственост на Алексей Петров, са открити папки с изнесена от службите информация, която може да служи за рекет и дори да доведе до дестабилизране на държавата.

"Официално, когато бях на работа (в спецслужбите - бел. ред.), трябваше на басейна да има подредени папки. Когато се случи тази акция, естествено бе да намерят някакви папки. Нямайте съмнение, че дори да съм имал такива папки, нямаше да са там, нали така?", каза в оправдание Алексей Петров. Той добави, че "човек, когато иска да намери нещо при такава ситуация, винаги ще го намери".

"Това прилича на Народния съд"

Бившият командос и секретен сътрудник на службите, известен с прякор Трактора, оприличи акцията срещу него с комунистическия Народен съд от 1945-46 г. Допълни, че с медийното си поведение Иван Костов и Цветан Цветанов прилагат "сталинистка агресия".

"Задържан съм, за да се потърсят доказателства. Към момента такива няма", каза пред журналистите той и изрази притеснения, че "Цветан Цветанов и Иван Костов ми произнасят присъди като пред Народния съд от 1945-46 година".

"Това ги поставя в много особена ситуация и ще ги принуди да ми изфабрикуват доказателства", предупреди Петров.

За това "предупреждават" и смятани за близки до него журналисти и вестници, които стигат до дори до предположението, че Петров ще бъде убит в ареста. "Не бих го коментирал, защото е достатъчно несериозно”, заяви министър Цветанов пред телевизия Про.бг.

Пред журналисти Петров каза още, че една от причините за разправата с него е фактът, че пред парламентарната комисия за контрол на ДАНС, оглавявана от Иван Костов, дал подробни обяснения по какви методи работят спецслужбите, включително с премахване на неудобни хора. Този модел бил променен от екипа на Петко Сертов, чийто съветник бе самият Петров, но както Петров съобщи още след изслушването му в комисията миналия ноември, новоназначеното от премиера Борисов ръководство на ДАНС възраждало тези методи.

"При това изслушване съм казал всичко. Посочил съм конкретни хора, включително някои съм квалифицирал като опасни за националната сигурност. Това е един от проблемите в момента да съм с белезници", заяви още Петров.

Цветанов: Минимум 12 - годишна присъда

Преди съдебното заседание министър Цветан Цветанов заяви, че евентуална 12-годишна присъда за "Октоподите” е минималната, която би трябвало да получи такъв тип престъпна група. Цинично е да говори за политическа репресия, коментира той и добави: "Към настоящия момент не знам той към коя политическа партия е, че да говори за политическа репресия”.

Гавра

Алексей Петров заяви пред съда, че си е позволил да направи публична забележка на министър Цветанов за медийната му словоохотливост и за други неща, които според него са пречили на работата на МВР и в отговор на това на 10 февруари са му били изпратени маскирани полицаи. Петров смята, че по този начин министърът е целял да си направи гавра с него.

"Не беше унижен Алексей Петров, а беше унижен българският офицер пред целия народ", заяви той.

"Не се съгласих с политиката в икономиката и сигурността"

По повод обвиненията, че оглавяваната от него престъпна група се е занимавала с източването на "Кремиковци", Алексей Петров каза, че по времето, когато е бил в дружеството, то увеличило стойността си от един долар до над 100 млн. евро.

Придържайки се стриктно към тезите, изложени пред първоинстанционния съд, Алексей Петров повтори, че е станал "неудобен", защото не се съгласил с политиката в икономиката и сигурността.

"Големият ми проблем е, че от първите дни на новото управление аз последователно възразявах срещу политиката в областта на икономиката и националната сигурност, включително посочих и несъгласието си с големите лихви на банките, които са със 7-8% по-високи, отколкото са в ЕС", заяви Петров. Това ни прави неконкурентноспособни в момента, добави той.

"Позволих си да отстоявам тази теза до ареста си, включително написах и официален документ до вицепремиера Симеон Дянков, в който посочих конкретен модел за сваляне на лихвите на банките", продължи задържаният.

Той смята, че е засегнал сериозни интереси в банковата сфера и вместо отговор от Дянков в законоустановения срок, получил арест.

"Единственият печеливш сектор в България е банковият. Може би ще дойде момент, в който ще посоча конкретни банки", отправи неясна закана Алексей Петров.

"Работих честно и чисто"

Запитан как зад паравана на специалните служби е успял да създаде престъпни структури, той отговори, че 20 години е работил в държавни структури "честно и чисто", за което бил награждаван многократно.

Той декларира, че не се е обвързвал с нито една политическа партия, държавни чиновници или представители на престъпни структури.

По повод твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че дължи 1.5 млн. лв. данъци, Алексей Петров заяви, че имал "законен бизнес с големи обороти и големи доходи", 90% от тях били по повод чуждестранни инвестиции. Той припомни, че е в Топ 10 на най-големите данъкоплатци в страната.

Петров отрече и твърденията в някои медии, че подарил апартаменти на бившия главен прокурор Никола Филчев и на бившия шеф на баретите Филко Славов.

Прокуратурата представи като нови доказателства справка на Националната агенция за приходите (НАП) за доходите на Петров, както и показанията на нови свидетели, сред които Маргарит Тодоров (собственик на "Домейн Бойар") и Калин Манов.

Трактора спрял таксиметровите шофьори

Най-голямата лъжа на Иван Костов и Атанас Атанасов е, че аз съм провокирал протестите на таксиметровите шофьори пред парламента през 2001 г., каза Петров, който е считан за неофициален собственик на компания "Такси С Екпрес".

"Всъщност най-сериозното основание Атанасов да ускори назначаването ми в спецслужбите бе, че аз и офицер от НСС успяхме да спрем таксиметровите шофьори", обяви Алексей Петров.

По време на почивката на съдебното заседание репортер на Mediapool запита Петров как ще коментира и разследването срещу него за убийството на бившия прокурор Николай Колев. Преди да го отведе охраната, той успя да каже само, че "това е разследвано многократно и влиза във властта на политиците".

Ново обвинение

В четвъртък стана известно, че предната нощ Петров е бил обвинен и в нанасяне на лека телесна повреда на един от свидетелите по делото – Георги Петракиев Цветанов.

Петракиев твърди, че през 1998 г. Петров го принудил с насилие и изнудване да му прехвърли фирмата и колата си, като инцидентът станала в ресторант "Златния телец". Самият Петров каза по този случай, че прехвърлянето се е случило пред нотариус в сградата на Съюза за стопанска инициатива. Настроението дори било тържествено и че не можело да става дума за натиск.

Адвокатите на Петров заявиха, че на по-късен етап свидетелят въобще не е споменавал за насилие.

Пред съда Петров избори един по един останалите шестима обвиняеми, като повтори твърденията си от предишния път, че няма бизнес връзки с тях, някои въобще не познава, други познава само от каратето, а като цяло те заедно не са престъпна група.

Също от каратето той познавал и Димитър Митов – Митко Полицая, за който обвинението твърди, че е контролирал секс клубовете в София и отчитал оборота пред Алексей Петров. Митко Полицая все още се издирва, но и Петров каза, че не знае къде е, защото не го е виждал от години.

Процесът се наблюдава със засилен интерес не само в България, но и от ЕС и САЩ, които дадоха безпрецедентна публична подкрепа за операция "Октопод", определяйки я като важен ход в битката с организираната престъпност.

Групата имала за цел да извърши престъпления

Ние твърдим, че задържаните по операцията "Октопод" са създали група с цел да извършат престъпления, а не, че са ги извършили, заяви наблюдаващият прокурор по делото.

Има достатъчно доказателства, за да се изведе обосновано предположение, а не вина, за престъпленията, в които са обвинени шестимата подсъдими, добави прокурорът.

Обвинението призна, че седмица след операция "Октопод", не могат да приведат всички доказателства.

Посочено бе, че за всички престъпления, за които допълнително се съберат доказателства, следва да се повдигнат нови обвинения. Наблюдаващият прокурор заяви, че вече такъв е случаят с Алексей Петров, който е обвинен за изнудването на свидетеля Георги Цветанов. Защитникът на Петров - Ина Лулчева, посочи, че няма ново обвинение срещу Петров за рекет. Обвинението е едно - за създаване на група с цел да извършва престъпления, добави тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

267 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. boby1945
  #271

  се "освети" и стана за мезе на властващите....."лоялен гражданин" видите ли ....

 2. Ха-ха
  #270

  решение на съда?!?

 3. Роси
  #269

  Най-после след толкова години октоподено мастило срещу Костов взе да просветва... Филчев отказвал да съди "приятелчетата" на Костов, за които той му "подхвърлял" данни, Тракторчето се оплаква от Костов, че искал да му развали хубавата кариера, от която са пропищяли сума ти бизнесмени... Абе този човек и на власт, и в опозиция, все нещо ръчка октоподчетата, май.. А дали има или няма доказателства, ще видим скоро... Не е лесно да събираш доказателства срещу мафиоти, впити чак до върха на държавата.

 4. tim
  #268

  Костов е виновен. Ега ти тъпия милиционер "трактор".

 5. невъзпитана
  #267

  като прочетем решението на съда за мярката за неотклонение.

 6. Ха-ха
  #266

  не говори за ченгета от ДС, че Боко, Цецо и роднините на Цветелина ще те опандизят немедленно! хаха

 7. Ха-ха
  #265

  тези доказателства - само обвинения!!! Дайте нещо черно на бяло, иначе всеки за всеки може да си твърди всичко!

 8. зара
  #264

  И за най-глупавия е ясно ,че на Петров му е спретната постановка.Ще знам ,че ми готвят арест и ще оставя секретни документи на най-видно място!Мила родна картинка за наивници!

 9. ГТ
  #263

  зарониха пак крокодилски сълзи. Мутракторът АП бил невинен, изфабрикували му обвинения. А да си спомняте случайно, че при ареста му в басейна Спартак иззеха огромен архив (за който говореше Огнян Стефанов преди година, непосредствено преди да го пребият с чукове), достоен за частно МВР?

 10. Michel
  #261

  По това време сегашният премиер Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов са на началническия етаж в МВР като главен секретар и неговия оперативен помощник. Въпросът за отношенията им с Алексей Петров през тези четири години днес упорито се избягва.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.