″Алфа банк″ смята да продаде клоновете си в Източна Европа на ЕБВР

Гръцката ″Арфа банк″ (Alpha Bank) е близо до споразумение да продаде 30% от клоновете си в Европа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи ″Капитал″, като се позова на агенция Блумбърг.

Според гръцкото издание ″Реал нюз″, на което се позовава агенцията, банката планира да отдели клоновете си в България, Румъния, Украйна, Сърбия, Албания и Македония от основния гръцки холдинг и да ги премести в отделна компания, в която дял ще има ЕБВР.

Гръцките банки са под натиск за преструктуриране на бизнеса си заради очакванията за продължителна рецесия в страната. Освен това пред местните институции, чийто достъп до международните финансови пазари на практика е отрязан, стои и предизвикателството да заздравят капиталовата си база заради по-стриктните европейски регулации.

Сделката за преструктурирането на гръцкия дълг, според която частните кредитори на Атина ще отпишат над 70% от държаните от тях книжа, също оказва натиск върху балансите на гръцките банки.

Именно заради очакваните негативни ефекти, свързани с отписването на гръцки дълг, в средата на март ″Алфа банк″ обяви, че възнамерява да се оттегли от планираното сливане с ″И Еф Джи Юробанк″ (EFG Eurobank), собственик у нас на Пощенска банка.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?