"Алепу вилидж" ще се строи въпреки протестите

Проектът излезе от анонимност, но собствениците му не

"Алепу вилидж" ще се строи въпреки протестите, но не е ясно кога. Това се разбра от участието на представители на "ГБС Турс" - дружеството носител на правото на строеж, в бТВ.

В студиото на бТВ сутринта се изявяваха изпълнителният директор на "ГБС Турс" Радослав Котларов, проектантът по част от конструкцията Камен Славин и експертът по юридическата част Цветанка Павлова.

Малко по-късно в сряда следобед проектът "Алепу вилидж" излезе от анонимност и съобщи на медиите, че "заживява своя онлайн живот". Собствениците на "Алепу вилидж" засега обаче не се показват пред публиката. Според Търговския регистър зад проекта стоят дружествата "Г и М Консулт" АД, което се представлява от Пламен Младенов Марков, и "К Кепитал" АД, представлявано от Кристиян Конов Христов.

еб-представянето на проекта идва в отговор на поетия от нас ангажимент да представим публично проекта, както и поради невъзможността за широко медийно събитие в контекста на настоящата епидемиологичната обстановка", се казва в съобщението на "Алепу вилидж" до медиите.

В него е посочено още, че "социалната дистанция, наложена от противоепидемичните мерки" не позволява на инвеститора да събере на "едно място всички професионалисти и медии", за да проведе "градивната дискусия, която е необходима по основните теми, касаещи проекта".

От предоставената информация на страницата в интернет не става ясно кога инвеститорът планира да изгради втория етап от проекта - курортния комплекс от 87 апартамента, както и какъв е размерът на инвестицията. Представени са визуализации и архитектурна обосновка на "Алепу вилидж" и двата етапа на строителството, първият от които вече е осъществен.

Проектът

Курортен комплекс "Алепу вилидж" e туристическо селище, в което ще има 87 апартамента за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация. Сградите са разделени на отделни секции и са свързани помежду си на ниво сутерен.

Първите три секции, прилежащи на улицата, представляват триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции са едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани и слизат по терена, следвайки главната алея.

При стъпаловидното слизане на секциите са използвани покривите за разполагане на главната алея, следвана от зелен буфер и самостоятелен двор на прилежащите апартаменти.

В подземната си част, сградите изпълняват ролята на укрепителна конструкция, която е оразмерена на свлачищен натиск и тя е изпълнена, като първи етап на строителството.

Пространството около сградите е решено с пешеходни алеи, плочници и озеленени пространства. Предвиждат се зони за разполагане на декоративни градински и паркови елементи.

Придвижването в комплекса ще е изцяло пешеходно или с електрически колички, като за тази цел е проектирана главна алея, уверява инвеститорът.

Два етапа на строителство

Инвеститорът посочва, че свлачището в имота, е регистрирано от "Геозащита" ЕООД- Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г. В сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да бъде проверена датата на регистрация на свлачищните процеси, както и статуса на регистрираното свлачище.

"Тук съвсем естествено искаме да подчертаем, че твърденията за умишлено предизвикване на свлачището са недопустими и правят обществото жертва на фалшиви новини", твърди инвеститорът на проекта.

За укрепване на свлачището е направено фундиране на противосвлачищна конструкция от сградата. То е смесено – стоманобетонна плоча върху сондажно-изливни пилоти, които пресичат хлъзгателната повърхнина. Извършени са допълнителни геозащитни мероприятия , като е изградена укрепителна стена към намиращия се в съседство курортен комплекс и подпорна антиабразионна стена по границата на парцела към бреговата ивица.

Видно от архитектурата на сградата, съгласно конструктивния проект, след извършените мониторингови измервания и доказване на стабилизиращия ефект от извършеното строителство и доказване на укрепването, обемите, които се образуват вътре в противосвлачищната конструкция, ще останат изцяло под земята и няма и не могат да се ползват за хотелски стаи, твърди инвеститорът. Според съобщението му в малка част от конструкцията ще бъдат разположени коридори за обслужване и складове на бъдещата сграда.

Вторият етап на проекта включва изграждането на курортен комплекс с дву- и триетажни сгради над противосвлачищната конструкция, както и терасовидно разположени сгради пред противосвлачищната конструкция.

Инвеститорът посочва, че терасовидното застрояване е предпочитан подход при сградите за морски туризъм, ситуирани на стръмни терени. Това решение дава възможност покривите на по-ниските сгради да се използват за градини и тераси на горните, без да се нарушава гледката към морето. По този начин сградите се вписват в околния ландшафт, създавайки по-интересна архитектура, както и по-висока категория туристически продукт.

"За нас основният източник на вдъхновение е да намерим това решение, което, справяйки се с проблема "свлачище", да създаде не само по-удобен, а и по-красив елемент от живота на хората, без това да нанася щети на природата", твърди инвеститорът.

"ГБС Турс" се включило в проекта за да защити "Св.Тома"

Носителят на правото на строеж "ГБС Турс" се включило в проекта "Алепу вилидж", за да защити намиращия се наблизо вече изграден негов комплекс "Свети Тома". Това стана ясно от обясненията на Радослав Котларов, изпълнителен директор на дружеството, което е част от холдинга ГБС. Година по-рано той заявява пред камери, че на Шофьорския плаж няма да има никакво строителство, припомни бТВ.

"Ще е надграждане на красотата на природата на това място", заяви днес Радослав Котларов.

Той призна, че ще правят курортен комплекс, защото ако укрепят само свлачището, сметката не излиза.

"Ако е само бетонна стена, няма да е ефективна като цена. Щеше да е сложно и скъпо уплътнение. Логично е растерът на бъдещата сграда да бъде продължен до фундаментите", обясни Котларов.

Той разясни още, че бъдещият комплекс не е на първа линия по повод обвиненията, че се строи на пясъка.

"Ние сме буквално втора линия на плажа, защото пред нашия имот има общински имот. Имаме плаж, общински имот и след това сме ние", каза Котларов.

Припомнени му бяха кадри от 2015 г., когато на същото място заявява, че свлачището при Шофьорския плаж няма да става строеж. В отговор на това Котларов каза, че договорът с "Алепу вилидж" за учредено право на строеж е от 2016 г. "Няма как да планираме ние чуждите имоти. Искахме да си защитим инвестицията в съседния комплекс", каза той и допълни, че са водени дълги преговори с инвеститора.

Готови за реализиране на инвестиционни намерения са още два терена в съседство. Единият е за паркинг, а другият е новопридобит имот, но дали ще се строи нещо на него ще е ясно най-рано през есента, каза Котларов.

Двете разрешителни за строеж

Казусът с двете разрешителни за строеж (прокуратурата протестира второто), изменението на плана между издаването им и разрешителното на РИОСВ за първото разрешително беше коментирано от юриста Цветанка Павлова.

От обясненията ѝ не стана ясно защо се е наложило издаването на второ разрешително. Според прокуратурата именно на него се появява този вид брегоукрепително съоръжение. Според документите на екоинспекцията по първоначален план то е трябвало да изглежда като стена.

Първото разрешително за строеж е от февруари 2018 г. Веднага след издаването му екоинспекцията налага стандартната за областта забрана за строителни дейности заради гнездовия период на птиците.

Второто разрешително е от септември 2018 г., като за това време възложителят бил решил да промени плана - комплексът да е интегриран в съоръжението срещу свлачището.

С това на практика се потвърждава, че промяната е била в "подпорната стена". От обясненията на Павлова не се разбра кое е наложило издаването на две строителни разрешителни за един и същи комплекс. Юристът обаче увери, че "като цяло проектът не е изменен".

Тя обясни още, че през 2017 г. РИОСВ в Бургас дава разрешение след екооценка на курортния комплекс, а не на съоръжението. За това по думите ѝ не се налагало да се прави нова оценка. Не обясни обаче защо в документите на екоинспекцията се говори за укрепване чрез пилоти, а не чрез "кутийки".

Споделяне

Още от Бизнес