Близо 40 на сто от хората очакват кабинетът да падне до месеци

"Алфа Рисърч": 85% от българите подкрепят протестите срещу Пеевски

Плевнелиев е единственият политик с ръст в доверието, Цацаров е първият главен прокурор с положителен рейтинг

Снимка: БГНЕС

85% от българите подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, а 71% - срещу назначените областни управители в Пловдив и Благоевград. Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч", оповестени в сряда.

 

Хората обаче са разделени по отношение на искането за оставка на правителството. Половината от запитаните подкрепят оттеглянето на Пламен Орешарски, а 43%-не.

 

Не са еднозначни и мненията до какво трябва да доведат протестите – 59% са категорични, че трябва да бъде избран друг шеф на ДАНС; 51% настояват Делян Пеевски да напусне и парламента, а 42% са на мнение, че моделът на дейност на парламента и правителство са напълно неприемливи и изходът е провеждането на нови избори.

 

За бърза оставка на кабинета "Орешарски" са 33%.

 

Формирането на ново самостоятелно правителство на ГЕРБ или на БСП в този парламент получава подкрепа от едва 14% и съответно 11%.

 

Според 39 на сто от запитаните действията на правителството досега са принципни и в полза на обществото, а 53% смятат, че са в интерес на тесни икономико-политически кръгове.

 

Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори. Знакови назначения във втория ешелон на властта и особено личността и начина на избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС мобилизират протестно общественото мнение до степен, която много рядко възниква толкова скоро след нов парламентарен вот, отбелязва агенцията.

 

Ниският кредит на доверие, с който стартират основните държавни институции и партии след изборите на 12 май, последван от допълнителната ерозия след неадекватния, неприемлив и предизвикал силен граждански протест избор на председател на ДАНС, вещаят изключителна чувствителност на общественото мнение, бърза еволюция и реактивност по всеки един въпрос, с възможност за катализиране на силни граждански позиции.

 

БСП и "Атака" с най-сериозни поражения

 

В резултат на скандала "Пеевски" парламентарните партии бързо губят доверието на своите поддръжници. Най-сериозни са пораженията за БСП и "Атака". Разочаровани от поведението на партиите, за които са гласували, са 32% от симпатизантите на БСП и 40% от тези на "Атака".

 

Успоредно с това нараства негативизмът и към коалиционните партньори, особено от страна на левите избиратели.

 

Макар по-слабо негативи търпи и ГЕРБ – 16% от неговите поддръжници са с по-ниско доверие към партията си, отколкото са били по време на изборите.

 

Парламентарните партии, които хората идентифицират като подкрепящи правителството, са БСП (96%), ДПС (94%) и "Атака" (65%). И докато в мнозинството си симпатизантите на БСП и ДПС одобряват позицията на своята партия (оценките отразяват принципната подкрепа за кабинета преди последните събития), то тези на "Атака" в съотношение 60%:40% се дистанцират от позицията на партията, за която са гласували.

 

Плевнелиев – единственият политик с по-високо доверие

 

Единственият политик, чиито реакции след избора на Пеевски, печелят подкрепа и водят до по-високо доверие, е президентът Росен Плевнелиев. В резултат личният му рейтинг също бележи ръст - от 32% през март до 44% през юни.

 

Президентът Росен Плевнелиев е единственият политик, който за периода от последното проучване на "Алфа Рисърч" – март 2013г. – бележи значителен ръст на доверие. Преди три месеца той събира 32% положителни оценки за дейността си и 19% отрицателни, докато в момента – 44% положителни и 17% отрицателни.

 

Позитивно оценена е и позицията на Росен Плевнелиев по случая "Пеевски", който взриви общественото мнение и ерозира доверието в политическите сили и премиера.

 

30% от анкетираните заявяват, че реакциите на президента след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС са повишили доверието им към него, 54% са запазили отношението си непроменено, и едва 15% са се разочаровали.

 

Сред лидерите на парламентарно представени партии с относително най-високо доверие се ползва Бойко Борисов (25%), следван от Сергей Станишев (21%), Лютви Местан (9%) и Волен Сидеров (5%).

 

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева се ползва с традиционно високо доверие – 61% положителни оценки и 10% - отрицателни.

 

Сотир Цацаров – първият главен прокурор с положителен рейтинг

 

Отношението към съд, следствие и прокуратура остава в рамките на познатите нива от около 10-12% доверие и 45-48% недоверие. Главният прокурор, персонално, печели три пъти по-високо доверие, отколкото оглавяваната от него институция. За първи път представител на този пост се ползва с повече доверие, отколкото недоверие.

 

Сотир Цацаров събира 31% позитивни оценки за работата си, 24% отрицателни, 45% от анкетираните нямат определено мнение, или заемат изчаквателна позиция.

 

Социалните мерки от плана "Орешарски" най-одобрявани

 

Най-високо одобрение от плана "Орешарски" срещат социалните мерки. Около 80% одобряват и очакват увеличаване на помощите за отглеждане на дете и за социално слабите, ежегодно индексиране на пенсиите, задържане цената на тока на сегашните равнища.

 

Мерките в подкрепа на бизнеса се одобряват от около 50% от анкетираните. Отрицателно е отношението към премахването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, както и за рестарт на АЕЦ "Белене".

 

Едва 18% от анкетираните смятат, че кабинетът на Пламен Орешарски ще изкара пълен мандат, 20% му дават около едногодишен срок, а 37% - едва няколко месеца.

 

Регулярното проучване на агенция "Алфа Рисърч" за обществените, икономически и политически нагласи в страната стартира на терен на 13-ти юни (ден преди решението на НС да избере депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, поставило началото на остри протести в страната) и приключва на 18-ти юни 2013г.

 

В периода на протестите, към проучването е добавена нова част с цел да отрази общественото мнение за конкретната политическа криза и динамиката в доверието към правителството, основните политически партии и техните лидери.

 

Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1019 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Споделяне

Още по темата

Още от България