Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Алфа Рисърч": Българите оценяват 2011 г. като най-лошата след кризата през 1997-ма

Песимизъм и нарастващи страхове за икономиката и доходите

41 коментара

2011 г. е оценена като най-лошата за българите от 1997-ма насам, когато се развихри хиперинфлация и икономиката изпадна в дълбока рецесия. Едва 10 на сто, колкото и през 2009, я оценяват като по-добра от предишната. Повишава се обаче делът на хората, за които тя е била по-лоша (51%). Това показват данните от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", публикувано във вторник.

Доминиращата част от българите очакват със страх идната 2012 година. Опасенията са, че ще има задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и на безработицата, по-нататъшно свиване на доходите.

Ако през по-успешните финансови периоди 2004-2008 една четвърт са смятали, че България върви в правилна посока, а веднага сред парламентарните избори през 2009 г. този дял се е покачил почти до 30%, днес едва 14% са на мнение, че страната върви към по-добро.

Според 65 на сто от българите икономическото състояние на страната се влошава, а всеки втори вижда спад във финансовото състояние на своето домакинство (53%).

От септември до декември отношението към правителството се запазва практически без промяна - 21% положителни оценки, 41% - неутрални, 38% - отрицателни. Най-негативно е отношението от страна на хората с ниски доходи и образование, пенсионерите, симпатизантите на опозиционните политически сили.

Борисов качва рейтинг

Успехът на ГЕРБ на местните и президентски избори възстановява доверието в министър-председателя Бойко Борисов, който постига най-високия си рейтинг за последните десет месеца - 38% доверие, при 30% - недоверие и 32% - неутрално отношение.

Започналите след изборите реформи в пенсионната сфера и железопътния сектор, приемането на бюджета и надигналите се протести, намират ясно отражение в подкрепата за отделните министри от кабинета. Най-голям спад е налице при вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който прекъсва позитивния тренд в рейтинга си, постигнат в летните месеци. Втори по неодобрение е социалният министър Тотю Младенов с пореден спад в личния си рейтинг. В дъното на класацията продължава да бъде и здравният министър Стефан Константинов, а неговият ресор се определя като един от най-неуспешните през изминалата година.

Проблемите в земеделския сектор водят до спад в рейтинга на Мирослав Найденов с 8 на сто. Значително по-лек е спадът при министър Ивайло Московски, независимо от стачките и протестите в БДЖ.

Две трети от българите не вярват на пенсионната реформа

Мнозинството от българите (63% )са настроени по принцип критично към бързите и радикални промени. Поради страх от загуба на и без друго ниските си доходи те предпочитат статуквото пред неизвестността. Аналогична е позицията към най-обсъжданата и засягаща най-голям брой хора реформа – пенсионната. 24% подкрепят тезата, че по-бързото ѝ провеждане сега ще намали проблемите в осигуряването през следващите години. 71% обаче смятат, че тя няма да реши съществените проблеми на пенсионната система, а само ще ощети бъдещите пенсионери.

По-поляризирани са оценките към т.нар. "ранно пенсиониране“. 49% не виждат проблем в него, но според 46 на сто то е проява на дългогодишна социална несправедливост и натоварва останалите граждани.

Общественото мнение подкрепя протестите, но кабинетът е стабилен

Вълната от протести през последния месец срещат преобладаващо одобрение от хората в страната. В основата на солидарността с протестиращите не винаги стои подкрепа за техните искания, а разбирането, че те не са виновници, а жертви на ситуацията в сектора, в който работят. 68% декларират подкрепа за протестите на земеделските производители, също толкова – за стачката на служителите в БДЖ. За протестите срещу пенсионната реформа одобрението достига 76%.

Цялостният анализ показва, че въпреки доминиращите негативни настроения срещу предприетите след изборите непопулярни действия от страна на правителството, за отделните свои мерки то запазва поддръжката на около 20-28 на сто от хората. В отсъствието на силна опозиция това му гарантира достатъчно стабилност и комфорт да осъществява политиката си. Евентуално намаление на подкрепата под критичните 15 на сто би могло да промени значително политическата картина. Към момента обаче няма индикации за такава бърза ерозия на обществените нагласи.

България продължава да страда от траен дефицит на доверието в основните си институции, като общата тенденция е по-скоро към запазване на ниските нива и дори по-висока критичност, отколкото към преодоляване на недоверието.

Доверието към парламента падна до 8 на сто

В сравнителен план традиционно с най-голямо доверие се ползва армията, която въпреки спада, запазва 29% положителни оценки. На второ място с 25% е БНБ; в ситуация на криза това е един оптимистичен индикатор за доверието в усилията ѝ да поддържа финансова стабилност, се посочва в коментара на "Алфа Рисърч".

Одобрението към полицията и МВР намалява с близо 10 на сто спрямо декември миналата година. Този резултат отразява както цялостното отношение към тях, така вероятно и конюнктурният ефект от почти еженощните палежи на коли. Съд и прокуратура продължават да заемат дъното на класацията на общественото доверие.

Тъжно, но и показателно за моделирането на българския политически живот, е обстоятелството, че по-нисък рейтинг от тези две фундаментални за всяка демократична страна институции, има единствено парламентът. Въпреки ръстът с 3 на сто спрямо проучването от месец септември, той се ползва с доверието едва на 8% от българските граждани.

Кристалина Георгиева остава най-популярният политик

Приключващият втория си мандат президент Георги Първанов получава 33% положителни оценки, срещу 25% отрицателни, като за последните три месеца бележи ръст от 5 на сто. В общи линии около тези стойности се колебае и обобщаващата оценка за дейността му. 30% я оценяват като успешна, 25% - като неуспешна и 45% не изразяват позиция. Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще влезе на "Дондуков" 2 с висок стартов рейтинг от 42% и с още по-високи очаквания. 53% смятат, че той ще има успешен мандат, 36% все още нямат определено мнение и едва 11% смятат, че няма да се справи. Очевидно, наред с останалите проблеми, оправдаването на толкова високи очаквания, ще бъде ключово предизвикателство пред новия президент.

Макар и сами по себе си рейтингите да не дават отговор на въпроса за най-влиятелните фигури в държавата, поне що се отнася до обществена популярност, топ пет на българските политици за месец декември 2011 г. се формира от:

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева - 52%
Новоизбраният президент Росен Плевнелиев – 42%
Министър-председателят Бойко Борисов – 38%
Действащият президент Георги Първанов – 33%
Бившият български еврокомисар Меглена Кунева – 24%


Въпреки електоралната мобилизация около президентските и местни избори, доверието в политическите партии остава свито до ядрата от най-твърдите им привърженици, а влиянието им върху избирателите - силно ограничено.

Нито един от основните конкуренти на управляващите не успява да натрупа електорални позитиви от отминалия вот, което позволява на ГЕРБ да запази отчетливо предимство с подкрепа от 25.9%. БСП остава на позициите си от преди изборите (16%). Респективно, Бойко Борисов и Сергей Станишев са двамата политически лидери, които събират най-значимо обществено доверие – съответно 38% и 17%.

ДПС и лидерът му Ахмед Доган получават твърдите си 4% - 5% подкрепа.

Привържениците на "Атака" са свити до 2% от общия брой избиратели, а след последните вътрешнопартийни конфликти очакванията са отливът да продължи. Показателно в това отношение е спадналото наполовина одобрение за лидера на партията Волен Сидеров.

Очакване за формиране на нова десница извън формулата СДС + ДСБ

Негативна е тенденцията на доверие и към десните партии: отлив на електорална подкрепа за Синята коалиция (до 2.3%), спад до 4% в одобрението за лидерите ѝ Мартин Димитров и Иван Костов, нарастващо очакване за формиране на изцяло нова десница извън формулата СДС + ДСБ.

За момента нито една от представените на национално равнище партии не консолидира подкрепата на разочарованите избиратели. Делът на нежелаещите да гласуват се възвръща до 41% като в тях се отличават две основни електорални групи: млади икономически активни и потенциални дясноцентристки избиратели и представители на най-ниските социални слоеве, които обикновено споделят по-радикални нагласи. Ако вторите най-често не отиват до урните, първите са активни хора, които търсят свое адекватно политическо представителство.

Песимизъм и нарастващи страхове за икономиката и доходите

По степен на тревожност оценките за финансовото състояние на страната и домакинствата се доближават до тези за периода преди 2001 г. Близо две трети от българите (65%) смятат, че икономическото състояние на страната се влошава, а всеки втори вижда спад във финансовото състояние на домакинството си (53%).

Освен с нарастване на негативните оценки за икономическото развитие на страната и домакинствата, годината се откроява като една от най-песимистичните относно очакванията за близкото бъдеще. Ако първите години на кризата се характеризираха със силни надежди за скорошен изход от нея (в рамките на около 40%), днес едва 20% очакват подобрение на икономическата ситуация на страната, а 23% - на финансовото състояние на домакинството си.

Мнозинството от българите предвиждат негативни икономически сценарии. Между 4-10% определят като "голяма” вероятността за нарастване на доходите и жизнения стандарт, за съживяване на бизнеса и увеличаване на заетостта през 2012.

Песимистични остават и очакванията за приток на чуждестранни инвестиции, облекчаване на кредитирането за физически лица и бизнеса. На фона на тези нагласи, влизането на България в нов фискален съюз на финансово стабилните европейски държави изглежда също малко вероятно.

Негативните икономически новини от редица европейски страни и опасенията от разпадане на еврозоната водят до нарастващи страхове за разклащане на икономическата стабилност на страната. Всеки втори българин смята, че е голяма вероятността кризата да се задълбочи, 45% очакват закъснения в изплащането на заплати, пенсии и социални помощи. 40% се страхуват от висока инфлация, 37% - от повишаване на данъците, 30% от повишаване на лихвите по кредитите.

Макар и доста по-умерени, страхове са налице и по отношение на нарастване на бюджетния дефицит, фалит на банки или разклащане на валутния борд (в рамките на около 18-24%).

Изострените страхове и цялостният икономически климат се отразяват и върху потребителското поведение. Към момента то се изразява в умерен баланс между харчене и спестяване. Около 37% се опитват да заделят всички възможни средства, които да са им на разположение, ако настъпят финансови затруднения, а 47% вместо да спестяват, предпочитат да купуват от страх инфлацията да не "изяде” част от средствата им. Зад едното или другото поведение обаче не стоят ясно изразени социално-демографски групи. Все пак спестяването е характерно за хората с по-високи доходи, докато домакинствата със средни или по-ниски доходи, чиито приходи не са достатъчни за спестяване, се ориентират към закупуване на стоки, които могат да поскъпнат.

Проведеното в началото на декември изследване показва, че през 2011 г. е налице леко увеличение на планираните за предстоящите празници разходи за подаръци.

Спрямо миналата година те се увеличават средно с около 7 лв. (от 79 на 86 лв.), но все още са далече от сумите, които българите харчеха в периода преди разгара на кризата 2008-2009 г. (в рамките на около 95-100 лв.), Останалите разходи за посрещане на празниците остават на нивата от 2010 г. и се движат в рамките на 63-66 лв. на домакинство.

Въпреки ситуационно завишеното потребление, характерно за края на годината, в дългосрочен план силните страхове и неизвестността пред изхода от кризата продължават да влияят негативно върху разходите на домакинствата и инвестиционните им намерения.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #41
 2. Анонимен
  #40

  http://idealist.blog.bg/politika/2011/12/21/kakvo-da-se-napravi-ili-edin-opit-za-razsyjdeniia-na-glas-ne.870410

 3. Анонимен
  #39

  Тези от Алфа Ри Чърч , защо ли все правят допитванията си все в централата на Герб ? Уж всички единодушно подкрепят Боко , и са доволни от Герб а БЪЛГАРИЯ прежива най - голямата си криза от 1997 насам , та нали Боко и Сие управляват вече почти 3години

 4. Анонимен
  #38

  "Алфа рисърч"-прави свирки всякакви

 5. Анонимен
  #37

  Огнебойко Г-н Борисов и г-н Дянков в строго секретния бункер на ГЕРБ разработват новото оръжие на политическа партия ГЕРБ - Стратегията за преодоляване на кризата и завземането на целия свят от 4-тият Български Райх, начело с фюрера на българската нация Бате Бойко. Нужно е само още малко единния български народ да устои на комунистическата армия и решенията на непобедимия Бате Бойко ще принудят Кремъл да капитулира, след него Чичо Сам и България ще се разпростре на 3 океана. Да живее Бате Бойко и Политическа Партия ГЕРБ.

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #36
 7. Анонимен
  #35

  Така е при капитализма - криза след криза и всяка следваща е по-дълбока, по-остра и по-дълга. Ли;ето на капитализма с кризите. Не е така при социализма, където благоденствието на трудящите се се увеличава непрекъснато. Кокошков

 8. Анонимен
  #34

  До 32. Това с големите депозите в банките е поредният кьорфишек подвърлен ви от управляващата в момента хунта. За какви депозите говорим, когато средния размер на един депозит е 833 лева? Над 70% от депозитите са съсредоточени в не повече от 5% от населението.

 9. Анонимен
  #33

  А тогава защо гласуваха за ГЕРБ?

 10. Анонимен
  #32

  Най-лошата година с най-големи депозити в банките... откачане и трагикомедия по български. Българите са влезли в режим на самоподържаща се криза вярват си че става по зле и то в известен смисъл става ... да но само в известен смисъл в реалност отново рекордно ниво на спестявания в банкжите... тия от къде идват от кизата ли? Но вярваш ли вкризат акризата не ти мърда... Ха честито на тоя откачен народ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.