Алексей Петров трупал солидни печалби от работата си в ДАНС

Алексей Петров трупал солидни печалби от работата си в ДАНС

Бившият съветник в ДАНС и бивш сътрудник на службите Алексей Петров, обвинен за ръководител на престъпната група "Октопод", е използвал служебното си положение за лично облагодетелстване и е свършил "нула" работа за държавата. Това каза във вторник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който отново призна, че държавата е "разграден двор", а пипалата на "Октопода" са проникнали до най-високо ниво в МВР.

По време на дискусия за пране на пари, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, министър Цветанов съобщи, че Алексей Петров с прякор Трактора дължи 1.5 млн. лева данъци на държавата. Той не уточни за какъв период от време са натрупани тези данъци, но допълни, че проверката на НАП е дала солидни доказателства за нарушението.

Той допълни, че доходите на бившия високопоставен служител в ДАНС са от консултантски услуги към определени компании. Вицепремиерът съобщи още, че работата в ДАНС е давала възможност за лесен достъп до класифицирана информация за разработвани фирми и лица, която в последствие е използвана за лично облагодетелстване.

"Равносметката от влизането в секретния щаб на МВР на Алексей Петров като помощ към държавата е нула", каза Цветанов. Според него Петров е гледал личния си интерес като секретен сътрудник.

И ЕС приветства операция "Октопод"  

Посланиците на страните от ЕС у нас приветстват в писмо до премиера Бойко Борисов действията в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Писмото е подписано от посланика на Испания Хорхе Фуентес, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Още

"Самият факт, че Петров дължи към хазната милион и половина лева данъци, показва, че той е работил в полза на личен интерес. В никоя страна богатствата, придобити от дейността под прикритие, не се ползват за лично облагодетелстване, така както е с Алексей Петров и неговата групировка”, добави още Цветанов. Според него нормално е натрупаното от Трактора имущество да бъде отнето в полза на държавата.

Цветанов не конкретизира какви са доказателствата за лично облагодетелстване на Трактора, но уточни, че проверката на НАП ще бъде приложена към делото.

Алексей Петров бе проверяван за незаконни доходи и укрити данъци от антикорупционната комисия в миналия парламент, но данни за нарушения не бяха открити. Преди повече от година самият Петров обясни, че получил 3 млн. лв. от консултантски услуги за определени компании.

В рамките на дискусията за прането на пари Цветанов обясни още, че българските застрахователни компании са участвали в "брилянтна схема" за изпиране на мръсните капитали на прехода. "Сега е по-трудно да се противодейства, защото това вече е допуснато и вече имаме легални бизнесмени", каза той.

Като пример за изтичане на информация министърът посочи откритите разработки на ДАНС за "Наглите" в комплекса "Спартак".

Комплексът "Спартак" е собственост на Алексей Петров, задържан преди седмица с още 13 човека при операция "Октопод". Срещу Петров е повдигнато обвинение, че през последните 13 години е ръководил организирана престъпна група за изнудване, пране на пари и други тежки престъпления.

Цветанов не коментира дали на този етап ще бъде повдигнато обвинение на Алексей Петров за "изтичане" на класифицирана информация от ДАНС.

"Октоподът" е пуснал пипала в МВР

Във вторник Цветанов смени и посоката на своите критики, които обикновено са отправени към съдебната система. Той заяви, че в МВР има значителна корупция също както в останалите държавни органи. Министърът призна за повсеместен теч на информация в ръководената от него институция и съобщи, че при операциите "Наглите" и "Октопод" са били уведомени едва 10-12 служители на МВР.

"Октоподът" е пуснал пипала в МВР, а държавата е "разграден двор", коментира той и допълни, че се работи за установяване на всички полицаи, свързани с "Октопод".

Вътрешният министър даде за пример как столична таксиметрова компания, свързана с Алексей Петров, е дарила пари на министерството, но служителят, който го е получил не е уведомил по надлежния ред преките си ръководители. "Това е станало при положение, че за подобно дарение е било отправено официално искане до главния секретар, който е отказал", поясни Цветанов.

"Говорим за пускане на пипалата на всички нива в МВР. Има и служители, които са в полезрението на ръководството на оперативните служби и ако тяхната съпричастност бъде доказана, ще бъдат отстранени от длъжност", каза министърът.

Той припомни, че вече има задържан полицай във връзка с разбитата група "Наглите", а за други четирима служители тече дисциплинарно производство. За съжаление служителка, началник на сектор, получи психично разстройство и в момента е в психодиспансер, но проверката продължава, каза Цветанов.

Не съм заблуден за внедряването на Петров

Министърът отрече да е "заблуден" за това кой е внедрил бивша барета Алексей Петров в службите. "Всичко, което съм казал, съм го казал с ясното съзнание на базата на информацията, която съм имал", каза вътрешният министър. Преди дни Цветанов заяви, че Алексей Петров е назначен в НСС от бившия министър на вътрешните работи Георги Петканов и бившия главен прокурор Никола Филчев.

Преди ден Филчев каза, Алексей Петров е назначен от бившия директор на НСС Атанас Атанасов и тогавашния министър на МВР Емануил Йорданов.

Не бих искал да се спекулира с това кой е заблуден и кой не. Разследването по "Октопод" ще докаже кой какъв е, цялостната схема на тази организирана група и кой е оказвал някакво влияние, заяви Цветанов.

Самото назначаване на Алексей Петров като офицер под прикритие става по времето на Емануил Йорданов, преди да дойде Георги Петканов, обясни по-рано във вторник пред бТВ вътрешният министър.

На въпрос дали Филчев е имал място в организираната престъпна група, той отговори, че не би искал да говори конкретно за което и да е лице, защото в процеса на разследване могат да излизат още съпричастни лица, които са оказвали влияние "за развитието и просперитета на тази организирана престъпна група".

С 8 години закъснение ще се търси убиецът на прокурор Колев

По въпроса за убийството на бившия военен прокурор Николай Колев преди 8 години, Цветанов заяви, че ако е необходимо, полицията ще отдели допълнителен ресурс и всичко, което се смята, че не е изчистено по случая, ще бъде свършено.

Запитан дали Никола Филчев ще бъде разпитан за убийството на прокурор Николай Колев, Цветанов заяви: Всичко е въпрос на доказване, ако се установи, че има необходимост ще бъдат разпитани не само той, но и всички лица, които имат евентуално имат отношение към извършването на престъплението.

"Разследването никога не е спирало, но не са полагани достатъчни усилия”, коментира по-рано Цветанов пред бТВ.

Откакто "лоялният гражданин” с прякор Трактора е в следствената килия, темата за убийството на Колев е особено актуална. Вдовицата Нанка Колева твърди, че поръчител на убийството е бившият главен прокурор Никола Филчев, а Алексей Петров и Филко Славов, бивш шеф на баретите, са помагачи. Това сподели и Едвин Сугарев. Той добави, че е посочил хората, които стоят зад убийството, в присъствието на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов, настоящ премиер.

По повод твърдението на Сугарев, Цветанов каза: "Да, и всичко е въпрос на доказване. Към тогавашния момент това просто не е било възможно”. На въпрос колко пъти е разговарял с бившия главен прокурор Никола Филчев, вътрешният министър каза, че се е случвало 2 – 3 пъти и то докато е бил помощник на Борисов в МВР.

Не мога да заявя категорично кога Филчев ще бъде повикан на разпит и дали това ще стане днес, но правим всичко възможно да съберем достатъчно информация за толерирането на "Октопода” и срастването му с държавния апарат, каза още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България