"Алфа рисърч": 15% от решилите да гласуват още не знаят кого да подкрепят (обновена)

"Галъп": Формулата за влизане в парламента продължава да е 5+2

"Алфа рисърч": 15% от решилите да гласуват още не знаят кого да подкрепят (обновена)

52.5% от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори. Това е с около 3 на сто повече спрямо нагласите от края на миналата година.

Това показват резултатите от национално представително проучване на "Алфа рисърч", съфинансирано от агенцията и бТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблет.

15.3% процента от хората, които са заявили, че ще гласуват, още не са направили своя окончателен избор за кого и ще вземат решение в рамките на кампанията.

"Това са близо 400 000 души. При наличието на сближени позиции между голяма част от партиите този вот може да окаже сериозно разместване върху електоралните нагласи... Тези 15% са ключови", каза пред бТВ Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

25.1% от имащите право на глас се колебаят дали да идат до урните, а 22.4% няма да гласуват. Според Димитрова обикновено тези, които се колебаят, в крайна сметка решават да не гласуват.

"При рязък спад на активността обаче (до около 2.5 милиона избиратели), поради влошаване на епидемичната ситуация, е възможно да се стигне до турбулентни преки, или косвени ефекти. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра и потенциал за сериозно разместване на сегашните електорални пластове. Косвеният – в по-слаба легитимност на излъчения парламент, особено в ситуация на трудно съставяне на управленска коалиция", посочват от "Алфа рисърч".

Разликата между ГЕРБ и БСП се увеличава

От твърдо решилите да гласуват 28,5% ще предпочетат ГЕРБ, а 23,2% - БСП. Преднината на партията на премиера Бойко Борисов се е увеличила с около 1% спрямо предходното проучване на "Алфа рисърч". Ако тази преднина се запази и дори нарасне, ГЕРБ има шанс да спечели около една трета от депутатските мандати (80-85).

"Дистанцията се обяснява с две неща – едното е сериозна мобилизация на ГЕРБ и структурите на партията. Второто е недоброто организационно състояние на БСП. Не е толкова висок ръстът при ГЕРБ, колкото е слаба мобилизацията при БСП", посочи Димиторова.

Ролята на ДПС и Има такъв народ ще е ключова

В тази ситуация ключова ще е ролята на следващите две партии със заявка за силно парламентарно представителство – ДПС и "Има такъв народ". Според резултатите от проучването за партията на Трифонов биха гласували 13.3%, а за Движението – 12.5%.

"Партията на Слави Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди, тъй като, от една страна, събира избиратели от почти всички политически сили, а от друга - привлича основно младежкия вот, който е твърде несигурен и изменчив. Структурата на вота за ДПС е коренно различа – Движението разчита на твърди избиратели и устойчива подкрепа. След елиминирането на прекия конкурент, ДОСТ, който му отне почти 100 000 гласа на предишните парламентарни избори, ДПС възвръща обичайната си предизборна мобилизация. Следейки темпа на нарастването ѝ, не може да се изключи до изборите подкрепата да се увеличи още. Тъй като парламентарните групи на ДПС и "Има такъв народ" ще са следващите по тежест след тези на ГЕРБ и БСП, политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и изобщо, възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция", посочват от "Алфа рисърч".

Според резултатите четвъртото място е за обединението "Демократична България". "С 5.7% начален електорален "капитал" коалицията има високи шансове за парламентарно представителство. За тази формация е характерна мобилизацията на нейните избиратели непосредствено преди вота, а също и не малкият брой гласове от чужбина. По отношение и на двата фактора, които по принцип действат в полза на "Демократична България", настоящите парламентарни избори обаче са рискови. От тази гледна точка на коалицията е нужна силна кампания и силна мобилизация, за да бъде сигурна в преминаването на 4 процентовата бариера", посочват от "Алфа рисърч".

За шеста политическа сила се борят "Изправи се! Мутри вън!" (бел. ред – коалицията на Мая Манолова и Отровното трио) и ВМРО - съответно с 4.5% и 3.7% спрямо момента на допитването. Според Димитрова тук преминаването на бариерата ще се реши до голяма степен от предизборната кампания.

"Ако се реализира вариантът за шест до седемпартиен парламент, това би дало шанс за повече коалиционни комбинации и излъчване на макар и трудно съставено правителство. Същевременно е ясно, че фрагментацията пречи на ферментацията на ясна и убедителна алтернатива. Поради това, въпреки че след изборите несъмнено ще доминира желанието да се излъчи правителство, което да се бори със здравната и икономическа криза, не може да се изключи и вариантът нестабилен парламент и нови парламентарни избори", смятат от социологическата агенция.

23% от анкетираните смятат, че изборите ще са честни, още 45% - че дори и да има нарушения, те няма да повлияят съществено на крайните резултати. 24 на сто очакват да има сериозни и многобройни нарушения.  

"Галъп": Формулата за влизане в парламента продължава да е 5+2

Пет формации изглеждат сигурни, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това показват данните на от представително проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР, проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души по метода "лице в лице".

53% от участвалите в проучването казват, че ще гласуват твърдо. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват. Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят.

Резултатите показват, че ГЕРБ -СДС са на първо място с 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%. "Има такъв народ" е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. "Демократична България" е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят.

Коалицията "Воля"-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е "Възраждане", с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака".

При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от "Галъп".  

Споделяне

Още от Избори 2021