Алексей Петров ще огласява страшни тайни на прехода

Алексей Петров ще огласява страшни тайни на прехода

Бившето ръководство на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) успяло да елиминира посттоталитарния модел на службите за елиминиране на конкуренция или опоненти чрез дискредитиране или физическо отстраняване, а новото ръководство го възстановява. Това е разяснил в четвъртък пред парламентарната комисия за контрол на ДАНС бившият съветник в агенцията Алексей Петров, който след уволнението си оттам успя да предизвика няколко политически скандала и се заканва да има и още.

Оттук нататък сами си отговорете коя група зад кой модел стоеше, каза Петров пред журналисти на излизане от комисията, визирайки очевидно групата около бившия директор на агенцията Петко Сертов, към която се числи самият той, и групата около бившия заместник-директор Иван Драшков.

Преди да влезе при депутатите Петров се закани, че ако комисията не сезира компетентните органи за това, което е дошъл да каже, след това ще проговори публично.

"Ще изпълня обещанието си да назова сценаристи, актьори, режисьори, целия сценарий и да кажа имена", заяви Петров, който беше дясна ръка на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

Петров уточни, че конфликтът в ДАНС е от август миналата година, когато започнала работа по корупцията във висшите етажи и срещу организираната престъпност.

Бившият съветник благодари за проявеното от комисията разбиране и обяви, че след изслушването вече има повече доверие на нейния председател Иван Костов.

Преди това той обяви, включително с отворено писмо, че има опити да бъде сплашен и това бил маниерът на лидера на ДСБ и ротационен шеф на комисията за ДАНС Иван Костов.

През последните дни Петров направи достояние на медиите вътрешната си дилема да ходи или да не ходи в комисията, но последно решил да отиде, защото вярва на институцията, но не и на Иван Костов. Според него Костов злоупотребява с информация и дезинформира. За пример Алексей Петров даде констатациите на комисията за ДАНС, че той е оказвал психологически тормоз на разработваните по делото "Галерия".

След изслушването Иван Костов каза, че комисията ще провери част от твърденията на Алексей Петров. Специално тезите му за политико-икономическите модели обаче според Костов трудно биха могли да бъдат проверени.

"Това бе просто един разговор. Без документи какво да направим?", запита Костов.

Той информира, че в разговора е чул три имена, но не пожела да каже дали са му познати. А на въпроса дали са го учудили, отговори, че след последните 20 години нищо не може да го учуди.

Алексей Петров, който като "лоялен гражданин" занесе на премиера Борисов доклад на ДАНС, неправомерно изнесен от Министерския съвет, заради което бившият министър-председател Станишев вече е следствен, отказа да каже пред репортери откъде той разполага с документа.

Не е важно кой ми го е дал, а кой го разпространил в Интернет, каза Алексей Петров и обеща да съобщи това пред комисията, а Костов да прецени дали да го каже на медиите.

Всъщност Алексей Петров бе поканен за изслушване по случая с кмета на община Гърмен Ахмед Башев, който по-рано тази година беше привикан в ДАНС по сигнал, че в района имало етническо напрежение. Комисията е на мнение, че в конкретния случай има превишаване на права и не е имало сериозна причина акцията да бъде провеждана.

Алексей Петров обаче каза на влизане, че това ще е само една от темите на разговора. Той настоява да се говори за националната сигурност, за това дали ДАНС изпълнява функциите си и смята, че всички заедно трябва да обсъдят тези въпроси, вместо да се провеждат "квази кръгли маси" като тази, организирана от комисията за ДАНС миналата седмица с участието на премиера.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?