Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Алепу вилидж" ще се строи въпреки протестите

Проектът излезе от анонимност, но собствениците му не

13 коментара
"Алепу вилидж" ще се строи въпреки протестите

"Алепу вилидж" ще се строи въпреки протестите, но не е ясно кога. Това се разбра от участието на представители на "ГБС Турс" - дружеството носител на правото на строеж, в бТВ.

В студиото на бТВ сутринта се изявяваха изпълнителният директор на "ГБС Турс" Радослав Котларов, проектантът по част от конструкцията Камен Славин и експертът по юридическата част Цветанка Павлова.

Малко по-късно в сряда следобед проектът "Алепу вилидж" излезе от анонимност и съобщи на медиите, че "заживява своя онлайн живот". Собствениците на "Алепу вилидж" засега обаче не се показват пред публиката. Според Търговския регистър зад проекта стоят дружествата "Г и М Консулт" АД, което се представлява от Пламен Младенов Марков, и "К Кепитал" АД, представлявано от Кристиян Конов Христов.

еб-представянето на проекта идва в отговор на поетия от нас ангажимент да представим публично проекта, както и поради невъзможността за широко медийно събитие в контекста на настоящата епидемиологичната обстановка", се казва в съобщението на "Алепу вилидж" до медиите.

В него е посочено още, че "социалната дистанция, наложена от противоепидемичните мерки" не позволява на инвеститора да събере на "едно място всички професионалисти и медии", за да проведе "градивната дискусия, която е необходима по основните теми, касаещи проекта".

От предоставената информация на страницата в интернет не става ясно кога инвеститорът планира да изгради втория етап от проекта - курортния комплекс от 87 апартамента, както и какъв е размерът на инвестицията. Представени са визуализации и архитектурна обосновка на "Алепу вилидж" и двата етапа на строителството, първият от които вече е осъществен.

Проектът

Курортен комплекс "Алепу вилидж" e туристическо селище, в което ще има 87 апартамента за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация. Сградите са разделени на отделни секции и са свързани помежду си на ниво сутерен.

Първите три секции, прилежащи на улицата, представляват триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции са едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани и слизат по терена, следвайки главната алея.

При стъпаловидното слизане на секциите са използвани покривите за разполагане на главната алея, следвана от зелен буфер и самостоятелен двор на прилежащите апартаменти.

В подземната си част, сградите изпълняват ролята на укрепителна конструкция, която е оразмерена на свлачищен натиск и тя е изпълнена, като първи етап на строителството.

Пространството около сградите е решено с пешеходни алеи, плочници и озеленени пространства. Предвиждат се зони за разполагане на декоративни градински и паркови елементи.

Придвижването в комплекса ще е изцяло пешеходно или с електрически колички, като за тази цел е проектирана главна алея, уверява инвеститорът.

Два етапа на строителство

Инвеститорът посочва, че свлачището в имота, е регистрирано от "Геозащита" ЕООД- Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г. В сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да бъде проверена датата на регистрация на свлачищните процеси, както и статуса на регистрираното свлачище.

"Тук съвсем естествено искаме да подчертаем, че твърденията за умишлено предизвикване на свлачището са недопустими и правят обществото жертва на фалшиви новини", твърди инвеститорът на проекта.

За укрепване на свлачището е направено фундиране на противосвлачищна конструкция от сградата. То е смесено – стоманобетонна плоча върху сондажно-изливни пилоти, които пресичат хлъзгателната повърхнина. Извършени са допълнителни геозащитни мероприятия , като е изградена укрепителна стена към намиращия се в съседство курортен комплекс и подпорна антиабразионна стена по границата на парцела към бреговата ивица.

Видно от архитектурата на сградата, съгласно конструктивния проект, след извършените мониторингови измервания и доказване на стабилизиращия ефект от извършеното строителство и доказване на укрепването, обемите, които се образуват вътре в противосвлачищната конструкция, ще останат изцяло под земята и няма и не могат да се ползват за хотелски стаи, твърди инвеститорът. Според съобщението му в малка част от конструкцията ще бъдат разположени коридори за обслужване и складове на бъдещата сграда.

Вторият етап на проекта включва изграждането на курортен комплекс с дву- и триетажни сгради над противосвлачищната конструкция, както и терасовидно разположени сгради пред противосвлачищната конструкция.

Инвеститорът посочва, че терасовидното застрояване е предпочитан подход при сградите за морски туризъм, ситуирани на стръмни терени. Това решение дава възможност покривите на по-ниските сгради да се използват за градини и тераси на горните, без да се нарушава гледката към морето. По този начин сградите се вписват в околния ландшафт, създавайки по-интересна архитектура, както и по-висока категория туристически продукт.

"За нас основният източник на вдъхновение е да намерим това решение, което, справяйки се с проблема "свлачище", да създаде не само по-удобен, а и по-красив елемент от живота на хората, без това да нанася щети на природата", твърди инвеститорът.

"ГБС Турс" се включило в проекта за да защити "Св.Тома"

Носителят на правото на строеж "ГБС Турс" се включило в проекта "Алепу вилидж", за да защити намиращия се наблизо вече изграден негов комплекс "Свети Тома". Това стана ясно от обясненията на Радослав Котларов, изпълнителен директор на дружеството, което е част от холдинга ГБС. Година по-рано той заявява пред камери, че на Шофьорския плаж няма да има никакво строителство, припомни бТВ.

"Ще е надграждане на красотата на природата на това място", заяви днес Радослав Котларов.

Той призна, че ще правят курортен комплекс, защото ако укрепят само свлачището, сметката не излиза.

"Ако е само бетонна стена, няма да е ефективна като цена. Щеше да е сложно и скъпо уплътнение. Логично е растерът на бъдещата сграда да бъде продължен до фундаментите", обясни Котларов.

Той разясни още, че бъдещият комплекс не е на първа линия по повод обвиненията, че се строи на пясъка.

"Ние сме буквално втора линия на плажа, защото пред нашия имот има общински имот. Имаме плаж, общински имот и след това сме ние", каза Котларов.

Припомнени му бяха кадри от 2015 г., когато на същото място заявява, че свлачището при Шофьорския плаж няма да става строеж. В отговор на това Котларов каза, че договорът с "Алепу вилидж" за учредено право на строеж е от 2016 г. "Няма как да планираме ние чуждите имоти. Искахме да си защитим инвестицията в съседния комплекс", каза той и допълни, че са водени дълги преговори с инвеститора.

Готови за реализиране на инвестиционни намерения са още два терена в съседство. Единият е за паркинг, а другият е новопридобит имот, но дали ще се строи нещо на него ще е ясно най-рано през есента, каза Котларов.

Двете разрешителни за строеж

Казусът с двете разрешителни за строеж (прокуратурата протестира второто), изменението на плана между издаването им и разрешителното на РИОСВ за първото разрешително беше коментирано от юриста Цветанка Павлова.

От обясненията ѝ не стана ясно защо се е наложило издаването на второ разрешително. Според прокуратурата именно на него се появява този вид брегоукрепително съоръжение. Според документите на екоинспекцията по първоначален план то е трябвало да изглежда като стена.

Първото разрешително за строеж е от февруари 2018 г. Веднага след издаването му екоинспекцията налага стандартната за областта забрана за строителни дейности заради гнездовия период на птиците.

Второто разрешително е от септември 2018 г., като за това време възложителят бил решил да промени плана - комплексът да е интегриран в съоръжението срещу свлачището.

С това на практика се потвърждава, че промяната е била в "подпорната стена". От обясненията на Павлова не се разбра кое е наложило издаването на две строителни разрешителни за един и същи комплекс. Юристът обаче увери, че "като цяло проектът не е изменен".

Тя обясни още, че през 2017 г. РИОСВ в Бургас дава разрешение след екооценка на курортния комплекс, а не на съоръжението. За това по думите ѝ не се налагало да се прави нова оценка. Не обясни обаче защо в документите на екоинспекцията се говори за укрепване чрез пилоти, а не чрез "кутийки".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Jasna
  #13

  Как да не се построи!? Те подкупите явно са раздадени, взети, изхарчени отдавна... Никой не се интересува от протестите, най-много да направят контрапротест. И ние си седим и понасяме всичко, а трябва най-накрая да станем, ако искаме да остане някакво качество в живота ни. Все се сравняваме с другите, ама навън се ценят отворените площи, зеленината, природата... в някои местности е абсурд да влезеш с кола, а те мерзавците и рилските езера накрая ще опропастят. Дано и чужденците спрат да им посещават бетоновите чудовища и фалират ненаялите се и ненакралите се скапаняци!!

 2. Георги Съдиев
  #12

  Кой е собственика? Това е основния проблем. Собствениците се крият като мишоци зад "XYZ груп", "DEF konsult"и други офшорки. Мошеници.. Гласувайте вкупом ЗА ДИКТАТОРА. ХАК ВИ Е.

 3. Milenca
  #11
  Отговор на коментар #5

  Бацко пак ли не знаел? И не е чувал за архитект Захариев, съпруг на Катерина Захариева, министърката му. На Плевнелиев човека. Вси свински черва, с бизнес интереси в Източна България, но душата им е в Гърция, или Италия. И децата им в чужбина, далеч от попълзновенията на хората от Софийското поле.

 4. Milenca
  #10

  Имало ли е обявен ПУП? Не. Обявено ли е предварително на местните какво там ще се прави? Да го духат туземците! Интереси на столичния бизнес, без ограничения. Арх. Захариев ли беше? Типично за бг и софийските архитекти - строителство на плажа. А след това местните били виновни, селяни били, и вкупом всички столичани бойкотират бетономорието с почивки в Гърция.

 5. вашта *@*@ демократична! И на Сорос и САЩ, дето научиха селянчетата що е ОШфорка и капитализъм!

 6. DG
  #8

  Няма срам тази измет, ей.

 7. orka
  #7
  Отговор на коментар #2

  Нали си знаеш - минуса от мен както винаги, трол!

 8. Мазен Кумунис
  #6

  По-добре красота от бетон и стъкло отколкото кал и мизерия! Венсеремос! ;)

 9. Нато Натов
  #5

  Питам се, когато Бацко се правеше на духовит с клетките за птички, не знаеше ли за проекта? Нагли гьонсурати.

 10. mediaman
  #4

  Нагли копеллета - стройте си, ходете си, плащайте си -ние не ви трябваме. Няма и да ни видите в бетоновите си кочинни мутри скаппани...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.