Алексей Петров плаши да продължи с "разкрития" от ДАНС

Алексей Петров плаши да продължи с "разкрития" от ДАНС

Ден след като стана известно, че делото за скандалната разработка "Галерия" е върнато за ново разследване и този път то ще се гледа от цивилен, а не от военен съд, бившият висш съветник в ДАНС Алексей Петров предупреди, че е готов да разгласи секретна информация, за да предотврати "прикриването на истини, а може би и на престъпления" в агенцията, както и за да защити името си, "забъркано в множество интриги и медийни интерпретации".

"Чувствам се задължен да заявя за реалната опасност от деформирането на дейността на ДАНС и превръщането ѝ в инструмент на групови, за да не кажа тяснопартизански интереси", заявява Алексей Петров в отворено писмо, разпространено в сряда.

Миналата година той стана дясна ръка на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов и бе освободен заедно с началника си след идването на новото правителство.

Петров вече стана движеща сила на няколко политически скандала, свързани с "изчезнали" разработки на ДАНС, впоследствие публикувани в жълт вестник, списван от уволнената заедно с него бивша говорителка на агенцията. Като "лоялен гражданин" той занесе на премиера Борисов и неправомерно изнесена от МС справка на ДАНС, в резултат на което бившият премиер Сергей Станишев вече е с дело в прокуратурата, а "инвентаризацията" показа, че липсват десетина секретни доклада на ДАНС и МВР.

Осветеният секретен сътрудник на службите, застраховател, преподавател, доцент -доктор в УНСС, експерт по национална сигурност и "лоялен гражданин" Алексей Петров оповести писмото ден преди заседанието на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, на което той е привикан, но не е решил дали да отиде.

"Имаше опити да бъда стреснат, вменявайки ми вина за евентуалното разгласяване на класифицирана информация", пише Петров и давя да се разбере, че това няма да го стресне, защото с подобни действия за сплашване се се сблъсквал "нееднократно не само като държавен служител, но и като предприемач в реалния сектор".

"Този предизвикателен подход, който свързвам преди всичко с маниера на г-н Иван Костов (председател на комисията за контрол на ДАНС -бел.ред.) още повече мотивира и засилва намерението ми да защитя гражданските си позиции, оставайки верен на принципите и съвестта си, заявява Алексей Петров.

"В последно време, в резултат на действията на мощни политико-икономически интереси и на медийното преекспониране и тълкуване на събитията, свързани с ДАНС, името ми бе забъркано в множество интриги и медийни интерпретации", заявява Петров.

Преди месец комисията за контрол на ДАНС констатира, че разработката "Галерия" е открита и водена без законово основание. В хода на делото Сертов е разпоредил на служители, които нямат съответните правомощия, да извършат нерегламентирани действия. Сред тези служители е Алексей Петров, който месеци наред е бил с неясен статут в агенцията.

В писмото си Петров посочва: "В случващите се напоследък събития отчетливо се проявяват нескрити партийно-политически амбиции за овладяване и контролиране на ДАНС: провеждането на квазидискусионни кръгли маси, неуместни метафори за потъващи подводници, навяващи мрачни спомени за времето на Варшавския договор, стремеж за подмяна на модерната екипна форма на работа с безконтролно "единоначалие" - все опити за връщане към годините, които повечето от нас биха искали да останат най-сетне в далечното миналото. Всичко това поражда основателни притеснения и тревоги, а лично аз се чувствам задължен открито да заявя безпокойството си от реалната опасност от деформирането на дейността на ДАНС и превръщането ѝ в инструмент на групови, за да не кажа тяснопартизански интереси".

Тук Петров директно атакува парламентарната комисия, по чиято инициатива миналата седмица се проведе кръгла маса за бъдещето на агенцията с участието на премиера Борисов. На това събитие сегашният шеф на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че управлението чрез съветници е било катастрофално. Освен това по думите на Йовчев "устойчивостта на ДАНС към външни деструктивни въздействия е под критичния минимум".

Йовчев говори и за нередките случаи на нерегламентиран достъп до класифицирана информация и липсата на ефективна система при подбора и излъчването на кадрите в агенцията, която е създала условия външни организации и лица да внедрят в системата служители, които обслужват техните интереси.

Премиерът Борисов заяви, че има пълно доверие в новото ръководство на ДАНС, но настоя агенцията да спре да произвежда скандали и да скъса порочната пъпна връв с Държавна сигурност.

Макар че Петров е физическият приносител на предадения на Борисов "изчезнал" доклад на ДАНС, и досега няма обяснение как този документ е попаднал у него. Прокуратурата вече обяви, че няма основание да разследва бившия агент за изтичането на класифицирана информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?