"Алфа финанс" влязла в Летище Пловдив

"Алфа финанс" влязла в Летище Пловдив

"Алфа Финанс Холдинг" на бизнесмена Иво Прокопиев е придобила мажоритарния пакет на акционерното дружество “Летище Пловдив”, което е собственик на пистата на аеоропорта и държавният летищен оператор “Летище Пловдив” ЕООД плаща месечен наем от близо 18 000 лв. от повече от седем години, съобщи Дарик в петък.

Компанията е купила акциите на швейцарската фирма „Трейд акшън дивелопмънт организейшън” (Т.А.Д.О.), която притежава 57.72 на сто от "Летище Пловдив" АД. Останалите 36.08 на сто са на държавата, която от две години преговаря за изкупуване на дела на швейцарците, за да може да се отдаде летището на концесия.

Това бе една от пречките пред отдаването на частно управление на аеропрота, който е резервен на Летище София. Другата бе свързана със собствеността на земятат под пистата, която бе на военните, но наскоро проблемът бе решен.

Т.А.Д.О искаха 2 млн. евро за участието си в "Летище София" АД, а сега на мястото им влиза фирмата на Прокопиев.

Промяната в собствеността на акционерното дружество, което държи международния авиотерминал в Пловдив, обаче все още не е отразена в съдебните регистри. Във фирменото дело на “Летище Пловдив” АД е вписан само нов изпълнителен директор - Георги Пулев. Той отказа да коментира промяната в собствеността и стратегията на новия собственик за летището с мотив, че няма такива правомощия.

Иво Прокопиев е собственик на “Икономедия”, която издава вестниците “Капитал” и “Дневник”, на “Каолин”, “Булброкърс” и още десетина компании. Той е и председател на Конфедерацията на работодателите в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?