"Алфа финанс холдинг" продаде Летище Пловдив

"Алфа финанс холдинг" продаде мажоритарния пакет от 58.08% на акционерното дружество "Летище Пловдив", съобщиха в петък от компанията. Купувач е датската компания "Нордик еърпорт" (Nordic Airport Infrastructure ApS).

Продажбата е свързана с промяна на инвестиционната стратегия на "Алфа финанс", която има за цел да се фокусира и инвестира в основните си бизнес направления, се казва в съобщението. "Летище Пловдив" АД е сред нестратегическите активи на компанията, казват от "Алфа финанс"

"Алфа финанс холдинг", в който мажоритарен собственик е Иво Прокопиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалнците в България (КРИБ) закупи акциите през декември 2007 г. от "Трейд акшън дивелопмънт организейшън" (Т.А.Д.О.) и оттогава търси варианти и модели на стратегическо публично-частно партньорство в акционерното дружество. Такова партньорство не е било реализирано.

През тази година "Алфа финанс холдинг" ще се фокусира в развитието и инвестициите в чиста енергия и възобновяеми енергийни източници чрез "Соларпро Холдинг", продължаване на пазарната експанзия на "Каолин" АД и на консолидацията на алтернативния телеком-бранш чрез "Спектрум нет".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?