Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Алексей Петров в ареста с повдигнато обвинение

376 коментара
Алексей Петров в ареста с повдигнато обвинение

Бившият висш съветник в ДАНС Алексей Петров е арестуван като лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с широк спектър от престъпления. В хода на операция "Октопод" спецчасти прибраха общо тринадесет души от групата, а други няколко се издирват. Сред тях е Антон Петров – Хамстера, сочен от МВР като част от "Наглите". Той се яви около 17 ч. в сряда в Софийската градска прокуратура с адвоката си.

Арестите са започнали малко след полунощ първо в публични домове и стрийптиз-барове, сред които "Кама сутра” и "Версай”. Според разследващи тези места се контролирали от "Октопода".

Сутринта МВР съобщи инициали и прякори на някои от задържаните, сред които А. П. - Трактора, а следобед министърът на вътрешните работи потвърди, че става дума за Алексей Петров. До вечерта са му повдигнати и обвинения. МВР обяви имената на Марчело Джотолов – Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков , Лозана Славчова, които участват под една или друга форма в застрахователната компания "Лев Инс", "Лев Корпорация" и други фирми, гравитиращи около Алексей Петров.

Заловени са Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците и още няколко човека, посочени в съобщението на МВР само с инициали.

Задържан за разпит и след това освободен е близкият до Алексей Петров Николай Начев, бивш шеф на икономическия отдел на бившата Национална служба сигурност (НСС).

Комплексът "Спартак", който е собственост на Алексей Петров, бе отцепен от полиция и жандармерия.

МВР публикува видеоматериал от операцията.

Операция "Октопод" ("Октопод“ или La Piovra бе името на световно нашумял италиански сериал от 80-те години за неуспешната битката на полицията с мафията бел.ред.) бе обявена като продължение на двата епизода на "Наглите".

"Октопод” е свързана с локализирането и задържането на йерархически изградена престъпна група, съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, проституция и сводничество, разпространение на наркотици, източването на "Кремиковци", търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет. Проверявани са публични домове и стриптийз заведения, в които са "установени" 130 жени, съобщи МВР.

Има данни, че групата е функционирала над 10 години.

Един предизвестен арест

Главният прокурор Борис Велчев отказа коментар за операцията и в отговор на въпрос кои са пипалата на октопода, каза: "За една част от тях знаем, но вие разбирате, че това са разследвания от няколко дни".

Любопитна подробност е, че за предстоящ арест на Алексей Петров съобщи преди седмица жълтият в. "Галерия", смятан за близък до бившия съветник в ДАНС. В публикация под заглавие "Министър Цветанов, готвите ли ареста на Алексей Петров", са зададени въпроси като: вярно ли е, че отдел от 17 души в ДАНС разработва Петров и "целите ли на всяка цена да намерите анонимни свидетели, които да вменят вина на Алексей Петров, независимо в какво престъпление, включително убийства, отвличания, проституция, трафик на хора, за да му затворите устата, защото той се афишира като опонент на властта".

Вътрешният министър Цветанов заяви, че няма "нищо лично" в ареста на Петров и добави, че се е виждал с него само веднъж.

Дамбовците и източването на "Кремиковци"

Сред задържаните са и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците, които от години държат табаните на "Кремиковци". Те доставят скрап за комбината и изнасят шлака от него. На практика двамата стоят на "входа и на изхода" на "Кремиковци". Освен това изкупуват огромни количества земеделски земи.

Смята се, че двамата са имали ключова роля в схемите по източване на фалиралия металургичен комбинат и властите са били безсилни да се справят. Според неофициална информация Дамбовците, които са бивши улични бандити, са се "издигнали" в бизнеса покрай Алексей Петров и Филко Славов – друга бивша барета. Славов и синът му преди години регистрираха фирма, която върти търговия със скрап.

Източници от разследването нито потвърдиха, нито отрекоха пред Mediapool, че доказателства за тези схеми са получени от бившия шеф на "Кремиковци" Александър Томов, който вече е клиент на Темида.

Според неофициална информация Антон Петров – Хамстера и Алексей Петров са бизнес съдружници, а Хамстера има и неформални делови отношения с Дамбовците.

Бизнесът с проститутки

Според неофициална информация на Mediapool, настоящото разследване е съсредоточено в две посоки – източване на "Кремиковци" и бизнесът с проститутки. Твърди се, че през последната година Алексей Петров, който контролирал част от тези заведения в София, се е опитал да сложи ръка на целия пазар, оспорвайки запазени територии на братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. С това се обясняват и взривове, избухнали в столични секс-клубове преди година и половина.

Пак според непотвърдени данни, Алексей Петров е засечен и в дейности по рекетиране на заложни къщи. Твърди се, че със събирането на парите от проституцията и заложните къщи се е занимавал Антон Петров – Хамстера.

Предишното задържане на Хамстера в хода на операция "Наглите" бе обявено като удар срещу Алексей Петров. След тази акция от МВР съобщиха, че са разбили всички нива на бандата за отвличания. По-късно обаче вътрешният министър Цветанов обяви, че МВР ще стигне до "мозъка” на наглите. Дали с операция "Октопод” тази цел е изпълнена, все още не е ясно.

Впрочем между Хамстера и Алексей Петров има видима и днес бизнеснишка. През 2000 г. двамата са съсобственици в компанията "Спартак интер холдинг" (С.И.Х.), която след това влиза в "Лев Корпорация". В момента обаче в регистрите съществува фирма със същото име (С.И.Х.), в която 35% държи Хамстера. 

Трактора

Доцент д-р Алексей Петров е експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм и преподавател в УНСС. Напуска отряда за борба с тероризма в началото на 1990-те и основава силовото застрахователно дружество "Аполо и Болкан". През 1996 г. то се трансформира в ЗК "Левски Спартак", а през 2000 г. получава лиценз за извършване на застрахователна дейност. 

През 2005 г. в дружеството влизат нови собственици - главно израелски граждани и фирми - и към момента собствеността в него е следната: Рахил Меир Класик (Израел) - 25.173%, Яад Пирзул (Израел) - 5.173%, Хертридж Гаранти Холдингс (САЩ) - 23.007%, АС АГ (България) - 14.756%, "Лев Корпорация" (България) - 4.669% и "Токуда Банк България" - 7.153%.

Алексей Петров предприема тактиката постепенно да излезе от всички компании, които притежава и формално в момента той почти няма дялове в тях. Същевременно по думите му той има консултантски бизнес.

Петров е каратист като премиера Бойко Борисов и е съосновател на Съюза на бившите барети.

Известни са връзките му с бившия главен прокурор Никола Филчев. Преди да бъде убит, бившият военен прокурор Николай Колев твърдеше, че е получавал заплахи от Никола Филчев и Алексей Петров заради отказ да изпълни поръчки на главния прокурор срещу набелязани от него фигури. В писмо до институциите съпругата на Колев заяви в прав текст: "За мен версията за убийството е една - безспорно най-страшната и най-отричаната - кръгът Никола Филчев, Филко Славов и Алексей Петров, в който се събират болестно състояние, държавна власт и бизнес".

Не е известно новото ръководство на прокуратурата начело с Борис Велчев да е разследвало тези "опасни връзки".

Интересна подробност е, че арестуваният бивш офицер от НСС Николай Начев също е бил в много близки отношения с Филчев. Според неофициална информация освен него, сред задържаните са и други бивши "разведки", за които се смята, че са събирали компрометираща информация срещу различни влиятелни бизнесмени с цел изнудване. Преди да бъде разбит сайтът "Опасните", в него се твърдеше, че около басейна "Спартак" се е формирало "частно МВР", което разполага с огромен архив.

Само допреди няколко месеца в ръцете на Алексей Петров - Трактора бе съсредоточена огромна власт. Той бе съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов и минаваше за "сивия кардинал” на спецагенцията. Редица политици и експерти твърдяха, че на този пост той е полезен за държавата и работи много амбицирано срещу престъпността. За година и половина в ДАНС на Петров се приписваха всякакви "активности”, сред които разработката "Галерия", при която са подслушвани политици и журналисти, както и партийно инженерство.

Имиджът на Алексей Петров бе трайно накърнен след публикации в сайта "Опасните", според които той кадрува по митниците, застрахова ги в "Лев инс", организира наркоканали, събира гей-компромати срещу тогавашния премиер Станишев и пр.

Впоследствие ДАНС разби сайта "Опасните", чийто главен редактор бе пребит от неизвестни и до днес извършители.

В края на миналата година Петров обяви, че симпатизира на партията на Яне Янев, който се бе превърнал в говорител на ДАНС под прикритие. Янев пръв съобщаваше подробности от различни разработки на агенцията и публично атакуваше противниците на Петров в нея като Иван Драшков, например.

Преди да бъде устроен на поста съветник в ДАНС, Петров бе осветен като сътрудник на бившата НСС, уредил срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков с национално известното дуо от Дупница – братя Галеви. Тази среща бе една от многото причини за оставката на Румен Петков.

След като си подаде оставката от ДАНС, Петров скрои капан на бившия си началник Петко Сертов и на Сергей Станишев. Петров лично връчи секретна справка, изчезнала от ДАНС, на Бойко Борисов. След това прокуратурата започна досъдебно производство срещу Станишев и Сертов, а Петров бе наречен от премиера Борисов "лоялен гражданин”.

"Лоялният гражданин" не се примири с уволнението си от ДАНС и влезе в открити провокации към премиера Бойко Борисов, с когото имат стари взаимоотношения и "неуредени сметки". В началото на прехода Алексей Петров работи с Борисов в една фирма - "Будоинвест", където съдружник е небезизвестният Румен Николов - Пашата.  

След като отношенията на Борисов и Петров се охладиха в последните месеци, бившият спецофицер обвини новото ръководство на ДАНС в тоталитаризъм и заплаши да извади публично "страшни тайни" на прехода.

"Тънка подробност" е, че докато е действала разбитата група, Алексай Петров освен официално в ДАНС е бил секретен сътрудник на НСС, която бе част от МВР по времето, в което Бойко Борисов бе главен секретар.

Пипалата на "октопода"

Известно време Алексей Петров е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) от квотата на работодателите. Пребиваването му в НОИ може да бъде свързано с думите на министър Цветан Цветанов, че арестите са и заради "търговия с влияние". По това време Петров е изпълнителен секретар на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), в чието ръководство влизат лица, свързани с неговата бизнесдейност и с изявите му като преподавател в УНСС.

Така председател на УС на ССИ е ректорът на университета проф. Борислав Борисов. В управата са още проф. Нансен Бехар, проф. Благой Колев.

В Контролната комисия на ССИ влиза Павел Николов, управител на "Експрес груп" - компанията за такси превози 912-80. Вътре е Николай Леонтиев, главен секретар на "Лев Корпорация", както и Петко Добрински, шеф на фирма "Екобалкан", Тетевен.

Изброените компании са неофициално сочени като контролирани от Алексей Петров.

Като представител на работодателска организация в НОИ Петров би могъл да упражнява "влияние" за разсрочване или опростяване на дългове на компании. Още когато течеше разследването срещу бившия директор на приходната агенция Мария Мургина, се сочеха нейни връзки с Алексей Петров.

Мургина бе обвинена в отваряне на чадъри над големи длъжници.

Справка в регистрите показва, че Марчело Джотолов е съсобственик с адвокат Лъчезар Таков в ИН-80. В тази фирма съсобственост има "Лев Корпорация". Пред кантората на Таков преди месец бе застрелян радиоводещият Боби Цанков. Самият адвокат е защитник на Златомир Иванов - Баретата.

ИН-80 се занимава с изработване на прогнози, проекти, анализи, проучвания, консултации и други познавателно-информативни, оценъчни, констативни изследвания в областта на техниката на безопасност и сигурност на осъществяваната от физически или юридически лица дейност. Според регистрите фирмата се занимава и с производствена и търговска дейност, посредничество по информиране или наемане на работа в страната и чужбина.

Джотолов е управител на фирма "Аида-96", в която съсобственик е Теодор Дечев, зам.-председател на ССИ, който миналата есен се кандидатира за кмет на София. Джотолов е 100% собственик на БК "Левски Спартак" и държи 32 процента от "Спартак Секюрити".

Момчил Кръстев и Лозана Славчова са в ръководството на застрахователната компания "Лев Инс". Сред собствениците на "Лев Инс" е и Антон Петров – Хамстера.

Бившият офицер от контраразузнаването Николай Начев е председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на дружество "Лев Инвест" АДСИЦ, което е част от "Лев Корпорация".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

376 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Глух плъх
  #379

  Чл. 4. Интензивността на „изборно прореждане” не може да бъде повече от 35%.Чл. 5. Повторяемостта на сечта се определя от състоянието и структурата на насаждението след проведена предходна сеч, но не по-рано от 5 години.Чл. 6. Насажденията, в които ще се провежда изборно прореждане, се разделят на две групи според средната им възраст: насаждения до 80 години и насаждения над 80 години. (1). В насаждения до 80 години се прилага изборно прореждане за:- Поддържане и задълбочаване на началната неравномерност

 2. Сиймор
  #378

  Разбира се, с Алексей Петров е свършено. Бойко Борисов много добре знае, че такъв удар се нанася, само когато си сигурен, че след него няма да последва отговор. Важно е обаче да се разследва всичко около Алексей Петров, за да се нанесе максимален удар върху организираната престъпност на най-високите етажи на властта. В тази връзка е много важно бързо да бъде задържан Никола Филчев, за да бъде гарантирана сигурността му и явяването му пред съда като свидетел или обвиняем.

 3. бос
  #377

  тоя дето го биха от фрогнюз морализира по Нова телевизия морализира. Бил бит и спекулира. задава въпроси но безпомощната лора не го пита на какво остование задава въпросите си.

 4. бос
  #376

  ще се споразумят с Ал. Петров, да не си отваря устата и да дава инфорвмация която засяга лично ЦвЦв и Борисов и ще го оставят в състояние на вечно разследван обект и всички ще си седнат спокойно. А дано днес Галерия да не е свършила.

 5. Методи Хъша
  #375

  лудото (янето) - Лондон connection,кьорчо (абаджиев)- Лондон connection,боко тиквов (шменти капели)- Лондон connection,кънекшън,кънекшън,кънекшън,... много екшън ...и стадото да блее...

 6. Mickey
  #374

  Подкрепяте НАЙ–ГНУСНИЯ БЪЛГАРСКИ ФОРУМ! Този на Медияпул!!!!!!АДМИНА пак плеска с моя ник! Щото е "десен" и е "демократ" като Карина! Алксей не заслужава да е в затвора! И НЯМА ДА БЪДЕ! Казвал съм и че имането е натрупал като СЛУЖИТЕЛ на държавата. Защото е бил НЕИН СЛУЖИТЕЛ по него време и не е ползвал ЗАЩИТА и ПРОТЕКЦИИ и помощ за бизнеса си!ВСИЧКИ четат Мики,защото Мики ви бърка в джигера! Ха-ха-ха!Всички в този форум сте ченгьовци и сенилни дядовци! Пак ще се потите с кошмари за Мики:)))))

 7. бос
  #373

  гювечът от обвинения. Сбирщина. Като не могли да хваната Ал Капоне за истинските му престъпления го хванали за данъци. Само че той наистина крил данъци. Докато обвиненията към октоподите са една сбирщина и ако трябва едон по едно да сде доказват нищо няма да излезе.

 8. dobrata novina
  #372

  Ako EC ne razglejda6e Bg samo kato biv6e rusko proteje,nqma6e da ima excesii,za6toto nqma6e da gi ima exces-ori

 9. Алекс
  #371

  Вчера не съм влизал в нет-а. Може би понякога защото човек иска и да помълчи от...омерзение.

 10. Иван Костов
  #370

  през 2000 г. получава лиценз за извършване на застрахователна дейност.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.