"Алея на книгата" настоява за 9% ДДС за по-четяща нация

Сн. БГНЕС

9% ДДС за по-четяща нация - такъв е слоганът, под който тази година се провежда "Алея на книгата" в столицата. Близо 50-те шатри са разположени на пешеходната част на бул. "Витоша" и в парка пред Националния дворец на културата, а официалното начало на превърналия се в традиционен празник на книгата е от 17.00 часа на 6 септември – Денят на Съединението.

Всички посетители получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която бе въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г., но със срок до края на 2021 г.

"Ние се борим това да стане постоянна мярка. Причината за тази наша борба е, че страните, в които има диференцирана ДДС ставка, са по-четящите страни. Има доста статистики, показващи тази връзка. С нашата диференцирана ставка от 9% ние сме на 18-то място в Европейския съюз по показателя ДДС върху книгите. С високата ставка от 20% сме на 27-о от 28 места. Въпрос на цивилизационен избор и на приоритети на държавата е.", посочи Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга", цитирана от БГНЕС.

Над 120 издателства, богата културна програма и водещи български и световни заглавия – това очаква посетителите на тазгодишното издание на Алена на книгата-София.

"Книгите, словото, езикът – това са нещата, които обединяват всички нас", посочи още Алексиева.

И тази година Алеята продължава цяла седмица, от 6 до 12 септември включително. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Изложението ще зарадва посетителите си и с богата Културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с автори. Мястото на литературните срещи е жълтата шатра на Литературния кът на бул. "Витоша" до пресечката с ул. "Солунска".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?