Алексей Петров ще се лекува в ареста, прокуратурата да ускори разследванията срещу него

Алексей Петров ще се лекува в ареста, прокуратурата да ускори разследванията срещу него

Соченият за глава на престъпната група “Октопод“ Алексей Петров остава в ареста, реши Софийският градски съд в неделя, след като разгледа и прие медицинската експертиза, доказваща, че задържаният се нуждае от спешни операции, които ако не бъдат направени, може да осакатее.

На прокуратурата бяха поставени условия да осигури адекватно лечение на Петров в “Пирогов”, ВМА, както и болниците “Свети Иван Рилски” и “Токуда”, както и да ускори приключването на разследванията по обвиненията, за които са събрани достатъчно доказателства.

Съдът също така се произнесе, че данни за организирана престъпна престъпна група под ръководството на Петров няма, но има достатъчно доказателства по обвиненията срещу него за рекет и изнудване по сигнали от 1997 и 1998 г. Именно, за да не окаже въздействие върху свидетелите за тези свои престъпления, Алексей Петров бе оставен в ареста.

На заседанието на съда не стана ясно как точно ще се осигури лечението на оставения зад решетките арестант.

Неговият адвокат Ина Лулчева обясни, че има два варианта за това – да се извършат операции на Алексей Петров и да бъде върнат да се възстановява в ареста, или след интервенциите той да бъде оставен в болничното заведение и да му се назначи охрана с държавни пари. Тя трябва да го пази пет-шест месеца във възстановителния период, посочи Лулчева.

“На обществото е ясно от самото начало, че “Октоподът” е измислен и е балон още от първия момент на ареста ми”, заяви на излизане от заседателната зала Петров.

На 12 октомври ще бъде разглеждано обжалването на постановената мярка пред Софийски апелативен съд.

Според защита на Петров той страда от атрофия на мускулатурата, има счупени винтове на изкуствената си метална става, две дискови хернии, както и тежък полиартрит. Експертизата прибави към тези заболявания и нуждата от операция на сливиците, тъй като били хронично възпалени.

Операциите и последващото възстановяване на Петров ще отнемат поне 5-6 месеца, смятат лекарите. Според тях интервенциите могат да се направят във всяка високотехнологична болница, но не и в лечебните заведения към местата за лишаване от свобода. Операциите са от "неотложен порядък" е отбелязано в заключението.

Пред съда лекарите обясниха, че това означава, че болестите към момента не застрашават живота на обвиняемия, но заради престоя му в ареста състоянието му се е влошило и ако не бъдат взети мерки в "разумен срок", това може да доведе до осакатяването и инвалидизирането на Петров.

Самият Петров заяви пред съда, че престоят му в ареста "не е заради моята виновност, а заради политически и властови натиск, представен като обществен интерес".

"Октопод няма. Не само, защото не съм извършил престъпление, а защото този "Октопод" е изфабрикуван и е възможен само във фантазиите на съчинителите му. Абсурдно е, че четири правителства ми дават доверието си, а сега ми приписват престъпления за този период", заяви Петров. Той добави, че премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев са се уверили в неговата лоялност към държавата и обществото.

"Бил съм атестиран от МВР многократно за чисто минало. Абсурдно е да съм обвиняван в период, през който съм работил в държавните служби. Аз съм един от най-проверяваните граждани на България и докато съм работил в службите, съм бил наблюдаван и контролиран. Не съм извършвал престъпление и няма да въздействам на разследването, ако бъда освободен от ареста", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България