“Алфа рисърч”: Доверието към ГЕРБ постепенно ерозира

10 на сто проявяват интерес към движението на Меглена Кунева

Въпреки че запазва предимството си пред останалите политически партии, доверието към ГЕРБ постепенно ерозира. Ако тази тенденция се запази следващата година, преди парламентарните избори проблемът за коалиционния партньор ще се превърне в един от водещите за управляващите, смятат социолозите от "Алфа Рисърч". Това показват данните от националното представително проучване на агенцията, проведено от 22 до 29 февруари сред 1015 души.

Според данните на социолозите оценките за дейността на правителството се запазват почти без промяна в сравнение с месец декември – 22% положителни, 36% отрицателни.

Одобрението идва основно от електората на ГЕРБ, и в по-малка степен – от симпатизантите на "Атака" и Синята коалиция. Рейтингът на Бойко Борисов също остава на предишното си равнище (38% положителни оценки, 33% - отрицателни).

Доверието в премиера обхваща по - широки обществени кръгове, отколкото това към кабинета. Важен негов ресурс е запазването на подкрепата сред средните социални слоеве, но в областните градове и селата критичността расте с по-бързи темпове.

Реакцията на кабинета след наводненията в Югоизточна България е оценена като адекватна и способства в най-голяма степен за запазване на досегашното равнище на доверие, коментират социолозите.

Случаите на полицейско насилие обаче, скандалите с бонусите и цените на лекарствата, нанасят сериозни щети върху образа на управляващите, показват данните.

При министрите се забелязват две тенденции. От една страна, нарастваща поляризация в отношението към Цветан Цветанов, който въпреки че остава най-одобряваният член на кабинета, събира за първи път повече негативи, отколкото позитиви за своята дейност.

От друга, ръст в негативните оценки за министри, които пряко или косвено бяха засегнати от събитията с най-голям обществен отзвук през изтеклия период – Нона Караджова и Стефан Константинов.

Отрицателният доклад за България на ЕК, скандалите около Агенцията по вписванията, конфликтите "съд-вътрешен министър", водят до лек спад в индекса и на по-слабо познатия правосъден министър Диана Ковачева.

Новосформираните организации и сдружения все още не се възприемат от избирателите като реална политическа алтернатива.

Председателят на сдружението "България на гражданите" Меглена Кунева е сред тримата най-одобрявани политици в страната с 26% доверие - след премиера Бойко Борисов и предишния президент Георги Първанов.

Само по себе си одобрението за Кунева е индикатор за значим електорален потенциал, който обаче все още остава под въпрос. Според проучването около 10 на сто от българите заявяват интерес към движението, но готовност да гласуват за него изразяват не повече от 2 процента.

Като кандидат за президент на изборите през октомври м.г. Меглена Кунева спечели 15 на сто.

От “Алфа рисърч” отчитат, че одобрението към БСП се е повишило с 1 процент – от 16 на 17 сто, като по-значима динамика във влиянието на партията може да настъпи в зависимост от посоката, в която се развие битката за лидерския пост.

Доскорошният президент Георги Първанов успява да запази доверие от 33%. Последните месеци бележат леко подобрение в рейтинга и на сегашния председател на БСП Сергей Станишев – от 17% на 20%, показват данните. Към момента двамата имат относително равностойно влияние сред привържениците на левицата, но Станишев, който не използва достатъчно активно публично позитивите от председателския пост на ПЕС, търпи малко по-силна критика в сравнение с Първанов.

Електоралният потенциал на ДПС и доверието в лидера Ахмед Доган са в рамките на традиционните 5% от избирателите.

Синята коалиция запазва позициите си (2.9%), а доверието към съпредседателите ѝ Мартин Димитров и Иван Костов е съответно 7% и 6%.

Все по-малко става влиянието на “Атака” и лидерът ѝ Волен Сидеров. Влиянието на партията е свито до 1.9% от българите, а на Сидеров – 4%.

Парламентът продължава да страда от дефицит на обществено доверие. Оценката за дейността му е силно критична. Въпреки липсата на нов спад, доверието и към него (11%), и към председателя Цецка Цачева (15%) остава на много ниско равнище.

След като отбелязват, че данните за президента Росен Плевнелиев и евокомисаря Кристалина Георгиеа са извън сравненията за рейтинг на политиците, социолозите от “Алфа рисърч” съобщават, че държавният глава получава 43 на сто от одобрението, а еврикомисарят 57%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?