"Алфа рисърч" дава лек аванс на Фандъкова пред Манолова

"Алфа рисърч" дава лек аванс на Фандъкова пред Манолова

Основните опоненти за кметския пост в София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са с почти равни позиции, като лек превес има настоящият кмет. Това показва почуване на "Алфа рисърч"*, според което 36.3% от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили Фандъкова, а 34.6% - Манолова.

"Свидетели сме на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия. Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на "Демократична България", които ще определят в голяма степен пътят към и на София", посочват от "Алфа рисърч".

Кандидатът за кмет на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов се нарежда трети след Манолова и Фандъкова. Той събира към момента 10.7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15.5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6.9% вот за Ангел Джамбазки). Партията отбелязва двоен пробив, защото увеличава резултата си за общинската листа в сравнение с предходните избори.

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение "Спаси София" Борис Бонев търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на "независимите претенденти". В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4.8%.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните.

Общинските съветници

Според резултатите ГЕРБ има сериозна преднина във вота за общински листи (32.1%) пред БСП (21.4%), но недостатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет.

Трета позиция е за Демократична България (15.5%). "Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация", посочват от "Алфа рисърч".

ВМРО с 6.1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият общински съвет ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящият.

През 2015г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В следващия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство. Което отсега вещае трудни времена за столичния кмет. И изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили.

Активност

Заявената избирателна активност достига 45.3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015 г. и по всяка вероятност ще запази и дори може да надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях.

*Изследването е проведено в периода 3 – 7 октомври 2019 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр. София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

"Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи тази информация.
 

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019