Ален Жупе: Проверките по британско-френската граница да се извършват в Южна Англия

Ален Жупе: Проверките по британско-френската граница да се извършват в Южна Англия

Вероятният кандидат за президент и бивш премиер на Франция Ален Жупе каза, че смята за необходимо граничният контрол и проверки да се извършват не в Кале, а в Южна Англия, предаде Ройтерс.

Това според агенцията е признак за засилване на натиска спрямо Обединеното кралство след решението му да излезе от Европейския съюз. Ройтерс цитира британския вестник "Гардиън".

През 2003 г. Великобритания и Франция сключиха споразумение, което позволява на британски служители да извършват паспортни проверки във Франция и обратно, което на практика измества британската граница на френска територия. Това доведе до струпване на мигранти в Кале, които се опитват да стигнат до Великобритания.

По думите на Жупе, цитиран от "Гардиън", първата стъпка ще бъде да се отмени споразумението от Туке, с което е въведена настоящата система за граничен контрол. Той допълни, че е неприемливо подборът на хора, които Великобритания би допуснала на територията си, да се се извърша във Франция.

Жупе е на път да спечели номинацията на френската десница за президентските избори във Франция. Социологически проучвания сочат, че той има големи шансове да победи във вота за държавен глава през пролетта догодина.

Споделяне

Още от Европа