Алексей Трифонов встъпи като шеф на Софийския градски съд

Алексей Трифонов подписва акта за встъпване в присъствието на Даниела Дончева

Наказателният съдия Алексей Трифонов встъпи във вторник като председател на най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд (СГС). Той подписа акта за поемането на постта в присъствието на председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Досегашният временен ръководител на СГС Десислава Попколева и заместниците ѝ Даниела Борисова и Албена Ботева му пожелаха успех.

Изборът на Алексей Трифонов за шеф на градския съд в края на ноември м.г. доведе до поредно изостряне на напрежението в системата. Висшият съдебен съвет напълно игнорира съдийското самоуправление и с неубедителни мотиви отхвърли кандидатурата на съдия Евгени Георгиев. Той беше подкрепен от мнозинството от съдиите в Софийския градски съд, но това се оказа недостатъчно.

Евгени Георгиев атакува пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Трифонов за шеф. Аргументите на Георгиев са, че ВСС е игнорирал гласа на редовите съдии и е гласувал кандидатурата на Трифонов де факто без мотиви. Той напомни, че в девет други избора ВСС е гласувал в полза на кандидата, подкрепен от общото събрание на съдиите, но не и в този.

Евгени Георгиев поиска от ВАС да спре предварителното изпълнение на решението за нов началник на Софийския градски съд. Върховният съд отхвърли това искане и даде зелена светлина за встъпването на Алексей Трифонов на позицията. ВАС посочва, че от твърде дълго време градският съд няма началник, управленският екип реално се е разпаднал и това пречи за развитието на институцията.

Въпреки че Алексей Трифонов пое началническата позиция, която му се изплъзна през 2009 година, то делото пред ВАС за законността на избора му остава висящо. Заседанието на ВАС по делото е насрочено за 26 февруари 2019 г.

Преди осем години съдия Трифонов бе член на ЦИК от квотата на ДПС. След това бе заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Съпругата му Ева Пелова - Трифонова е съдия в Софийския районен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България