"Алфа банк" и "Юробанк" отложиха сливането си

Гръцките банки “Алфа банк” и “И Еф Джи Юробанк”, която у нас държи Пощенска банка, отлагат сливането си. Причината е преговорите по сделката за дълга между засегнатата от кризата Гърция и частните кредитори, предадоха информационните агенции в понеделник.

За отлагането на сделката по сливането на втората и третата по големина гръцки търговски банки съобщи “Алфа банк”. “Вследствие на последните макроикономически събития, отразяващи се директно върху банковия сектор, в момента е невъзможно да се посочи точна дата за приключване на сливането с “И Еф Джи Юробанк”, се казва в съобщение на “Алфа банк”.
В същото време “И Еф Джи Юробанк” заяви, че настоява за бързо приключване на сделката. “Банката е в процес на преговори с “Алфа банк”, за да завърши сливането колкото се може по-бързо, и смята, че няма причини за задържане на този процес“, отбелязват от финансовата институция.

Държавната комисия за ценни книжа нареди в понеделник по обед да бъдат прекратени сделките с акции на двете банки на фондовата борса в Атина, за да се избегнат спекулации. От комисията постановиха, че в момента информацията, с която разполагат инвеститорите, е недостатъчна за нормална работа на пазара.

Преди да бъде спряна търговията, акциите на “Алфа банк” поскъпнаха с 9.4%, докато тези на “И Еф Джи Юробанк” понижиха стойността си с 0.3%.

Гръцкото финансово министерство изрази изненада от отлагането на сделката. В официално изявление то отново изразява подкрепата си за сливането на двете банки. Сделката е "важна стъпка към консолидиране и увеличаване на конкурентоспособността на гръцката банкова система“, се казва в съобщението. Според гръцкото финансово министерство преговорите с частните кредитори по гръцкия дълг не създават "нищо ново или различно" във факторите, които вече са взети предвид от двете банки по отношение на сливането им.

В момента се водят преговори за отписване на половината от гръцкия дълг, като частните кредитори на Гърция вероятно ще понесат допълнителни загуби в размяната за гръцки облигации с по-дълъг падеж.

Гръцките банки са сред най-големите вложители в държавен дълг и според решение на Европейския съюз трябваше да понесат загуба от 50% в номиналната стойност на облигациите. Но при понижаването на доходността по новите облигации отписаният дълг може да достигне и дори да надхвърли 70% от номинала.

За да застрахова гръцката финансова система от колабиране, ЕС обеща до 30 млрд. евро за рекапитализиране на местните банки, но тази програма може да започне само при сключване на споразумение с частните инвеститори.

Сделката по сливането на втората и третата по големина гръцки търговски банки “Алфа банк” и “И Еф Джи Юробанк”  беше обявена още в края на август и трябваше да   приключи до края на 2011 г. Ефектът от сливането щеше да доведе до създаването на най-голямата банка в Гърция и една от най-големите в региона с активи от 150 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?