"Алфа рисърч": ГЕРБ с над 2.5% преднина пред БСП

"Галъп" потвърждава формулата 5+1, но прогнозира близо 3% за ДОСТ

ГЕРБ води с 2.6% пред БСП, три дни преди извънредните парламентарни избори на 26 март. Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч Груп", публикувани в четвъртък. Проучването отчита, че ГЕРБ ще получи 31.7% от гласовете на твърдо решилите да участват в изборите. За БСП биха гласували 29.1%.

Агенцията отчита също изключително близки позиции между "Обединените патриоти" - 8.9%, и ДПС - 8.4 на сто. Разликата между тях е, че ДПС рязко мобилизира вота си през последните дни, докато при националистите се наблюдава лек отлив в рамките на кампанията, отбелязват от агенцията.

Партия "Воля" на Веселин Марешки е петият сигурен участник в следващия парламент с 6.8% подкрепа. Поради неясния политически профил на тази нововъзникнала партия обаче, са възможни по-широки амплитуди.

Точно на 4-процентната бариера е коалицията "Реформаторски блок - Глас народен". За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в следващото Народно събрание.

Според изследването подкрепата за коалициите "АБВ - Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република" е около и над 2%. Те имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

Партия ДОСТ на Лютви Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Според данните на агенцията намерение за участие в изборите изразяват 62% от живеещите в страната (близо 6 млн. пълнолетни граждани). Очакванията са за около 3.6 млн. – 3.7 млн. души да упражнят правото си на глас.

В последната седмица преди вота рязко нараства делът на хората, които вече са направили избор кого да подкрепят. Избирателите, които все още не са решили, намаляват до 12%, или малко над 360 хил. души. "При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", се казва в изследването.

"Алфа рисърч" изчислява как би изглеждало 44-то Народно събрание на база данните от проучването.

При 5-партиен парламент разпредлението би изглеждало приблизително по следния начин:

ГЕРБ – 89-91 мандата

БСП – 81-83

"Обединените патриоти" - 24-25

ДПС –  24-25

Воля" – 18-19

При 6-партиен парламент разпределението би било:

ГЕРБ - 85-87 мандата

БСП – 77-79

"Обединени патриоти" - 22-24

ДПС- 22-24

"Воля" – 17-18

РБ - ГН – 10

"Въз основа на така регистрираните електорални нагласи може да се каже, че бъдещата управленска формула със сигурност ще трябва да включва поне трима участници. Което освен въпроса за победителя, прави ключови още два въпроса - за електоралната подкрепа на другите политически сили и за обществената приемливост на възможните коалиции", посочва "Алфа Рисърч".

Картината, която регистрира проучването в края на кампанията, е резултат от промените в обществените нагласи през два условно разделени периода на кампанията: първият, започващ още от края на януари, се характеризира със силен старт на БСП - конгреса на левицата, новите лица в листите, ранно представяне на програма с акцент върху социалните послания, действия на служебното правителство, съвпадащи с нейни позиции.

"Активното медийно присъствие на БСП и инерцията от президентските избори, на фона на защитната позиция на ГЕРБ ѝ създадоха увереност и самочувствие на победител. Точно тази увереност вероятно я накара в хода на същинската кампания недвусмислено да артикулира тези, които до този момент само бегло маркираше - промени в данъчната политика, в лихвите на банките, анти-СЕТА, вето на санкциите срещу Русия за нарушения на международното право, демокрацията, като "отнемаща и ощетяваща" живота на българските граждани", казват още социолозите.

Според тях това отключва и един своеобразен втори период в кампанията - усилване на съмненията и страховете на българските граждани от евентуална ревизия на основни вътрешно и външно-политически принципи, които гарантират европейското членство и липсата на непредвидими промени. Така, разгръщайки своята позиция, БСП в известен смисъл сама я отслаби. Неопределилите се избиратели се отдръпнаха от нея. В резултат, промени се не толкова дистанцията между двете водещи партии, оставаща все така малка и преодолима, но посоката на промяната.

"Галъп" потвърждава формулата 5+1, но прогнозира близо 3% за ДОСТ

Формулата на влизащите в парламента партии остава 5+1. Пет ясни партии, както и Реформаторският блок, който би влязъл при мобилизация, сочи изследване на "Галъп интернешънъл", публикувано в четвъртък.

Сред онези, които се очакват да гласуват, 27.1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, а 26.5% - БСП. Дали БСП, или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота.

След ГЕРБ и БСП се нареждат "Обединените патриоти", които могат да спечелят 12.3% от гласовете, ДПС – 9.7%, "Воля" – 8.2% и за коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" – 3.8%. Това са формациите с шанс да попаднат в Народното събрание.

Разбира се, още няколко формации имат своите шансове, но сега са под "бариерата“, коментират от "Галъп". Според тях "ДОСТ е важна неизвестна". Въпреки това обаче те прогнозират резултат около 2.9% за формацията на Местан. "АБВ - "Движение 21" имат 2.6%, "Да, България" – 2.4%, "Нова република" – 2.1%. Според данните им на практика ДОСТ изпреварва трите коалиции, ангажирали се с концепции за радикална съдебна реформа.

Други партии се очаква да вземат 2.4% от гласовете.

Общото гласоподаване сега може да се калкулира на близо 3.7 милиона души, но може да варира. Социолозите отбелязват, че обикновено сред тези гласове има чувствителни дялове недействителни бюлетини. Например, в предишните парламентарни избори те бяха около 200 хиляди 3.1% от гласуващите вероятно ще ползват опцията "Не подкрепям никого“, твърдят от агенцията.

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1012 души в цялата страна, проведено от 14 до 21 март по метода на прякото интервю лице в лице.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017