Алепо живее в страх от варелните бомби

Западни журналисти станаха свидетели на опустошителния ефект, който въздушните бомбардировки оказват върху сирийски мирни жители, след като екип на Би Би Си получи достъп до контролираните от бунтовниците райони на Алепо.

Спасителните екипи заявяват пред западните медии, че градът е изложен на постоянна опасност и живее в страх. Хиляди са убити или осакатени при кампанията на въздушни бомбардировки в Северна Сирия тази година.

Йън Панел и Дарен Конуей от Би Би Си са първите западни журналисти, получили достъп до контролираните от бунтовниците райони на Алепо тази година. Екипите на гражданската отбрана са слабо обучени и разполагат с оскъдна екипировка, получена от САЩ, Великобритания и други страни.

Когато започне нападение срещу жилищни райони, те се втурват натам с надеждата да открият оцелели или да прибират трупове. За последната година осем от служителите му са били убити от бомби и куршуми, опитвайки се да спасят други хора.

Алепо, бившата икономическа столица на Сирия, е подложен на "поголовна, незаконна въздушна война, водена от сирийското правителство срещу мирните жители". През последните месеци върху града падат варелни бомби, често направени от бутилки с газ или бидони петрол, натъпкани с експлозиви и парчета метал.

Опустошението, което предизвикват хвърляните от правителствените хеликоптери бомби, принуди десетки хиляди да избягат от града тази година. "Ако тези безразборно убиващи
оръжия успеят да уцелят военна цел, това си е чист късмет", казва Сара Леа Уилсън, директор на Хюмън райтс уоч за Близкия изток. Президентът Башар Асад твърди, че армията му се бие, за да защити мирното население от "терористи и чуждестранни екстремисти".

Над 70 процента от жителите на Алепо са напуснали града от началото на боевете преди две години. "Животът тук е ужасен", казва Ферас, млад учител по английски, живеещ в един от
нападнатите квартали. "Това не е живот: страх ни е от бомбите, които падат над главите ни ден и нощ. Не знаем дали ако тръгнем нанякъде, там ще е безопасно".

Няма изгледи за край на войната, въпреки прогнозите на Асад, че ще приключи до края на годината, отбелязва Би Би Си. Малко количество международна помощ успява да си преправи път през границата, но сирийците се чувстват изоставени от това, което приемат за безразличието на останалия свят. Те са беззащитни пред непрестанните атаки, хванати между двете воюващи страни, решени да се бият докрай.

"Много въоръжени групировки тук отнемат къщи, не правят добро на хората. Затова хората тук почнаха да мразят и двете страни. Не искаме войските на режима нито на Свободната сирийска армия; просто искаме да живеем в мир", казва Ферас, който е подкрепял революцията в началото ѝ.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?